• For abonnenter

Millionby risikerer at løbe tør for drikkevand

En farlig cocktail af klimaforandringer og befolkningsvækst rammer hårdt i den sydafrikanske metropol Cape Town, hvor drikkevandet kan slippe op inden for få uger.

Artiklens øverste billede
I fattige townships som Khayelitsha ved Cape Town er der i store områder ikke rindende vand og toiletter i blikhusene. Tøjvask foregår på gaden i baljer, og nu er beboerne begyndt at genbruge vandet til skyl i de fælles toiletter for at spare på det. Foto: Eric Miller

CAPE TOWN/KØBENHAVN — Gråd og fortvivlelse var helt usædvanligt blandet med smil og lettelse, da en monsterstorm i sidste uge hamrede ind over Cape Town i Sydafrika.

Frådende bølger fra Sydatlanten tordnede ind mod forstædernes kridhvide strande og de populære promenader, hundreder af blikskure i millionbyens enorme townships mistede taget, træer blev væltet omkuld, strømmen gik i store områder, skoler lukkede, togdriften måtte indstilles, og der udbrød vild panik om bord på et indenrigsfly fra Johannesburg, da det faldt i et dybt lufthul og krængede over under indflyvning til den internationale lufthavn.

Men det ekstreme uvejr bragte også velsignelse med sig: regn – i store mængder, som førte til oversvømmelser.

Cape Town er ramt af klimaforandringer, som fører til mindre nedbør og dermed udtørring af byens livsvigtige drikkevandsreservoirer. Og samtidig eksploderer indbyggertallet.

Det er en farlig cocktail, som indebærer, at de snart 4,3 mio. capetonians – det kalder de sig – risikerer at løbe tør for vand.

Reserverne i byens drikkevandsreservoirer rækker formentlig kun til yderligere et par måneder, afhængigt af hvor meget indbyggerne kan – og vil – skrue ned for forbruget.

Nedtællingen til Day Zero – mareridtsscenariet, hvor trykket falder, og hanerne tappes for de sidste dråber – er i gang.

Trods uvejret i sidste uge er der ikke umiddelbart udsigt til en periode med stabilt

Læs alle artikler i
én måned for 1 kr.
Gennemsnittet læser 69 artikler pr. måned –
sværvægterne læser 150 artikler pr. måned.
Kom godt i gang

Andre læser

Mest læste

Del artiklen