Behov:170 mio. kr. – om ugen

FN måtte denne uge stoppe med at uddele mad til 230.000 flygtninge i Jordan. Næste gang kan det ramme flygtningelejre i Libanon.

Artiklens øverste billede

Der var ganske enkelt ikke flere penge.

I den forgangne uge måtte FN’s Fødevareprogram derfor indstille hjælpen til omkring 230.000 flygtninge, der opholder sig i lejre i Jordan.

»De har intet, intet, intet at kunne klare sig for. Når vi ikke længere kan give dem det helt basale, nemlig mad, så bliver situationen meget desperat. Så må de ty til det, som vi teknisk kalder coping mechanisms, altså at klare sig selv på anden vis. Så sætter de stærkeste sig i bevægelse og flygter fra nærområderne, mens de mest sårbare bliver tilbage. Så bliver børn sendt ud for at tigge. Piger bliver giftet væk i en tidlig alder. Nogle bliver sendt ud i prostitution eller tilbage til Syrien med risiko for liv og lemmer. Det er så den udvej, der er,« siger Anne Poulsen, direktør for det nordiske kontor i FN’s Fødevareprogram i København

Hun fortæller, at hvis ikke verdenssamfundet bevilliger flere penge, så må organisationen senere på året også stoppe arbejdet i Libanon, hvor op mod 270.000 flygtninge er afhængige af deres hjælp.

»Så er de overladt til sig selv. Vi har kunnet give dem adgang til helt basale adgang til mad. Det kan vi snart ikke længere. Desværre,« siger Anne Poulsen.

Prisen for at skaffe basal mad til de millioner af syrere, der enten befinder sig i deres krigshærgede hjemland, eller som er flygtet til en lejr i nabolandet, udgør ifølge FN’s Fødevareprogram 170 mio. kr. – om ugen.

»Vi håber, at alle landes regeringer hører vores appeller og støtter os, så vi kan fortsætte med den basale indsats, nemlig at folk har adgang til mad«.

Under halvdelen af behovet er dækket

Samme opråb kommer fra Anders Ladekarl, generalsekretær i Dansk Røde Kors.

»Vi har behov for Marshall-hjælp i den størrelsesorden. Vi snakker programmer, der ligner det, man har hjulpet Grækenland med, for at det virkelig for alvor skal batte noget. Knap halvdelen af alt det, der er behov for af bare humanitær overlevelsesbistand, er ikke finansieret. Det kan Danmark ikke løse alene. Det handler om, at alle i verden snakker om nærområde, men ingen har for alvor taget konsekvensen af det,« siger han.

FN vurderer, at der alene i 2015 er behov for nødhjælp til Syrien i størrelsesordenen 20 mia. kr. Kun en tredjedel af det beløb er indtil videre doneret, viser en status fra OCHA, FN’s kontor, der koordinerer og overvåger pengestrømmene, der udgør den internationale nødhjælp.

Oven i det kommer nærområderne til Syrien – f.eks. Tyrkiet, Egypten, Irak, Libanon og Jordan, hvor mere end fire mio. syrere har søgt tilflugt. Her har FN opgjort behovet for nødhjælp i 2015 til ca. 30 mia. kr. Mere end halvvejs gennem året er blot 40 pct. af pengene i hus.

Den britiske premierminister, David Cameron, offentliggjorde fredag, at Storbritannien den kaotiske situation taget i betragtning vil bruge omkring en mia. kr. ekstra på nødhjælp til Syrien og flygtningelejrene uden for landet.

»Hvis ikke vi gør det, vil stadigt flere begive sig ud på den farlige rejse til Europa,« sagde Cameron i en tale i Madrid.

Det er uvist, hvordan pengene konkret udmøntes, og om FN’s Fødevareprogram vil kunne genoptage hjælpearbejdet, som altså blev indstillet i den forgangne uge.

Sikkert er det, at milliarden fra Cameron langtfra er nok.

»Behovet er så alarmerende stort. Som sagt skal vi bruge 170 mio. kr. om ugen,« bemærker Anne Poulsen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.