Brite fik ren besked: Hold dig fra PET og Storm

En tidligere britisk militærmand siger, at den britiske efterretningstjeneste MI5 brød med PET og Morten Storm, fordi den ikke ville medvirke til at opspore en person, der skulle dræbes.

Artiklens øverste billede
»Det var tydeligt, at PET-folkene og Morten Storm havde arbejdet sammen i mange år, og at PET betragtede Storm som en meget værdifuld og højtplaceret agent,« siger Toby Cowern til Morgenavisen Jyllands-Posten. Det er første gang, at en anden kilde end Storm selv siger, at danskeren arbejdede for PET.

Et tidligere medlem af den britiske militærenhed Royal Marines, Toby Cowern, står nu frem og understøtter den tidligere danske PET-agent Morten Storms beskrivelse af, at han og PET arbejdede sammen med CIA om at opspore Al Qaida-lederen Anwar al-Awlaki.

PET har hidtil hverken villet be- eller afkræfte, om Storm var agent for efterretningstjenesten. Men Toby Cowern fortæller, at han har mødtes med Storms to føringsofficerer i PET, der gik under navnene Klang og Olde, samt Storm selv i et såkaldt ”safe house” i Roskilde den 27. april 2010. Mødet kom i stand, fordi Storm foreslog PET, at den tidligere britiske militærmand skulle være Storms makker i en plan om at trænge endnu dybere ind i islamistiske kredse i Europa og i den arabiske verden. Det er første gang, at en anden kilde end Storm selv siger, at danskeren arbejdede for PET.

»Det var tydeligt, at PET-folkene og Morten Storm havde arbejdet sammen i mange år, og at PET betragtede Storm som en meget værdifuld og højtplaceret agent i opsporingen af al- Awlaki i Yemen,« siger Toby Cowern.

Samarbejdet med Cowern blev imidlertid ikke til noget, fordi den britiske efterretningstjeneste MI5 kort efter kontaktede Cowern og forlangte, at han skulle holde sig langt væk fra Storm og PET. Ifølge Cowern, fordi briterne ikke ville deltage i opsporingen af al-Awlaki, som amerikanerne ville dræbe. Anwar al-Awlaki blev dræbt ved et amerikansk droneangreb i september i fjor.

Den tidligere operative chef i PET Hans Jørgen Bonnichsen siger om de nye oplysninger:

»De er endnu et led i en efterhånden lang indiciekæde, der virker så stærk, at såfremt noget lignende forelå i en almindelig sag vedrørende en mulig overtrædelse af straffeloven, ville det være overvejende sandsynligt føre til tiltalerejsning. I situationen her kan det skabe tvivl om PET’s troværdighed. Vi vil aldrig få sandheden at vide, så længe PET bakkes op af Justitsministeriet, der dækker sig bag, at det hele skal være hemmeligt.«

Hverken PET eller justitsminister Morten Bødskov (S) vil kommentere de nye oplysninger. Det vil MI5 heller ikke.

Morten Storm bliver truet på livet

Læs hele historien på Premium:

Ordet er dit:

For første gang står en anden kilde end agent Morten Storm selv frem og siger, at danskeren arbejdede for PET. Bør justitsministeren og PET forklare, hvad der foregår?

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.