PET-agent skaffede kone til topterrorist

CIA sendte med PET’s hjælp i 2010 en vestlig kvinde som brud til topterroristen Anwar al-Awlaki i Yemen. USA’s mål var at spore Awlaki og få ham dræbt, siger den tidligere PET-agent Morten Storm.

Artiklens øverste billede
Den 32-årige Aminah, som Jyllands-Posten har valgt at anonymisere, skrev til Morten Storm, at hun var interesseret i et giftermål med Al Qaida-lederen Anwar al-Awlaki. Her ses de to på deres respektive videoer til hinanden.

Politiets Efterretningstjeneste var i 2010 dybt involveret i en hemmelig operation, som skaffede en europæisk kone, Aminah fra Kroatien, til Al Qaida-lederen Anwar al-Awlaki i Yemen.

Operationen blev gennemført i tæt samarbejde med den amerikanske efterretningstjeneste CIA, som på det tidspunkt havde fået ordre fra præsident Barack Obama om at dræbe topterroristen.

Ifølge den tidligere PET-agent Morten Storm var målet med at sende kvinden til Awlakis opholdssted i Yemen at lokalisere og dræbe ham, og sporingen skulle ske via sporingsudstyr i kvindens kuffert.

"Du er lige blevet rig"

Storms udsagn underbygges af, at hans føringsofficer i PET kort efter aktionen sendte en sms til Storm med beskeden: »Tillykke bror, du er lige blevet rig, meget rig,« fordi han ville få en dusør for sin medvirken i operationen, hvor Morten Storm formidlede kontakten mellem al-Awlaki og Aminah fra Kroatien.

PET-agent skaffede kone til topterroristSamme føringsofficer fra PET var ifølge Storm til stede, da en CIA-mand den 9. juni 2010 på Hotel Crowne Plaza i Ørestad overrakte Storm en dusør på 250.000 dollars for Storms medvirken i aktionen.

Jyllands-Posten er i besiddelse af såvel sms-beskeden som af billeder af pengene, der blev overdraget kontant i en kuffert. Avisen er tillige i besiddelse af kvitteringer for hotelophold, bil-leje m.v., hvor PET-tilknyttede selskaber har betalt for Storm i forbindelse med hans rejser til Wien, hvor han præsenterede al-Awlakis frieri på video for Aminah, optog to videoer til al-Awlaki med hendes bekræftende svar samt planlagde hendes rejse til Yemen.

Et forklaringsproblem

De nye oplysninger giver PET et forklaringsproblem, mener terrorforskeren Lars Erslev Andersen, DIIS.

»Hvis det her holder vand, peger det i endnu højere grad end for en uge siden på, at PET har været aktiv i forsøget på at bistå CIA med at opspore al-Awlaki med henblik på at dræbe ham. Men PET har forklaret, at tjenesten ikke har bidraget i jagten på al-Awlaki; den har et forklaringsproblem,« siger Lars Erslev Andersen.

Advokatrådet efterlyser et lovindgreb over for og ekstern kontrol med PET’s agenter.

»Denne sag viser, at der er behov for lovgivning og kontrol omkring brugen af PET’s agenter. I dag er der frit slag,« siger advokat Sysette Vinding Kruse, formand for Advokatrådets strafferetsudvalg.

PET-chef Jakob Scharf ønsker ikke at kommentere de nye oplysninger, men henholder sig til sin tidligere skriftlige forklaring om, at PET’s operative indsats i forhold til al-Awlaki har været rettet mod at afdække konkrete terrortrusler mod Danmark eller danske interesser i udlandet, og at PET ikke yder bistand i operationer, der har til formål at dræbe civile.

"PET var med hele vejen"

Men ifølge Storm blev der på intet tidspunkt i det syv måneder lange planlægningsforløb i Aminah-aktionen talt om eventuelle trusler mod danske interesser.

»Det var hensigten, at hun kunne føre os til Anwar. PET var med hele vejen, og kendte konsekvensen, hvis planen lykkedes, nemlig at al-Awlaki sandsynligvis ville blive dræbt, og at der var risiko for, at Aminah røg med,« siger Morten Storm.

CIA ønsker ikke at kommentere sagen, lyder det fra USA’s ambassade i København. Jyllands-Posten har forgæves forsøgt at få en kommentar fra den kroatiske kvinde, Aminah.

Læs hele historien i Premium:

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.