Når krybben er tom, bliver tonen hård

Rå tone: Den økonomiske krise og skrappe politiske reformer er ifølge fagforeninger en del af forklaringen på en hårdere tone over for offentligt ansatte. Flere eksperter vurderer, at det også handler om, at offentligt ansatte føler sig mindre værdsatte.

På Facebook-siden Det Sorte Register kan man bl.a. læse, at kommunalt ansatte er »hjernevaskede spader«, at de ikke ved, hvad ære er, og at »politibetjente er statsbetalte rockere«.

Siden er blot et eksempel på, at offentligt ansatte i dag på bl.a. på internettet bliver omtalt og tiltalt i en hård tone.

Spørger man hos de offentligt ansattes fagforeninger, har de fleste en række eksempler på beskyldninger mod deres medlemmer enten personligt eller på internettet. Posen af ord rummer både erklæringer som »bøssepoliti«, »svinehunde«, og »fucking ludere« til mere uddybende beskrivelser af, at mange folkeskolelærere er inkompetente, og at de burde fyres.

I en meningsmåling, som Wilke har foretaget for Jyllands-Posten, svarer et flertal af danskerne, at de vurderer, at tonen over for offentligt ansatte er blevet mere hård de seneste år. Fra de fleste af de otte fagforeninger, som Jyllands-Posten har talt med, lyder den samme vurdering.

Hos FTF har man eksempler på sagsbehandlere, der hænges ud med navn på Facebook. FTF’s formand, Bente Sorgenfrey, vurderer, at det i dag er blevet mere accepteret at kritisere offentligt ansatte.

Man skal gå langt for at hænge offentligt ansatte ud, hvis de begår fejl. Vi er alle sammen med til at betale deres løn, og de skal ikke tro, at de kan lave fejl uden konsekvenser.

Ole Christiansen, ejer af hjemmesiden Det Sorte Register

»Besparelser i samfundet betyder, at mange ikke føler, at de får den samme behandling som tidligere, bl.a. fordi en socialrådgiver bruger en mindre del af sin tid sammen med borgeren. Så bliver nogle borgere frustrerede,« siger hun.

Dennis Kristensen, formand for FOA, mener, at den måde, politikere taler om offentligt ansatte på, er en del af forklaringen på, at respekten for offentligt ansatte, ifølge ham, er faldet.

»Det er med til at skabe et billede af de offentligt ansatte. At de er for mange og ikke pengene værd,« siger FOA-formanden, som mener, at der i dag er større fokus på, om en borger oplever fejl på bistandskontoret eller på sygehuset.

Fra andre fagforeninger, bl.a. Dansk Sygeplejeråd, lyder det, at man ikke har registreret en ændring i tonen over for medlemmerne

.

Savner anerkendelse

Sådan opleves verden dog langt fra i Dansk Socialrådgiverforening. Majbritt Berlau, der er formand for socialrådgiverne, frygter derimod, at tonen kan blive endnu hårdere i nær fremtid.

»Vi er svært bekymrede for, at de stramme reformer og lavere ydelser – især kontanthjælpsreformen – vil få truslerne til at stige i løbet af de næste måneder,« siger Majbritt Berlau, mens Mads Samsing, der er næstformand i HK Kommunal, allerede oplever flere »grimme diskussioner«.

Arbejdsmarkedsforsker og professor på Aalborg Universitet Henning Jørgensen er ikke overrasket over, at de faglige organisationer oplever en hårdere tone. Han mener, at det er et resultat af den økonomiske krise og af, at politikere de seneste år har fokuseret på, at det er den private sektor, der skal stå for væksten i samfundet.

»I den situation føler de offentligt ansatte, at de bliver mindre værd, og de mister da også anerkendelse i samfundet. Det er ofte veluddannede mennesker, der lægger en stor del af deres identitet i deres arbejde. De har behov for, at deres arbejde er værdifuldt, og hvis de ikke får anerkendelse, bl.a. i offentligheden, rammer det dem,« siger Henning Jørgensen.

Den opfattelse deler professor i statskundskab på Aalborg Universitet Jørgen Goul Andersen ikke. Han har lavet flere undersøgelser af danskernes syn på offentligt ansatte og kan ikke få øje på en ændring over de seneste år. I stedet peger han på, at en række offentligt ansatte faggrupper stadig placeres højt på listen, når danskernes tillid til forskellige faggrupper undersøges. Det gælder bl.a. sygeplejersker og læger.

»Under konflikten mellem lærerne og kommunerne sidste år forsøgte begge parter at mobilisere befolkningens sympati, men det endte vel nærmest uafgjort. Og når Helle Thorning-Schmidt opfordrer til at behandle de offentligt ansatte bedre, er det ud fra, at der blandt mange offentligt ansatte, især lærerne, ikke har været en positiv stemning over for regeringen. Og de offentligt ansatte generelt føler da også, at deres arbejdsgivere er mindre fremkommelige, når der skal forhandles overenskomst,« siger Jørgen Goul Andersen.

Den tendens mærkede landets lærere sidste år, da overenskomstforhandlingerne med kommunerne endte med, at lærerne blev lockoutet. Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening, mener, at tonen over for landets lærere blev grov under konflikten.

»Det er grænseoverskridende, at ens arbejdsgiver indrykker annoncer, hvor de sviner ens arbejdsindsats til. Tænk, hvis det var cheferne i Vestas eller Grundfos, der skrev om deres medarbejdere, at de ikke gør deres arbejde godt nok,« siger lærerformanden, som ikke mener, at lærerforeningen og han selv har et ansvar for, at tonen i debatten dengang blev hård.

Færre hæmninger

»I denne konflikt stillede arbejdsgiveren et ultimativt krav, så her var der kun én part. Det var uden forhandlinger, at de lavede en lockout.«

Ifølge professor i retorik på Københavns Universitet Christian Kock er tonen i den offentlige debat generelt blevet mere hård de seneste år. Internettet og de sociale medier har en stor del af ansvaret for, at hæmningerne er blevet færre, vurderer han.

Ifølge Kock er det en styrke for den demokratiske samtale, at der foregår mere offentlig debat. Omvendt er der en skyggeside, når der opstår et forum på internettet af folk, der er enige med hinanden.

»Disse fora bliver ekko-kamre, hvor alle er enige med hinandens synspunkter. De hidser hinanden op og bliver alle mere ekstreme i deres holdninger. Og derfor bliver meget af den offentlige debat også mere ekstrem,« siger Christian Kock.

Ole Christiansen, der ejer Det Sorte Register, blev i sidste uge idømt dagbøder, erstatningskrav og 20 dages fængsel, fordi navngivne ansatte i Odsherred Kommune på Det Sorte Registers hjemmeside blev beskyldt for at have kidnappet et barn, for psykisk terror og ulovlig medicinering.

»Man skal gå langt for at hænge offentligt ansatte ud, hvis de begår fejl. Vi er alle sammen med til at betale deres løn, og de skal ikke tro, at de kan lave fejl uden konsekvenser,« siger Ole Christiansen.

Trods dommen har han ikke tænkt sig at holde op med at skrive om offentligt ansatte på nettet.

»Hvis vi ikke hænger dem ud, bliver de jo ved med at begå fejl.«

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.