EU-Parlamentet: Kriminaliser sex-køb over hele Europa

Forbud: Trods stor kritik vedtog Europa-Parlamentet onsdag at anbefale en kriminalisering af sexkøb overalt i Europa. Forslaget er bl.a. fremsat af de danske socialdemokrater i Bruxelles, og nu vil SF lægge pres på regeringen for at lave forbud.

Artiklens øverste billede
I Holland er sex-køb som bekendt lovligt – især det berømte red-light district i centrum af Amsterdam er kendt for sin prostitutionsindustri. Men hvis det er op til Europa-Parlamentet, skal det snart være slut. Arkivfoto: Evert Elzinga/AP

Mens regeringen i Danmark officielt har droppet forbuddet mod sexkøb, går de danske socialdemokratiske medlemmer af Europa-Parlamentet i den stik modsatte retning.

Onsdag vedtog parlamentet en betænkning, der opfordrer alle medlemslandene til at indføre en kriminalisering af sexkøberne efter ”den svenske model”. Et forslag, der var udarbejdet og fremsat af blandt andre det danske medlem af Europa-Parlamentet, socialdemokraten Britta Thomsen og stemt igennem med hjælp fra samtlige af de fem danske socialdemokratiske europaparlamentsmedlemmer.

Dermed går de i direkte clinch med den danske regerings officielle linje på spørgsmålet om forbud:

»Vi er meget glade for resultatet. Og det er på ingen måde i modstrid med den socialdemokratiske hovedbestyrelses holdning. Socialdemokraterne går ind for et forbud, og at regeringen som helhed tilsyneladende ikke gør, skal jo ikke holde os andre tilbage,« siger Britta Thomsen.

Selvom den nye betænkning kun er en anbefaling og altså ikke en lov, der forpligter medlemslandene til at indføre forbud, håber hun, at en kriminalisering på sigt vil blive indskrevet som en del af den fælleseuropæiske handlingsplan mod menneskehandel – og bliver den det, vil det ifølge Britta Thomsen automatisk blive obligatorisk for samtlige medlemslande:

»For det er jo i grunden det, det her handler om – hvis vi vil trafficking til livs, må vi komme prostitution til livs. Og hvis vi så tager brødet ud af munden på et par såkaldt frivillige prostituerede i forsøget, så er det en lille pris at betale,« siger Britta Thomsen.

Storpolitisk værdikamp

Men det er langt fra alle, der er tilfredse med afstemningens resultat – faktisk tegner der sig en ophedet international værdikamp om spørgsmålet. Mens den europæiske forskningsverden er splittet, og paraplyorganisationen European Womens Lobby, der repræsenterer flere end 2.500 kvindeorganisationer inden for EU, bakker op om forslaget, bliver modstanderne af et forbud mod købesex tilsvarende flere og flere:

Store organisationer som Amnesty International har ifølge den britiske britiske avis The Daily Mail for nyligt i et internt diskussionsoplæg argumenteret for en legalisering af sexkøb. Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch har netop i deres årsrapport for 2014 bakket op om en legalisering, mens en række FN-organisationer også har udsendt rapporter, hvori de på lignende vis argumenterer imod et forbud.

Og i forbindelse med forslaget i Europa-Parlamentet har en lang række kritikere skrevet under på et brev, der argumenterer imod en kriminalisering. Blandt underskriverne er 560 europæiske NGO’er samt 86 europæiske prostitutionsforskere, heriblandt en række danske prostitutionsforskere.

»Farligt for kvinderne«

Én af de danske forskere er adjunkt ved Roskilde Universitet Christian Groes-Green, der har forsket i prostitution og menneskehandel. Han kalder forslaget et »skridt tilbage for menneskerettighederne«:

»Som forsker må jeg sige, at der er ingen endegyldige beviser for, at trafficking skulle minimeres ved, at man gør det ulovligt at købe sex. Der er ingen forskningsrapporter, der kan på påvise en sammenhæng, heller ikke i de svenske rapporter,« siger han.

Men ideen om at forbyde sexkøb for at komme trafficking til livs er ifølge Christian Groes-Green ikke blot uvidenskabelig – den er farlig, mener han:

»De forskningsmæssige resultater peger på, at eksempelvis de her migrantkvinder kommer til at stå endnu dårligere, fordi de i endnu højere grad bliver afhængige af deres bagmænd for at skaffe kunder, når de ikke kan gå til dem ude i det åbne,« siger Christian Groes-Green.

»Man beskytter bedst de prostituerede ved at skabe rettigheder til retshjælp, sundhed, sikkerhed, og ved at give dem lov til at sælge sex under sikre forhold, hvor de ikke risikerer at blive udsat for vold,« siger han.

Det danske forslag om et forbud blev i 2012 officielt lagt i graven til trods for, at både SF’s og Socialdemokraternes officielle politik var at arbejde for en kriminalisering. Det skete efter at Straffelovrådet argumenterede imod et forbud.

Regeringen står fast

Det nye forslag fra Europa-Parlamentet har nu fået det tidligere regeringsparti SF til at kræve, at den skrinlagte diskussion igen bliver taget op af regeringen.

»Vi vil bruge anledningen til at lægge pres på ministeren – for det er på høje tid,« siger ligestillingsordfører Özlem Cekic.

Også ligestillingsordfører Rasmus Horn Langhoff (S) mener, at et forbud er den bedste løsning:

»Det er ingen hemmelighed at Socialdemokratiet både før og efter valget ville indføre et forbud. Vi tror på, at det vil være med til at begrænse efterspørgslen, men regeringen har truffet deres beslutning, og det må vi acceptere,« siger han.

Justitsminister Karen Hækkerup (S) siger, at regeringen står fast:

»Vi har noteret os Europa-Parlamentets holdning, men som bekendt har regeringen besluttet ikke at stille forslag om et forbud mod købesex.«

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.