Bodybuilding på cykel

Med den massive dækning af Tour de France er DR og TV 2 med til at støtte doping.

»Seriøs sport har intet at gøre med fair play, men er forbundet med had, jalousi, praleri, manglende respekt for alle regler og sadistisk glæde ved at opleve vold,« skrev George Orwell i et af sine sidste essays. Med den seneste udvikling i fodbold og cykling ville han nok have tilføjet »svindel og bedrageri«.

Under VM i fodbold smed spillere sig i græsset uden at være blevet rørt af en modstander - utvivlsomt efter opfordring fra deres trænere. I italiensk fodbold er førende klubber blevet grebet i svindel. En af dem er ejet af Agnelli-familien, som står bag Fiat-fabrikkerne, en anden har Berlusconi som økonomisk frontfigur. Og vanen tro understreger en flok cykelryttere endnu en gang, at de foretrækker tandemkørsel med doping som partner.

Nødtvunget har chefen for CSC-holdet, Bjarne Riis, måttet bede sin toprytter, Ivan Basso, opgive Tour de France. Riis er naturligvis uskyldigheden selv, for som han erklærede i 1998: »Jeg har aldrig testet positiv.« Efter denne bekendelse må han ubetinget siges at være velkvalificeret til at svinge dirigentstokken for et professionelt cykelhold. Det mener han ikke alene selv, men også de andre ryttere for slet ikke at tale om de uundværlige sponsorer, som doping eller ikke-doping er overbevist om, at cykling med de timelange tv-transmissioner fra Tour de France og andre storløb er en fremragende mulighed for at markedsføre virksomheden.

Og Danmarks Radioog TV 2 stiller sig gladeligt til rådighed. Nok kom Fuentes-afsløringerne på tværs, men planer er planer, og dag efter dag har de to public service-stationer gjort, hvad de kunne for at foregive, at Tour de France lever op til de bedst tænkelige sportslige idealer. En sund sjæl i et sundt legeme, sagde de gamle romere, men så længe doping ikke er bevist, har hverken DR eller TV2 ondt i sjælen.

At TV 2 ellers ikke savner moralsk indignation, dokumenterede sportschef Morten Stig Christensen, da han fyrede Jørgen Leth som kommentator, efter at den fantasifulde forfatter havde påstået, at han forlystede sig med en 17-årig kvinde på Haiti - uden dog at gøre sig ulejlighed med at åbenbare sammenhængen mellem sex og et cykelløb. Som afløser har TV 2-chefen fundet frem til den tidligere cykelrytter, Rolf Sørensen. Mig bekendt er han heller aldrig testet positiv, for nok var han og Riis ikke hjertevenner på landevejen, men doping - det er disse to gentlemen nærmest imod.

Den anden sportschef, DR's Olav Skaaning Andersen, dokumenterede i 1990'erne, at han sidder inde med en betydelig viden om doping i cykling, men denne indsigt får ham på ingen måde til at begrænse sine medarbejderes mikrofonholdervirksomhed. Holdningen er: Når TV 2 viser Tour de France, har DR som public service-kanal nummer ét blot at følge trop.

Det kunne give anledning til at spørge, hvorfor bodybuilderne ikke også får en chance. Hvorfor skal seerne forhindres i muligheden for at følge konkurrencer mellem de smægtende muskuløse kroppe, for ingen vil vel påstå, at udøverne styrker sig med anaboliske steroider eller andre former for doping? Kan bodybuilderforbundet ikke finde de nødvendige sponsorer, vil det givetvis være en enorm hjælp, hvis DR og TV 2 åbner for denne svulmende verden. Man kunne jo starte forsigtigt med blot tre eftermiddage om året. Til gengæld bør det altid være en søndag.

At bodybuildinggaranterer for en sund sjæl i et sundt legeme, er den tidligere Mr. Universe, Arnold Schwarzenegger et omvandrende bevis på. Modsat Bjarne Riis, der aldrig er testet positiv, har Californiens nuværende guvernør ikke vovet at komme med den slags afslørende bekendelser. Hans formuleringsevner kan ellers mageligt stå sig i en konkurrence med "Ørnen fra Herning". Hvem ved, måske har vore egne bodybuildere en kommende statsminister iblandt sig.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.