Muhammed-komplottet

Jyllands-Postens kulturredaktør, Flemming Rose, er i virkeligheden ukrainsk jøde og hemmelig agent for Israels efterretningstjeneste. Derfor skabte han sagen om Muhammed-tegningerne - ifølge en af de konspirationsteorier, som blev stærkt udbredt under profet-krisen.

Muhammed-tegningerne i Morgenavisen Jyllands-Posten var i virkeligheden et komplot, sat i gang af Israels efterretningstjeneste, Mossad.

Bagmanden var, som det allerede er kendt, kulturredaktør Flemming Rose. Men Rose er bare ikke den, vi tror: Hans navn, titel og nationalitet er et avanceret skalkeskjul for en ukrainsk jøde, som er hemmelig agent for Mossad og optræder under falsk navn. Og tegningerne blev slet ikke offentliggjort for at skabe en debat om selvcensur og ytringsfrihed. Det virkelige formål var at fremkalde en konfrontation mellem Vesten og islam, som kunne retfærdiggøre et amerikansk angreb på Iran.

Vant til fantasifulde teorier

Den opsigtsvækkende "afsløring" blev offentliggjort i en lang artikel, skrevet af to amerikanske professorer, mens Muhammed-krisen midt i februar endnu var på sit højeste. Den lyder som hjernespind i europæiske ører, men blev taget alvorligt og offentliggjort af en lang række internetmedier, bl.a. Aljazeera.net, som er netudgaven af verdens mest sete arabiske tv-kanal, af Islamdaily.net, militærets internetforum i Bangladesh og et forum for offentlige embedsmænd i Pakistan.

Især i de arabiske lande har mange formentlig taget historien alvorligt - de er nemlig vant til at læse den slags.

Al Ahram Center for Politiske og Strategiske Studier i Cairo, Egypten, offentliggjorde for nylig en undersøgelse som viste, at mellem 40 og 90 procent af samtlige debatindlæg og klummer i en række egyptiske aviser og tidsskrifter bygger på, hvad vi ville kalde fantasifulde konspirationsteorier.

At konspirationerne bliver læst og taget alvorligt bekræftede en 50-årig saudisk forretningsmand, da han i slutningen af marts over for det danske nyhedsbureau Ritzau erklærede sig overbevist om, at Danmark i tegninge-sagen havde været et redskab for Mossad og højrefløjen i USA. Formålet skulle ifølge ham være at ophidse muslimerne, så de kom til at stå i et dårligt lys i Vesten. Dermed kunne Israel lettere undertrykke palæstinenserne og USA få mere støtte til krigen i Irak, vurderede han.

Denne tankegang ligner meget argumentationen i de to amerikanske professorer, James Petras og Robin Eastman-Abayas artikel "The Caricatures in Middle East Politics".

Artiklen findes blandt de 6.500 dokumenter om Muhammed-krisen, som Udenrigsministeriet gjorde tilgængelige i juni, vedhæftet en seks sider lang skrivelse fra Danmarks ambassadør i Saudi-Arabien, Hans Klingenberg, vedrørende "Evt. besøg i Danmark af saudisk delegation".

Indholdet af de seks sider før den vedhæftede artikel er komplet mørkelagt af ministeriet. Det er derfor ikke muligt at se, hvilken rolle Petras og Eastman-Abayas artikel spillede i forbindelse med det påtænkte besøg, eller hvordan ministeriet i øvrigt har diskuteret artiklen med de farverige teorier.

Hemmelig agent for Mossad

Men hvordan får forfatterne dog knyttet trådene fra Jyllands-Postens redaktion til Israel og landets efterretningstjeneste, Mossad?

Det er ikke så svært, som det lyder: Flemming Rose er, som nævnt, blot et dæknavn for en ukrainsk-født jøde, som i det skjulte arbejder for Mossad og Israel. Siden "Flemming Rose", som forfatterne konsekvent kalder ham, i 2005 blev kulturredaktør på Jyllands-Posten, har han - ifølge artiklen - brugt sin indflydelse til at puste til den danske højrefløjs fjendtlighed over for indvandrere, særligt muslimer. Muhammed-tegningerne var det næste skridt i strategien for at skabe en konfrontation mellem Vesten og den islamiske verden.

Det havde Israel nemlig brug for: Israel og jøder tjente formuer på invasionen i Irak og ønskede at krigshandlingerne blev udvidet til Syrien og Iran. Derfor var der brug for propaganda, som kunne lukke munden på krigsmodstandere ved at skabe animositet mod islamister og arabere.

»Det er her, "Flemming Rose"/Mossad-operationen kommer ind i billedet,« skriver de. »De islam-hadske tegninger blev offentliggjort i Danmark i september 2005, netop mens israelske og amerikanske zionister optrappede deres krigspropaganda mod Iran.«

Som man vil huske, var der faktisk ingen nævneværdig synlig reaktion i de muslimske lande de første tre-fire måneder efter offentliggørelsen af Muhammed-tegningerne.

Pustede til ilden

For at puste til ilden, hævder forfatterne, aktiverede Mossad-officerer i begyndelsen af januar et hemmeligt netværk af jødiske støtter hos medier ud over Europa, med det resultat at en stribe europæiske aviser offentliggjorde tegningerne samtidig den 1. og 2. februar. Og kom der gang i sagerne: Den 4. februar brændte Danmarks ambassade i Damaskus, Syrien, og dagen efter det danske ambassadekontor i Libanon, og Muhammed-krisen blev i nogle uger en stor historie i medier verden over.

Når Danmarks statsminister, Anders Fogh Rasmussen (V), afviste at give den undskyldning for tegningerne, som nogle mener kunne have dæmpet gemytterne, ligger forklaringen også lige for: Fogh agerede på råd fra de danske efterretningstjenester - som ifølge forfatterne er styret af Mossad. Når statsministeren begrundede det med forsvaret for ytringsfriheden, var argumentationen "sandsynligvis" fabrikeret af israelske eksperter i psykologisk krigsførelse, skriver Petras og Eastman-Abaya.

Det behøver slet ikke være så svært at gennemskue den slags skjulte sammenhænge, hvis man blot ved, hvad man skal kigge efter.

Teorien om, at Israel stod bag tegningerne, blev også udbredt af magthavere under Muhammed-krisen. På samme dag, den 7. februar, blev den fremsat som en kendsgerning af to af Irans mest magtfulde mænd: Landets absolutte overhoved, Ali Khamenei, som efterfulgte Ayatollah Khomeini, og ekspræsident Hashemi Rafsanjani. Begge konstaterede, at Jyllands-Postens tegninger var led i et globalt komplot mod islam og muslimer. Tre dage forinden var chefredaktøren for Tehran Times, som står Irans præstestyre nær, sendt i forvejen med en analyse i sin avis: Tegningerne »er led i en vidtspændende plan om at konfrontere islam (...) En nøje analyse af lignende begivenheder rundt om i verden i de seneste fem år afslører, at de neo-konservative i USA og den zionistiske lobby har formuleret et komplot for at påvirke opinionen i Vesten med det mål at skabe had mellem islam og kristendommen,« skrev han.

Redskab for jødisk lobby

Også den normalt mindre vidtløftige regering i Egypten var tilsyneladende på samme spor flere måneder forinden. Politikens Mellemøsten-ekspert, Anders Jerichow, har fortalt, hvordan han allerede i november 2005 i København blev opsøgt af chefredaktøren for det indflydelsesrige egyptiske tidsskrift Al Ahram Weekly, som gav ham følgende besked:

»Jeg kommer lige fra ambassaden, og jeg ved, hvordan tingene hænger sammen. Vi ved, at Jyllands-Posten og Politiken ejes af samme fond. Vi ved også, at den fond er et redskab for den jødiske lobby, der bruger de to aviser til at sprede had mod muslimer.«

På det tidspunkt - i november 2005 - var kulturredaktør Flemming Rose endnu ikke kommet i konspirationsteoretikernes søgelys som hemmelig agent for Israel, som det for alvor skete i januar-februar 2006.

En af de mest ihærdige forfølgere af det spor, Christopher Bollyn, som bl.a. skriver på den amerikanske internetside Rumormillnews, gik så vidt som til at advare Jyllands-Postens ledelse om, hvem der i virkeligheden var på spil:

»Bedømt fra et foto af Hr. Rose kan jeg se, at han bestemt ligner en jøde mere end en dansker (...) Har I ladet en vild og vanvittig zionist gå amok og ødelægge alt for jeres avis?« skrev Bollyn i en korrespondance, som han midt i februar valgte at offentliggøre.

Svaret til Bollyn kom fra Flemming Rose selv: »Jeg er ikke jøde, men hvis jeg var, ville jeg være lige så stolt af det, som jeg er af min danske oprindelse.«

john.hansen@jp.dk

kim.hundevadt@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.