Koranerne brænder!

Danske diplomater måtte opgive at rette alle de fejlagtige oplysninger, som florerede i Mellemøsten under Muhammed-krisen.

I februar var København skueplads for voldsomme gadekampe mellem vantro danskere, som ville brænde koraner, og unge muslimer, som prøvede at forhindre denne vanhelligelse af islams hellige bog.

Muslimske deltagere i masseslagsmålet har fortalt den dramatiske historie så levende på en arabisk-sproget hjemmeside ( www.h-alali.net), at man næsten skulle tro, at den var sand.

Før muslimerne kunne nå at gribe ind, blev de omringet af hundredevis af små lastbiler med 7.000 danske politibetjente:

»Vi forstod ikke hvorfor, og der var ikke tid til tænke, så vi råbte, at de skulle sprede sig og mødes på pladsen ... Men størstedelen blev omringet ... Vi fandt bagefter ud af, at det var en skinmanøvre, og at svinene, der ville afbrænde Koranen, havde begivet sig til et område mod nord - støttet af politiet, selvfølgelig ... Vi befriede dem, vi kunne, fra politiets jernring, for antallet var ikke tilstrækkeligt. Politiet stoppede nordgående tog, så der var ikke andet at gøre end i bil gennem de smalle gader at undgå de rejste checkpoints på vejene. Efter lang tid nåede vi området ... men vi kom for sent, og der blev brændt, hvad der blev brændt. Det vantro svinske politi ventede selvfølgelig på os i et baghold, og så begyndte kampen. De unge kæmpede, men tårerne flød fra deres øjne. Kampen faldt ud til de vantros fordel ... Mere end 160 personer blev anholdt og kameraer og film blev beslaglagt,« lyder den fantasifulde beretning på hjemmesiden, som en islamistisk sheik, Hamid Abd Allah al-Ali, står bag.

Usandheder på stribe

Beretningen er blandt de 6.500 dokumenter i Muhammedsagen, som Udenrigsministeriet har givet offentligheden mulighed for at læse i, og en del af dem indeholder resuméer af den kolossale omtale, som balladen om de 12 profettegninger fik i elektroniske og trykte medier i den arabiske verden.

De er desværre også et studie i overdrivelser og misinformation.

»Det fyger med usandheder og trusler gennem avisartikler, sms, mund til mund ... Indtrykket, man får ved at læse aviserne, er, at i stedet for at forsøge at lægge en dæmper på tingene bæres der ved til bålet,« skrev det danske generalkonsulat i Kuwait i en karakteristisk e-mail den 4. februar.

Dokumenterne indeholder talrige eksempler på, at ministeriet og ambassaderne har forsøgt at korrigere de værste fejl og komme til orde med danske synspunkter, men det har i de fleste lande været en stort set forgæves kamp.

Forgæves kamp

Den danske ambassade i Riyadh, Saudi-Arabien, skrev f.eks. den 29. januar:

»Et interview i går med ambassadøren i den store arabisksprogede avis, Al-Watan, som havde lovet at bringe det på forsiden, blev ikke trykt, og et længere interview på den store arabiske tv-kanal, Al-Arabiya, blev skåret voldsomt ned, mens resten af udsendelsen var negativ over for Danmark. Med andre ord vil man ikke lade os komme igennem med vores budskaber.«

Især rygterne om koranafbrændinger spillede en vigtig rolle, da den hadske stemning mod Danmark for alvor blev pisket i vejret. De cirkulerede via sms-kæder i bl.a. Syrien, Libanon, Irak, Palæstina, Kuwait og Saudi-Arabien. De blev trykt i bl.a. palæstinensiske og jordanske aviser. Og de var ifølge Al-Arabiya den direkte årsag til, at ambassaderne i Damaskus og Beirut blev sat i brand den 4. og 5. februar.

Rygterne blev også spredt via moskéer:

»Jeg har lige fået meldinger om, at verserende rygter om planlagte "massedemonstrationer", i København i morgen lørdag, hvor Koranen skal afbrændes, er stærkt medvirkende til at ophidse gemytterne, som folk er på vej ind i moskeerne,« hed det i en email fra det danske kontor i Ramallah på Vestbredden den 3. februar.

Den 13. februar fik Udenrigsministeriet en mail fra en muslimsk kvinde med dansk statsborgerskab, som netop var vendt hjem fra en pilgrimsrejse til Saudi-Arabien, og hun var chokeret over den misinformation, hun havde mødt i bl.a. moskeerne:

»I Medina hørte jeg ... imamen El Hozayfy under fredagsbønnen den 20. og 27. januar. Imamen sagde, at hele den danske befolkning og den danske regering står fuldt og helt bag udbredelsen af Jyllands-Postens tegninger,« skrev hun og vedhæftede nogle sedler med et tilsvarende budskab, som hun mente var udleveret »i millionvis« på universiteter, markeder, p-pladser og i butikker.

Den muslimske kvinde begrundede også, hvorfor hun gav oplysningerne videre til den danske regering - i håb om, at nogen ville gribe ind mod de mange falske oplysninger:

»Jeg finder det forkasteligt, at Danmark, der giver ly og tryghed til alle flygtninge, skal behandles således.«

kim.hundevadt@jp.dk

john.hansen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.