Hænderne op eller bikinien ned

Både Kalashnikov-geværet og bikinien fyldte 60 år i denne hektiske uge, da danskerne samlede kræfter til årets mest stressede periode: sommerferien.

Hvad stiller man op med en uge, da både den todelte badedragt bikinien og automatgeværet AK-47 fylder 60 år?

Først havde jeg tænkt mig at ringe til den sædvanlige håndfuld antropologer, fremtidsforskere, medieteologer, designere og livsstilseksperter og få dem til at komme med udtalelser i retning af, at hvor de fire små strategisk placerede tekstiltrekanter i sommeren 1946 betød en forskydning af kvindens intimsfære fra soveværelset til badestranden, så indvarslede den samtidige lancering af russeren Mikhail Kalashnikovs billige, robuste og hurtigtskydende AK-47 en ny æra i de undertrykte befolkningsgruppers væbnede kamp mod overmagten.

Brigitte Bardot og De Røde Brigader. Jo, illustrationsmulighederne var utallige.

Men dels orkede jeg ikke høre på den slags varm luft, dels havde jeg ikke tid til at ringe til nogen som helst.

Jeg skulle nemlig på ferie.

Og alle ved jo,at ugen op til sommerferien er en uhyre stresset tid for mange danskere. Husk at få skrivebordet ryddet, husk at få katten kørt i pension, husk at få afbestilt avis, husk at give naboen nøglen, husk at tømme køleskabet, husk at bestille færgebilletter, husk at ...

Ærlig talt, så overvejede jeg en overgang, om jeg rent psykisk var robust nok til denne hektiske forberedelse af den store, årlige afslapning.

Men hold ud, sagde jeg til mig selv, for et par døgn fremme venter drømmesengen, romanerne og de kulørte drinks. Eller gør de?

Dagbladet Information kunne nemlig først på ugen meddele, at danskerne nu også bliver mere og mere stressede i selve sommerferien, hvor 25 pct. af os ifølge en ny undersøgelse er i jævnlig kontakt med arbejdspladsen via mobiltelefon og bærbar computer.

Psykolog Pernille Rasmussen forklarede fænomenet således: »Hvis man er arbejdsnarkoman, så er arbejdet jo netop ens liv. Derfor vil arbejdsnarkomanen have svært ved at finde motivation i at holde ferie.«

Jeg sænkede bekymret avisen. Var jeg mon slet ikke motiveret for en solnedgang i klitten med en engangsgrill, et kilo jomfruhummerhaler og en iskold australsk Chardonnay? Jeg lyttede til min krop, som kvinder siger man skal. Svaret var klart: Selvfølgelig er du det, fjols!

Lettet satte jeg mig foran fjernsynet for at se fodboldkampen Schweiz-Ukraine, der af én eller anden grund blev sendt i slowmotion. Da jeg vågnede efter 90 minutter, stod der 0-0. Da jeg efter forlænget spilletid atter slog øjnene op, var stillingen den samme.

Under straffesparkkonkurrencen må jeg igen være slumret ind, for i en usædvanlig detaljeret drøm så jeg pludselig mig selv som den messias, der var udset til at frelse danskerne fra den omsiggribende stress i sommerferien.

I douche pastelfarver så jeg mig selv som grundlægger af og administrerende direktør i en landsdækkende kæde af kedsomhedscentre placeret på velbesøgte turistmål som Skagen, Blokhus, Fåborg, Gilleleje og Bornholm.

Centrene skulle markedsføres via www.ked-dig-bravt.dk og være en slags oplevelsescentre med modsat fortegn. Og allerede i arkitekturen skulle temaet slås an, og her antydede drømmen noget i retning af Kalvebod Brygge i København kombineret med boligblokke fra DDR-tiden.

Mod en klækkelig entré ville de nye turistattraktioner tilbyde den feriestressede danske børnefamilie noget helt nyt og andeledes, nemlig muligheden for uindskrænket kedsomhed.

Her kunne børnene for eksempel vælge mellem at ligge under rabarberblade og kigge op på de drivende skyer eller sidde på en græsplæne og se en skarnbasse løbe først den ene vej og så den anden vej, mens teenagere ville få tilbud om enten at sidde uforstyrret og surmule på bagsædet af en Mazda 626 eller i kunstigt regnvejr at ligge på en jordslået divan i et sommerhus og læse gamle ugeblade under et tikkende stueur.

Far og mor ville der naturligvis også være tænkt på i kedsomhedscentrene, og ud over nonstop at vise boligprogrammer fra TV 2 og finsk tv-dramatik fra 1960'erne, så ville centrene også tilbyde de voksne at se maling tørre, blomster visne og tapeter falme.

Hvis nogle alligevel var ved at føle sig underholdt, så ville der være tilbud om at høre forfatteren Peter Høeg fortælle om sin personlige udvikling, mens filminstruktøren Bille August ville analysere sine egne film én for én.

Men for de flestebesøgende ville den helt store oplevelse nok være mødet med Bjarne Riis og B.S. Christiansen, hvis fælles fire timer lange lysbilledforedrag Sådan vinder vi Tour de France uden (at blive taget for) doping naturligvis ville være kemisk renset for ethvert tilløb til vid, humor eller selvironi.

Jeg må have gabt så meget, at jeg vågnede af drømmen.

Inde i mit fjernsyn løb ukrainske fodboldspillere med afblegede psykopat-frisurer rundt og omfavnede hinanden, mens deres modstandere lå på græsset og lignede smeltet Toblerone.

Kun to dage til ferie. Kan jeg nå det hele? Næppe, men alligevel: Bikinien blev opfundet af den franske automobilingeniør Lous Réard, der under krigen arbejdede i sin mors lingeriforretning. Kalashnikov-geværet, der vejer 4,5 kilo og kan skyde op til 600 skud i minuttet, er fremstillet i mindst 70 millioner eksemplarer.

Begge produkter er præcis 60 år. Ellers er der ingen sammenhæng.

Nu kan det endelig blive sommer.

stig.olesen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.