Skattesagen - hele fortællingen

Jyllands-Posten opruller over seks kapitler forløbet af en af de største politiske sager i nyere tid.

I mere end et år er 45 vidner gået ind og ud ad en blå dør på Fremtidsvej i Søborg, hvor Skattesagskommissionen har forsøgt at opklare en af de største sager i nyere, politisk danmarkshistorie om lækager, mørklægning af informationer for Ombudsmanden, påstande om magtmisbrug og en statsminister, der offentligt måtte dementere, at hendes mand er homoseksuel.

Hver for sig har afhøringerne tegnet vidt forskellige udgaver af, hvad der skete i Skatteministeriet i 2010, da Helle Thorning-Schmidt og manden Stephen Kinnocks skattesag pludselig dukkede op.

For første gang samler Jyllands-Posten de mange brikker fra vidneafhøringerne og krydrer dem med sagens dokumenter og baggrundsinterviews med en række af sagens mest centrale aktører. Over seks kapitler fortæller vi den dramatiske historie om en sag, der kunne have afgjort et folketingsvalg, men i stedet endte som en skandale med massive beskyldninger om magtmisbrug.

Historien begynder med BT's bombe under Thornings drøm om magten og fortsætter med det, der enten var et ulovligt, politisk angreb på embedsmændenes afgørelse eller blot en meget interesseret minister.

"Skattesagen" fortæller blandt meget andet også om lækagerne og et dystert møde i billardstuen på Skovshoved Hotel, topembedsmænds forsøg på at skjule oplysninger for Ombudsmanden, et spektakulært indbrud i Skatteministeriet og et rygte, der blev sat i omløb for at hjælpe Thorning, men som endte i et historisk avisinterview om hendes mands seksualitet.

 

 

Kapitel 1:

Bomben

Historien om Helle Thorning-Schmidts skat ramte i juni 2010 nationen med et brag og udløste tre måneders drama i Skatteministeriet, Skat København og Socialdemokratiet. Her begynder serien om den dramatiske historie, der kunne have afgjort et valg.
LÆS KAPITEL

 

Kapitel 2:

Angrebet

Thorning og Kinnock blev frifundet og besluttede at holde afgørelsen for sig selv. Men skatteminister Troels Lund Poulsen (V) lagde ikke bare sagen væk. Senere skulle en fortolkning af en telefonsamtale føre til nedsættelsen af en kommission. Centralt står et angreb på afgørelsen, som måske i virkeligheden bare var mange spørgsmål.
LÆS KAPITEL

 

Kapitel 3:

Homorygtet

Stephen Kinnock er bi- eller homoseksuel, og derfor vil parret ikke udpensle deres privatliv til et møde hos Skat København. Med den forklaring fik Thornings revisor afværget, at S-formanden skulle stille personligt hos Skat. Hvad revisoren ikke havde taget højde for, var, at homooplysningen blev fortalt videre til flere i Skatteministeriet.   To år senere måtte Thorning offentligt dementere, at hendes mand er homoseksuel.
LÆS KAPITEL

 

Kapitel 4:

Mørklægningen

Både hos Skat København og i Skatteministeriet blev en anmodning om aktindsigt en sag for den absolutte top. Redegørelser blev sminket, og belastede  dokumenter fik nye beskrivelser for at undgå, at pressen skulle opdage, hvordan  Skatteministeriet havde været involveret i Thorning-familiens private skattesag.
LÆS KAPITEL

 

Kapitel 5:

Lækagen

I en billardstue på Skovshoved Hotel fandt Skatteministeriets departementschef ud af, at BT kendte til en strengt fortrolig påstand om, at Stephen Kinnock var homoseksuel. Avisen havde også den hemmelige afgørelse i Thornings sag. Var det  en politisk motiveret lækage eller et Watergate-lignende indbrud, der skabte skandalen?
LÆS KAPITEL

 

Kapitel 6:

Oprydningen

Skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) begyndte med at have tillid til sin departementschef, Peter Loft, efter skattesagen. Men oplysningerne blev ved med at pible frem, og til sidst måtte Möger inddrage regeringstoppen. En kommission blev sat i gang,  og den fandt hurtigt ud af, at der lå særdeles følsomt materiale og ventede.
LÆS KAPITEL

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.