PET forsøgte at købe agent til tavshed

Politiets Efterretningstjeneste tilbød Morten Storm 1,5 mio. kr. skattefrit, hvis han tav om sit arbejde som agent.

Artiklens øverste billede
Morten Storm.

Politiets Efterretningstjeneste tilbød for to måneder siden PET-agenten Morten Storm 25.000 kr. om måneden skattefrit i fem år, da PET blev klar over, at han var ved at stå frem i offentligheden for at fortælle om sit arbejde som agent.

Det dokumenterer båndede telefonsamtaler mellem Storm og hans kildefører fra PET, "Olde", fra slutningen af august i år.

Dobbeltliv

Morten Storm havde tidligere drøftet med PET, hvordan han kunne trække sig ud af agentlivet efter i seks år at have levet et dobbeltliv. I muslimske kredse havde han foregivet at være overbevist islamist, hvilket havde skaffet ham helt tæt på terrorledere i Al Qaida. Men i virkeligheden havde han fra 2006 til 2012 fungeret som agent for PET og CIA og havde ifølge sin egen forklaring medvirket til at spore terrorister.

Så sent som i juli i år, da Storm talte om at standse som agent, tilbød PET ham ikke noget pengebeløb, der var i nærheden af de 1,5 mio. kr. Dengang var der tale om højst et års tilbagetrækningsløn, fortæller Morten Storm.

Men få timer før, at Morten Storm den 27. august i år ville begynde at fortælle om sit agentliv, som skulle beskrives i både avisartikler og i en bog, ringede hans kildefører fra PET og sagde, at ledelsen i PET nu var parat med et tilbud om 1,5 mio. kr. skattefrit, hvis han ville tie.

Afslog tilbuddet

Men Storm afslog at tage imod tilbuddet fra PET. Han forklarer det selv sådan:

»Jeg stoler ikke længere på PET-folkene. De har før udstedt løfter, som de ikke har holdt. De har blandt andet lovet, at de ville skaffe min kone, der er fra udlandet, en permanent opholdstilladelse i Danmark. De har også tidligere lovet, at de ville sende mig på livvagt-kurser og træning med det danske militær med henblik på, at jeg kunne trække mig ud af agentlivet som sikkerhedsvagt i udlandet, men de tilbud har de også trukket tilbage.«

Bonnichsen er overrasket

Tidligere operativ chef for PET, Hans Jørgen Bonnichsen, er stærkt overrasket over tilbuddet fra PET til Storm:

»Jeg har aldrig i mit liv hørt noget lignende! For at sige det rent ud: Aldrig! Jeg siger det så stærkt, som jeg kan. Jeg har aldrig hørt noget lignende!«

Ifølge Hans Jørgen Bonnichsen er det et problem for PET, at tilbuddet om penge kan tolkes på to forskellige måder.

Det kan enten tolkes som udtryk for, at enhver efterretningstjeneste til enhver tid ønsker at undgå, at tidligere agenter fortæller offentligt om deres agentarbejde, fordi de så vil afsløre metoder og arbejdsgange til skade for tjenestens arbejde.

Men motivet kan også været et andet. Når en efterretningstjeneste tilbyder et så stort beløb for en agents tavshed, kan der opstå en mistanke om, at tjenesten forsøger at dække over nogle aktioner, som den pågældende agent har været med i, og hvor efterretningstjenesten kan have været på kanten af reglerne.

»Jeg kan ikke sige noget som helst om det konkrete tilfælde her, men det eksorbitant store beløb efterlader unægteligt PET i en position, hvor begge tolkningsmulighederne er åbne – også den negative tolkningsmulighed - når man tilbyder ham så stor en sum penge, for at han skal holde mund,« siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Chefen for Politiets Efterretningstjeneste, Jakob Scharf, vil ikke kommentere Morten Storms oplysninger.

Læs hele historien på Premium:

---------

Er det i orden, at PET tilbød agent Morten Storm 1,5 mio. kr. skattefrit over fem år?

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.