• For abonnenter

Krænket partiprofil tav i tre år: Jeg var så bange for, at det kom ud

Alternativets tidligere næstforperson Mathilde Boesen var hovedperson i det, som andre partiers ungdomsafdelinger kæmper med i disse uger. En krænkelsessag i en politisk organisation, hvor arbejde og fritid flyder sammen, og hvor hensynet til partiet står over alt. Hun kritiserer Alternativets ledelse og opfordrer andre til at tale om og lære af sagerne i stedet for at tie.

Artiklens øverste billede
Mathilde Boesen blev udråbt som et stort talent, da hun som kun 19-årig blev valgt til Alternativets hovedbestyrelse i 2015. Foto: Brian Karmark

I ruskende regnvejr bevægede de sig fra Christiansborg og langs vandet til Nyhavn.

Det var mandagen efter efterårsferien i oktober 2017, og for første gang nogensinde talte Alternativets organisatoriske næstforperson, Mathilde Hougaard Boesen, og partiets politiske leder, Uffe Elbæk, om den krænkelsessag, der havde fyldt meget og alligevel ganske lidt i partiet.

Elbæk var blevet orienteret om sagen allerede halvandet år forinden, men havde aldrig rejst den over for hende. Det var hun ked af.

»Uffe siger til mig, at ”jamen, du har jo ikke selv kommet og sagt noget”,« genfortæller Mathilde Boesen i dag og fortsætter:

»Men det var jo enormt meget at forlange af en 19-årig. En ting er, jeg skulle gå og deale med det her og overskue min krop og alt muligt. Det er jo et enormt pres at lægge på et menneske, der i forvejen er sårbart.«

Mathilde Boesen har det helt anderledes i dag, end hun havde den dag, da gåturen fandt sted.

Da vi gik den tur, havde jeg et stort behov for at blive hørt, og jeg var vred over, at der ikke blev talt om det.

Mathilde Boesen

Da hun for nylig læste Informations afsløringer af krænkelser og voldtægtsanklager i Liberal Alliances Ungdom, fik hun ondt i maven. Men det gav hende også mod til at stå offentligt frem og tale om den sag, der er hendes, men som hun aldrig før har udtalt sig om.

Hun har været tavs, af frygt for hvad konsekvenserne ville være for Alternativet. I dag ser hun tavsheden og tabuiseringen som det største problem, når krænkelsessager rammer politiske partier. Hun mener, at alle partier kan lære noget af hendes historie.

»Da vi gik den tur, havde jeg et stort behov for at blive hørt, og jeg var vred over, at der ikke blev talt om det. Men han sagde, at det var i respekt for mig, at han ikke havde talt med mig om det. At han slet ikke vidste, at jeg gerne ville tale om det. Set i bakspejlet er jeg skuffet over ham som leder. Jeg fik ingen undskyldning overhovedet.«

Undervejs stoppede de to ved Det Kongelige Bibliotek og gik ind i den store café med udsigt over vandet. Der var meget at tale om, og de endte med at tale mere end to timer. For det er en kompliceret sag. Og den viser, hvordan Alternativet ifølge den nu forhenværende næstforperson hverken lavede forebyggende arbejde i forhold til krænkelser eller havde retningslinjer for, hvordan det skulle håndteres, hvis ulykken skete. Der blev begået ledelsesfejl undervejs.

Alternativets hemmelighed

I december 2015 havde Mathilde Boesen en oplevelse, der ændrede alting. Og som skulle komme til at martre hele Alternativet.

En tidlig morgen i december blev den dengang 19-årige Mathilde Hougaard Boesen efter en fest i København udsat for, hvad hun selv beskriver som en seksuel krænkelse begået af en medarbejder i partiet, der var mere end dobbelt så gammel som hende selv.

Hvad der præcis skete den tidlige morgen med medarbejderen, handler den videre historie ikke om. Det ved kun hun og han. Hun meldte sagen til politiet; han erklærede sig uskyldig. Efter flere måneders efterforskning besluttede politiet ikke at rejse en sag. Jyllands-Posten har talt med begge parter, men har ikke kunnet dokumentere hverken hendes eller hans udlægning af selve hændelsen. Mathilde Boesen har ikke lyst til at gå i detaljer med selve krænkelsen.

»Det er den eneste del af min historie, jeg har tilbage for mig selv. Der er også et hensyn til min familie,« siger hun.

For hende handler det heller ikke længere om, hvad der skete den aften, nat og morgen. For hende det handler om, hvordan Alternativet håndterede det, da det unge medlem gik til ledelsen og fortalte, at hun havde været udsat for et seksuelt overgreb.

I begyndelsen turde hun ikke sige noget til nogen om episoden, som fandt sted, mens hun var medlem af partiets hovedbestyrelse. Hun håbede, at såret helede sig selv. Men efter at have båret rundt på den ubehagelige hemmelighed i fem måneder endte hun med at gå til Alternativets daværende organisatoriske forperson, Maj Baltzarsen.

»I tiden op til havde jeg gået og grædt umotiveret. Jeg var så presset og ked af det hele tiden,« husker Mathilde Boesen om foråret 2016, hvor hun skulle beslutte, om hun ville genopstille til hovedbestyrelsen.

Jeg nævnte ikke noget om Alternativet, fordi jeg var så bange for, at det skulle komme ud. Jeg satte hensynet til partiet over mig selv.

Mathilde Boesen

Det unge, engagerede talent var pludselig blevet i tvivl om sine egne evner og i tvivl om, hvorvidt hun kunne fortsætte i sin position i partiet.

»Jeg skammede mig og var nervøs for, hvad de ville tænke om mig. Jeg begyndte at sætte spørgsmålstegn ved min egen dømmekraft. Hvis jeg ikke var i stand til at vurdere situationen den nat, hvordan skulle jeg kunne varetage opgaver i et voksende partis hovedbestyrelse? Det lyder skørt nu, men i mit hoved hang det sammen. Jeg forventede ikke, at partiet ville gøre noget for mig. Jeg havde jo ingen beviser.«

Men forpersonen tog sagen meget alvorligt. Hun bad straks Mathilde Boesen om at kontakte Center for Seksuelle Overgreb på Rigshospitalet. Her fik hun bevilget fem samtaler med en psykolog.

»Jeg turde kun tale om det fysiske. Jeg nævnte ikke noget om Alternativet, fordi jeg var så bange for, at det skulle komme ud. Jeg satte hensynet til partiet over mig selv.«

Forpersonen orienterede dagen efter den daværende politiske ledelse i skikkelse af Uffe Elbæk, politisk ordfører Rasmus Nordqvist og gruppeformand Josephine Fock. De besluttede, at den anklagede medarbejder skulle fyres i Alternativet, uanset hvad der var op og ned i anklagerne. Efter cirka tre uger blev der derfor lavet en aftale med den pågældende om, at han var færdig i partiet. Officielt sagde han, at han stoppede af personlige årsager, men han blev bedt om at blive i halvanden måned for at afslutte et større projekt.

I første omgang handlede Alternativet altså på anklagen. Mathilde Boesen syntes, at det var ubehageligt at skulle arbejde samme sted som medarbejderen i yderligere halvanden måned, når han vidste, at hun var årsag til ledelsens beslutning.

Det skulle dog vise sig, at medarbejderen heller ikke var ude af partiets regi efter den halvanden måned.

Husk nu de hårdtarbejdende frivillige

Selv om medarbejderen stoppede på Christiansborg, blev han umiddelbart efter genansat for Alternativet i et internationalt projekt. Men Mathilde Boesen fik det ikke at vide før et halvt år senere i december 2016.

På det tidspunkt havde hun taget orlov fra Alternativets hovedbestyrelse, fordi hun var så mærket af sagen. Her blev hun pludselig ringet op med beskeden om, at medarbejderen aldrig rigtig stoppede.

»Jeg begyndte at tvivle på, om ledelsen overhovedet havde fordømt det. Der var jo heller ingen sociale konsekvenser for ham. Han blev ved med at komme til festerne, og der begyndte at gå rygter om sagen.«

Snakken gik i partiet, og på et tidspunkt nåede den også uden for Alternativet.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.