Da en kogt kartoffel på Sjælsmark blev »fundamentet« for dansk udlændingepolitik

I månedsvis har udlændingeminister Inger Støjberg (V) stået fast. De afviste asylsøgere og deres familier på Udrejsecenter Sjælsmark skal ikke have lov til selv at lave mad. Det er afgørende »for at lægge pres på dem, så de rejser hjem«, mener hun. Torsdag åbnede statsminister Lars Løkke Rasmussen dog for at diskutere sagen: »Jeg betragter bare ikke det som den store ideologiske kløft.«

Artiklens øverste billede
Mens statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) erklærer sig parat til at diskutere en ændring af reglerne for madlavning på Udrejsecenter Sjælsmark, afviser udlændingeminister Inger Støjberg (V) fortsat. Foto: Miriam Dalsgaard

I begyndelsen af januar genantændte debatten om dansk udlændingepolitik.

En afvist mandlig asylsøger på Udrejsecenter Sjælsmark havde filmet en mindre episode med sin femårige søn i centerets cafeteria.

»Prøv at slappe af og hør, hvad jeg siger,« kan man høre en mandlig ansat på centeret sige til den afviste asylsøger:

»Hvis du vil have, at han skal have kartofler og broccoli, så skal du gå til sygeplejersken og bede hende lave en seddel.«

»Ellers må de ikke,« fortsatte den ansatte, der forklarede, at drengen var for gammel til at få lige præcis kogte kartofler og kogt broccoli.

Vi går ganske enkelt ikke ind for, at der skal være selvhushold, altså, at man selv skal kunne lave sin mad.

Inger Støjberg (V), udlændingeminister

Men faderen helmede ikke og forsøgte at få en kantinedame til at stikke sønnen »bare én kartoffel og én broccoli«.

Forgæves:

»Det er til de små børn, der ikke kan spise ordentligt. Og han har masser af tænder,« lød svaret fra kantinedamen i cafeteriet.

Og så stak debatten ellers af på de sociale medier, i de elektroniske medier og i alle andre medier.

Socialdemokratiets tidligere udviklingsordfører Mette Gjerskov udtalte, at »vi har skabt et monster, når en dreng på fem år nægtes en kogt kartoffel på Sjælsmark«, mens De Radikales Zenia Stampe kaldte forholdene på Udrejsecenter Sjælsmark for »statskontrolleret vanrøgt«.

Siden har debatten om forholdene på Sjælsmark raset på Christiansborg, og flere har kritiseret, at beboerne ikke må lave deres egen mad.

På en af de første dage i valgkampen forlod regeringspartierne Liberal Alliance og De Konservative regeringens linje i spørgsmålet.

»I Liberal Alliance mener vi, at vi skal give de her familier mulighed for at lave maden sammen, hvis det er dét, de har lyst til,« sagde udlændingeordfører Laura Lindahl (LA) til Politiken.

Torsdag åbnede også statsminister Lars Løkke Rasmussen for at »tale om« at ændre forholdene på Sjælsmark.

Det skete i Aftenshowet på Danmarks Radio, hvor skuespiller Natalie Madueno ville vide, om Løkke var klar til at gøre noget for »børnene på Sjælsmark«.

Statsministeren understregede, at »dem, som for alvor kan ændre på de her børns vilkår, det er forældrene«, og forklarede, at de personer, der opholder sig på Sjælsmark, har fået afvist deres ansøgning om asyl i Danmark og derfor skal forlade landet.

Men skuespilleren insisterede og ville vide, om Løkke ville lade familierne lave deres egen mad, mens de var på Sjælsmark.

»Ja, jo. Og det kan man selvfølgelig sagtens tale om, og det gør jeg også, men det er ikke noget, som dramatisk vil ændre deres situation,« indledte Løkke.

Og så forklarede han, at spørgsmålet om børnene på Sjælsmark »er et af de steder, hvor jeg er nødt til at gøre mig – altså menneskeligt set – lidt hårdere, end jeg egentlig individuelt har lyst til at være«.

Herefter spurgte Aftenshowets journalist:

»Men hvad med det, Natalie siger. Kan man skrue lidt op for, hvilke muligheder de har, når nu de er her?«

»Jo, men altså, vi underviser jo børn og tager vare om de her børn,« svarede statsministeren.

»Men kunne I finde på at skrue mere op?« ville journalisten vide.

»Så handler det om en diskussion, om man skal have lov til at lave sin egen mad, eller skal man gå ned i kantinen. Det betragter jeg altså ikke…« begyndte Løkke.

»Og det har der været skrevet rigtig meget om…?« afbrød journalisten.

»Jo, jo, jo, jeg betragter bare ikke det som den store ideologiske kløft. Altså, det kan vi godt tale om,« fortsatte Løkke.

Sultne børn

Dermed gik Lars Løkke Rasmussen direkte imod, hvad partifælle og udlændingeminister Inger Støjberg adskillige gange har sagt.

Allerede i januar, da diskussionen om madlavning stod på sit højeste, afviste Støjberg at lempe på forholdene på Sjælsmark. Adspurgt direkte af Berlingske lød svaret:

»Nej. Det er præcis, fordi de ikke skal have en almindelig hverdag, at de ikke selv må lave mad. Vi ved, at det at kunne lave mad selv er noget af det, de gerne selv vil, og de skal i stedet animeres til at rejse hjem,« sagde Støjberg.

Den linje har regeringens udlændingeminister holdt fast i lige siden.

Efter to uanmeldte besøg på Sjælsmark i 2017 udgav Folketingets Ombudsmand i december 2018 en rapport, hvor han konkluderede, at selv om forholdene på centret »generelt set ikke er i strid med internationale konventioner«, så er de »egnede til væsentligt at vanskeliggøre børnenes opvækst og begrænse deres muligheder for naturlig udvikling og livsudfoldelse«. Arkivfoto

Den 30. april var hun indkaldt i samråd i Folketinget, og her gentog hun regeringens holdning:

»Vi går ganske enkelt ikke ind for, at der skal være selvhushold, altså, at man selv skal kunne lave sin mad,« sagde hun på samrådet og fortsatte:

»Vi har ikke et ønske om at opbygge en hverdag på den måde. Derfor er det ikke noget, som står til at ændre,« sagde Støjberg.

Kritikken fra blandt andre Folketingets Ombudsmand af forholdene på Sjælsmark har ellers været hård.

Efter to uanmeldte besøg på Sjælsmark i 2017 udgav han i december 2018 en rapport, hvor han konkluderede, at selv om forholdene på centret »generelt set ikke er i strid med internationale konventioner«, så er de »egnede til væsentligt at vanskeliggøre børnenes opvækst og begrænse deres muligheder for naturlig udvikling og livsudfoldelse«.

Han foreslog at ændre spiseforholdene på centeret. Ombudsmanden nævner »åbningstider i cafeteriet, sammensætningen af den mad, der er til rådighed, og udlevering af køleskabe og mikroovne« i rapporten.

Det er ødelæggende for debatten, når Inger Støjberg hidtil bare har sagt nej til alt, og så på Facebook har skrevet, at Socialdemokratiet er på vild flugt væk fra den stramme udlændingepolitik.

Mattias Tesfaye (S), udlændingeordfører

Rapporten refererer også, »at der var børn, der gik sultne i seng«, men beskriver samtidig, at cafeteriet serverer tre hovedmåltider på faste tidspunkter af halvanden time. Og at måltiderne er tilpasset beboernes »kulturelle og religiøse sammensætning«. Blandt andet bliver der serveret udenlandske retter som kafta kebab, musaka, lammegryde og græsk farsbrød, kan man læse i rapporten.

Ifølge Eva Singer, asylchef hos Dansk Flygtningehjælp, er det svært at sige, hvor meget adgang til madlavning vil forbedre forholdene for børnene på Sjælsmark.

Men hun mener, at det vil være et godt skridt.

»Det kan virke lidt banalt at diskutere, om beboerne må lave deres egen mad, eller om de skal spise den i en kantine. Men hvis man hver dag skal hen og spise i en kantine på nogle bestemte tidspunkter med en helt masse fremmede mennesker, så er det svært at skabe et familieliv med nogle trygge og værdige rammer for ens børn,« siger hun.

Rokker ved fundamentet

Da Liberal Alliance og De Konservative på fjerde dag i valgkampen blødte op i forhold til Sjælsmark, var Støjberg stadig kategorisk afvisende.

»Jeg mener bestemt godt, at vi kan være forholdene på Sjælsmark bekendt,« sagde hun til Politiken og fortsatte:

»Vi har stået på det her i hele regeringstiden, og det ser jeg ganske enkelt ikke for mig, at der bliver ændret på.«

Og sidste fredag blev debatten om madlavning på Sjælsmark så igen en del af valgkampen.

Her blev Socialdemokratiets formand spurgt til forholdene på Sjælsmark under et vælgermøde.

»Vi kan sagtens diskutere cafeteriaordningen. Vi har allerede foreslået, at man skal kunne tage maden med ud derfra. Kan nogle af familierne også være med til at lave noget mad? Det vil jeg bestemt ikke afvise, at de skal have lov til,« sagde Mette Frederiksen til nogle gymnasieelever på Aalborg Katedralskole. Her foreslog hun også at oprette en vuggestue på Sjælsmark.

Inger Støjberg var prompte klar med en fordømmelse af Socialdemokratiet.

»De har forsvaret forholdene på Sjælsmark gennem lang tid. Men det er typisk med socialdemokrater, at de altid fraviger den stramme kurs på udlændingeområdet, ligeså snart der bliver kritik af den,« sagde Støjberg til Jyllands-Posten.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, skruede yderligere op for kritikken:

»Mette Frederiksen rokker nu ved fundamentet under den stramme udlændingepolitik, og det viser, at det aldrig har været hjerteblod for partiet.«

Men nu er det altså statsministeren, der drejer Venstre ind mod Socialdemokratiet i det symbolske spørgsmål om madlavning på Sjælsmark. Det samme gjorde han i øvrigt i forhold til kvoteflygtninge. Hidtil har regering sagt, at man ikke har besluttet, om Danmark igen skal tage kvoteflygtninge. Men torsdag lød det fra Løkke, at »vi har fået så meget styr på den spontane tilstrømning, at vi nærmer os en situation, hvor vi igen kan tage kvoteflygtninge«.

Også den udtalelse afviger fra Støjbergs tidligere udtalelser.

Helt ved siden af skiven

Statsministerens udtalelser møder kritik fra Dansk Folkeparti:

»Lars Løkke Rasmussen rammer helt ved siden af skiven. Det er ærgerligt, at han ikke bare fortsætter Støjbergs linje, som jo i grove træk har været fornuftig,« siger Martin Henriksen og fortsætter:

»Jeg frygter, at det her kan udvikle sig til en hel stribe lempelser.«

Er det ikke ude af proportioner at advare mod en stribe lempelser, bare fordi man nu diskuterer, om beboerne på Sjælsmark skal have lov til at lave deres egen mad?

»Det mener jeg helt oprigtigt ikke, for jeg kender de andre partier. Jeg har talt med mange venstrefolk og socialdemokrater, og jeg ved, at der er flere af dem, som grundlæggende er imod de stramninger, der er lavet de senere år.«

Udlændingeminister Inger Støjberg har ikke ønsket at stille op til et interview om forholdene på Sjælsmark og statsministerens nye signaler.

I et skriftligt svar går hun i rette med statsministeren og afviser klart at ændre reglerne for madlavning på centeret:

»Det er et principielt spørgsmål, og jeg ønsker ikke, at afviste asylsøgere skal have penge mellem hænderne eller indrette en helt almindelig hverdag på Sjælsmark. De skal rejse hjem, for de har ikke et behov for beskyttelse, og de vil kunne rejse hjem i morgen om de ville, men det nægter de. Derfor ønsker jeg at bevare kantineordningen på Sjælsmark for at lægge pres på dem, så de rejser hjem.«

Lars Løkke Rasmussen har ikke ønsket at uddybe sine udtalelser.

Vil du have vores bedste Indblik-artikler direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de fem nyeste artikler fra Jyllands-Postens Indblik-sektion hver dag kl. 16 - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen