- For abonnenter
Brostrøm klar med ny plan for at teste folk uden symptomer: Danmark kan virkelig komme på forkant
At udbrede test til langt flere danskere – også dem uden tegn på sygdom – indebærer, at de smittede selv skal opspore deres tætte kontakter og advare dem. Planen møder opbakning, men også en påmindelse om, at der skal være tilbud om hjælp til kontaktopsporing.
Et »kæmpestort skift,« hvor mange flere skal testes, og ikke mindst – som noget helt nyt – folk uden symptomer skal testes.
Sådan lancerer Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, et såkaldt paradigmeskift, som tager afsæt i, at coronaepidemien i Danmark er under kontrol. Eller som Brostrøm formulerer det:
»En vild tiger ramte Danmark. Nu er den spærret inde i et bur.«
Formuleringen indrammer tiden fra begyndelsen af marts, da coronaepidemien ændrede den danske hverdag, til nu, hvor sygdommen er så meget under kontrol, at myndighederne er klar til endnu et skift i strategien.
Med den strategi kommer Danmark virkelig på forkant – vi bliver first movers.
De nye retningslinjer indebærer, at personer, som testes positiv for coronavirus, skal isolere sig derhjemme. Mennesker, som den smittede har været i tæt kontakt med f.eks ved at dele husstand eller have stået tæt ansigt-til-ansigt, vil myndighederne fremover gøre en ekstra indsats for at at få opsporet og testet, så de kan isolere sig selv, hvis de skulle være smittede, selv om de ikke har symptomer.
»Jeg regner med, at vi snart kan gå i gang med at tilbyde de tætte kontakter at blive testet tre gange – dag fire, seks og otte – efter den tætte kontakt med patienten,« siger Brostrøm, der regner med at kunne udrulle den nye strategi fuldt ud i løbet af en eller to uger.
Det bliver dog ikke kun en myndighedsopgave:
»Vi arbejder med en ansvarliggørelse af borgerne. Vi kan ikke gøre som sidst, hvor læger fra Styrelsen for Patientsikkerhed opsporede alle patienternes mange kontakter. Det er en uoverstigelig opgave, fordi vi tester langt, langt flere nu. Vi kan ikke gøre det på den håndholdte måde længere,« siger Søren Brostrøm og sammenfatter paradigmeskiftet sådan:
»Vi skal kontrollere smittespredningen uden at isolere alle. Med den strategi kommer Danmark virkelig på forkant – vi bliver first movers.«
Søren Brostrøm er helt på det rene med, at det kan være vanskeligt for nogle mennesker, der har fået en positiv coronatest, at tage kontakt til de mennesker, vedkommende har været tæt på.
»Der skal naturligvis støtte og vejledning til, og måske skal vi oprette et callcenter, hvor folk kan henvende sig og få hjælp til, hvordan de skal gøre,« siger han.
Et led i genåbningen
Skiftet kommer, fordi coronaepidemien i Danmark er under kontrol, og som et led i genåbningen af Danmark. Med Brostrøms ord kan »vi ikke holde landet lukket til evig tid og folk inden døre, når solen skinner«.
Samtidig lægger han ikke skjul på, at de nye tider er udtryk for en ændret holdning i Sundhedsstyrelsen. Eller som han selv formulerer det:
»Jeg vil ikke sige, vi har ændret holdning. Jeg vil sige, vi fagligt har udviklet os.«
De mange test af folk både med og uden symptomer skal foretages dels på sygehusene, dels i de i alt 16 nye telte, som er spredt ud over landet. Antallet af test er øget markant, særligt på sygehusene, så det de seneste dage nærmest er fordoblet til over 10.000. Antallet af smittede, som er fundet via test, ligger i gennemsnit omkring 1,5 pct., oplyser Sundhedsstyrelsen.
Test af symptomfrie personer omhandler f.eks. også mennesker, som bliver indlagt på et sygehus, ligesom medarbejdere på plejecentre vil blive testet for at forebygge udbrud, selv om de ikke viser tegn på coronasmitte.
En gammel traver
Hvis epidemien skal bekæmpes, giver det god mening igen at kontaktopspore, som myndighederne også gjorde, da coronaen ramte Danmark, og der blev ført en såkaldt inddæmningsstrategi, mener Lars Østergaard, ledende overlæge på afdelingen for infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital.
Når en borger under inddæmningsstrategien blev testet positiv, blev denne kontaktet af Styrelsen for Patientsikkerhed, som bad den testede oplyse navne på de personer, vedkommende havde