Dagbøger fra fronten

Flere amerikanske soldater taler ud om deres oplevelser af krigen i Irak. Men har det overhovedet nogen indflydelse på debatten i USA om den nu så omstridte krig? Den anerkendte krigssociolog Charles Moskos mener nej.

Los Angeles

Krigen i Irak kører på sit fjerde år, og amerikanske soldater er begyndt at tale om deres oplevelser af krigen i Irak. To af dem er Paul Rieckhoff og John Crawford, som begge deltog i invasionen af Irak og var blandt den første gruppe soldater, som vendte hjem til USA.

De har udgivet erindringsbøger om deres oplevelser i krigen og er begge yderst kritiske over for den amerikanske indsats i Irak.

»Det var sværere at tale ud om krigen for to-tre år siden,« vurderer Paul Rieckhoff. »Mange soldater så, hvor upopulær Kerry blev, da han havde udtalt sig skeptisk om krigen i Vietnam 30 år tilbage, og soldaterne var bange for at blive kaldt forrædere.«

Alligevel var Paul Rieckhoff en af dem, der talte, da han vendte hjem fra Irak. Han blev for en kort tid aktiv under demokraten John Kerrys valgkampagne i 2004, indtil præsidentkandidaten valgte at nedtone sin kritik af krigen i Irak.

»Vi må ikke tale om vores politiske holdninger, mens vi er aktive i militæret, så vi har praktisk talt mundkurv på,« siger Rieckhoff, der i Irak blev interviewet til det amerikanske tv-program 60 Minutes, mens hans overordnede holdt øje med, at han holdt sig til det godkendte manuskript. »Jeg var ærlig, men jeg var samtidig meget selektiv i forhold til, hvad jeg sagde. Det var dybt frustrerende, og jeg ønskede virkelig, at jeg kunne have sagt tingene, som de var. Da jeg kom hjem, forsøgte jeg at gøre op med det.«

I sin bog kritiserer han på det kraftigste Bush-regeringens håndtering af krigen og den mangelfulde forberedelse, de amerikanske soldater havde forud for invasionen.

»Der har været en dramatisk ændring,« siger Paul Rieckhoff om den amerikanske krigsdebat. »Vi er kommet meget langt i de seneste to år. I det mindste er det gået op for folk, at det ikke står godt til i Irak, og at regeringen ikke har været ærlig om grunden til at føre krig og fremgangen i landet.«

Kritik er legal

I USA anses det ikke længere som landsforræderi at være modstander af Irak-krigen. Meningsmålinger viser, at størstedelen af den amerikanske befolkning i modsætning til tidligere er imod krigen, og præsident George W. Bush' popularitet er kraftigt dalende. I dag siger meningsmålingerne, at kun omkring 28 pct. af befolkningen støtter præsidenten.

»Der er stadig lang vej, for der er endnu ikke nogen, der har stået til ansvar for de fejltagelser, som Det Hvide Hus har begået, men amerikanerne er endelig ved at vågne op. De er ikke dumme. De er bare langsomme,« siger Paul Rieckhoff.

Rieckhoff, der meldte sig som frivillig efter at have oplevet terrorangrebene på Manhattan den 11. september 2001, grundlagde kort efter sin hjemkomst i 2004 organisationen Operation Sandhed, som nu er blevet til Iraq and Afghanistan Veterans of America. Han har gjort det til sit virke at informere den amerikanske befolkning om, hvordan det virkelig står til i Irak.

»Amerikanerne var fuldstændigt afsondrede fra krigen,« siger den nu 31-årige Rieckhoff. »Da vi kom tilbage fra krigen, gik debatten i medierne ud på, at Janet Jackson havde vist sit ene bryst på tv. Amerikanerne var ligeglade med, hvad der skete i Irak, og der var ingen soldater, der åbnede munden og fortalte, hvor dårlig situationen virkelig var, selv om regeringen foregav, at besættelsen var en ren succes.«

John Crawford har ikke som Rieckhoff en politisk mission med bogen "The Last True Story I'll Ever Tell". Efter hans mening var det blot vigtigt at skildre krigen set med en soldats øjne og fortælle en historie, som de færreste havde hørt.

»Jeg var chokeret, da jeg vendte tilbage,« siger den nu 28-årige John Crawford om at vende hjem til Florida efter et års tjeneste i Bagdad. »For det første var nyhederne om krigen som at lytte til propagandaprogrammer fra en national radiostation i Cuba. Nyhederne talte ikke sandt om, hvad der foregik i Irak. For det andet var amerikanerne ligeglade med krigen, og det var som at få et slag i maven, efter man havde sat sit liv på spil.«

Amerikanerne er ligeglade

Men selv om Paul Rieckhoff er relativt positiv over for udviklingen af debatten, og John Crawfords bog har ligget på New York Times' bestsellerliste i tre uger, er den anerkendte krigssociolog Charles Moskos uenig i, at debatten har ændret sig betydeligt.

»Jeg kan ikke se den store forandring,« siger Charles Moskos. »Det er overraskende, at der på det nærmeste ikke findes nogen modstand mod krigen. Der er desuden meget få soldater, der udtaler sig negativt om krigen.«

Selv om et flertal af amerikanerne nu er imod krigen i Irak, betyder det ikke, at sagen ligger dem meget på sinde.

»Amerikanerne går højere op i, om benzinpriserne er høje,« siger Charles Moskos, der er professor ved Northwestern University. »Der er meget få amerikanere, der lider noget som helst offer i krigen. Det er desuden ikke den privilegerede ungdom, der dør i krigen, og derfor berører det ikke befolkningen synderligt. Det ser heller ikke ud til at være en krig, der vindes, og det gider amerikanerne ikke at have noget med at gøre.«

I forhold til Vietnam er det et lille antal soldater, som deltager i krigen i Irak, og dødstallet er nu lidt over 2.700 sammenlignet med ca. 47.000 i Vietnam. Der er lige nu ca. 133.000 amerikanske soldater i Irak.

»Der er ingen værnepligt, så vores lands ledere kender ingen, der gør krigstjeneste. Derfor er der generel ligegyldighed,« konkluderer Charles Moskos.

indblik@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.