• For abonnenter

Først i tredje forsøg havde Rushy Rashid styrken til at vælge en etnisk dansk mand

Kun få muslimske indvandrere og endnu færre efterkommere gifter sig dansk. Rushy Rashid gjorde det, men det kræver stor styrke, mener hun.

Artiklens øverste billede
Rushy Rashid kom som barn sammen med sine forældre til Danmark fra Pakistan. I dag er hun gift med Jens Harder Højbjerg fra Nordjylland. Foto: Nicolai Lorenzen

Der skulle to arrangerede ægteskaber og et forestående tredje af slagsen til, før Rushy Rashid havde samlet mod til at bryde med sine forældres forestilling om, hvem hun skulle giftes med.

Hendes pakistanske forældre havde altid været af den opfattelse, at Rushy Rashid i hvert fald ikke skulle giftes med en mand med dansk oprindelse, men derimod med en muslim.

Da hun fandt en dansk mand og ville gifte sig med ham, lagde hendes forældre øjeblikkeligt afstand til hende.

»Jeg fik at vide fra mine brødre, at min far havde brugt ordene, at jeg var ”død i hans øjne” nu, da jeg havde giftet mig med en dansk mand. Jeg tror, det var hans måde at beskrive, hvad han følte på det tidspunkt,« siger Rushy Rashid.

Da hun giftede sig med sin nuværende mand, Jens Harder Højbjerg, blev hun en del af det fåtal af muslimske indvandrere, som gifter sig med en partner af dansk oprindelse.

Mine forældre reagerede med at slå hånden af mig, fuldstændig som det blev forventet af dem i det pakistanske miljø.

Rushy Rashid, journalist og debattør

Ifølge tal fra Danmarks Statistik samlet af tænketanken Unitos gifter kun knap 12 pct. af indvandrere og efterkommere fra de største muslimske immigrantlande sig med en partner af dansk oprindelse. Efterkommerne, som er født og opvokset i Danmark, gifter sig endnu sjældnere med en flamme af dansk oprindelse, nemlig i knap 10 pct. af tilfældene.

Flere eksperter sagde søndag til Jyllands-Posten, at tallene viser en ringe social integration muslimske indvandrere og danskere imellem.

Styrke og modenhed

Rushy Rashid, som er journalist, radiovært og debattør, mener, at det for mange unge muslimer er helt uoverskueligt at skulle tage et opgør med deres forældres forventninger om, at man skal gifte sig med en muslim.

»Udefra ser det måske let ud, men da Jens (Harder Højbjerg, red.) og jeg valgte hinanden, var det virkelig svært for mig. Mine forældre reagerede med at slå hånden af mig, fuldstændig som det blev forventet af dem i det pakistanske miljø,« siger hun.

Rushy Rashid men

Andre læser

Mest læste

Del artiklen