• For abonnenter

Udskamning sat i system: Sådan regerer Mette Frederiksen med lige dele hård og blød magt

Må man køre over for grønt, lyder spørgsmålet, efter at Ikea med juraen i hånden genåbnede sine varehuse, men alligevel blev kritiseret af en minister for at gøre det. Han ærgrer sig i dag over forløbet. En oversigt viser nu, præcis hvordan regeringen benytter sig af den hårde og bløde magt, som kritiseres for at skabe en urimelig, uklar og uskøn situation for virksomheder, der kunne åbne, hvis de ville, men som opfordres til at lade være.

Artiklens øverste billede
Ikea lukkede frivilligt sine varehuse, da regeringen lukkede landet i midten af marts. Tiden brugte møbelkæden på at gøre butikkerne klar til åbne igen. Det skete mandag i den forgangne uge, selv om erhvervsminister Simon Kollerup havde opfordret Ikea til at lade være. Det ville derfor få konsekvenser, lod ministeren forstå. De viste sig torsdag aften i form af skærpede retningslinjer for store varehuse – f.eks. blev pladskravet femdoblet, så der skal være 20 kvm pr. kunde og ikke 4 kvm som hidtil. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

En overgang var museumsdirektør Mads Kähler Holst i tvivl. Var Moesgaard Museum lukket med tvang? Eller var det bare blevet opfordret af regeringen til at låse dørene?

På et pressemøde havde statsminister Mette Frederiksen lukket store dele af landet ned, og i den forbindelse sagde hun, at »alle indendørs kulturinstitutioner« lukker nu. Hun tilføjede, at private institutioner »opfordres kraftigt til at gøre det samme«.

Så hvad med Moesgaard, en indendørs privat kulturinstitution?

I organisationen Danske Museer kimede telefonerne også af forvirring de følgende dage. Enkelte medlemmer havde forhø

Andre læser

Mest læste

Del artiklen