Flygtningestrømmen - fra fjern til nær

Danmark oplever den største tilstrømning af flygtninge i mere end 20 år, især på grund af en stor gruppe af flygtninge fra borgerkrigen i Syrien. Intet tyder på, at det rekordstore antal flygtninge på 52 mio. på verdensplan vil mindskes foreløbig, og den øgede tilstrømning til Danmark skaber nye udfordringer for såvel flygtningene som danskerne. Læs et udvalg af flygtningeartiklerne her.

Konflikterne i Syrien og Irak har udløst en flygtningestrøm af dimensioner og det største flygtningepres på Europa siden Balkankrigene i 1990’erne.

Jyllands-Posten rapporterer om flygtningestrømmen fra udspringet i flygtningenes hjemlande via nærområderne til flugten over Middelhavet eller gennem grænseskove til de sydeuropæiske lande og videre til Nordeuropa.

Mange af flygtningene kommer til Danmark, som længe har været et af de mest eftertragtede mål  for flugten.

Her skaber tilstrømningen udfordringer med indkvartering, sagsbehandling og en begyndende integration.

Et truet Europa?

Europa - et skib uden kurs og uden kaptajn

Tre fremtrædende europæiske forskere advarer: »Den flygtningestrøm, vi ser nu, er kun et skvulp i forhold til de enorme bølger, der kan komme i fremtiden.« LÆS ARTIKEL


 

Flygtninge fra bl.a. Syrien opholder sig i et flygtningecenter i Herning. De er ikke glade for de vilkår de har i centret, hvor de bl.a. sove i en meget stor sovesal med over 200 personer.
Sultestrejke

Utilfredse syrere i nødasylcenter:  Vi er mennesker, ikke dyr

En gruppe syriske asylansøgere er meget utilfredse med forholdene på et nødcenter i Herning. LÆS ARTIKEL.


 

Dyrlægens venteværelse: Bassel Khrata, 45, har 20 års erfaring som dyrlæge i Syrien. Nu sidder han i en campinghytte på Ajstrup Strand Camping og er utålmodig efter at gøre noget, der kan lette overgangen til det danske arbejdsmarked, f.eks. at komme i en virksomhedspraktik. Foto: Thomas Emil Sørensen
Opfordring

Sørg for, at syrerne kommer i arbejde

Integrationseksperter opfordrer kommuner og regering til at sørge for, at ressourcestærke syrere hurtigst muligt kommer i arbejde. Og dermed undgår at blive klientgjort og havne på kontanthjælp i årevis. LÆS ARTIKEL


 

Ti syriske asylansøgere i venteposition i Dansk Røde Kors’ asylcenter på Ajstrup Strand Camping syd for Aarhus. Foto: Thomas Emil Sørensen

Erfaringerne

Lad os komme i gang!

Mange af de syriske flygtninge adskiller sig fra andre asylansøgere ved at have længere uddannelser og mere erhvervserfaring med sig. 10 asylansøgere, der i øjeblikket bor på Ajstrup Strand Camping, fortæller her om deres respektive baggrunde. LÆS ARTIKEL.


 

I uge 42 flyttede 81 eritreere ind i Beredskabscenteret i Herning i et nyoprettet asylcenter. Det er første gang, at Udlændingestyrelsen bruger Beredskabsstyrelsens faciliteter. De nyindflyttede asylansøgere skal bo i en specialindrettet gymnastiksal. Centeret i Herning kan huse 208 asylansøgere. Foto: Jens Henrik Dagubjerg
Desperat jagt

»Vi er ganske enkelt nødt til at presse på, for vi står i en egentlig nødsituation«

I de sidste tre måneder af 2014 skal der findes mindst 4.000 nye indkvarteringspladser - tæt på 50 hver eneste dag. Nu vil Udlændingestyrelsen øge presset på kommunerne. Se også billederne fra de nye asylcentre. LÆS ARTIKEL.


 

Tusinder og atter tusinder af syriske kurdere er gennem de seneste tre uger kommet over grænsen fra Syrien til Tyrkiet – her den 26-årige Narin Mustafa med sit 10 dage gamle spædbarn, Merva. Foto: Burhan Ozbilici/AP
Islamisk Stats telefonterror: Vi hugger hovedet af jer

»IS har taget vores landsby. Vi har mistet alt. Vores hjem, vores biler, vores traktor.«

Fru Osmanali har flere grunde til at håbe på, at krigslykken vender og familien kan vende hjem igen. To af hendes ni børn er nemlig tilbage i Kobani, hvor de kæmper ved fronten. Amira er kun 15 år. Hun kæmper sammen med sin storebror Araf på 18. LÆS ARTIKEL.


 

På hovedbanegården Milano Centrale sidder flygtninge fra Syrien og venter på at komme videre ud i Europa. Inden de beslutter sig for den endelige destination, bliver de gældende asylregler i de enkelte lande studeret nøje.
Flygtninge på asyl-shopping

Ruter, priser og smuglerpakker undersøges, som var det i et indkøbscenter

Menneskesmugling: Markedskræfter betyder, at syriske flygtninge i  knudepunktet Milano presses til at vælge et konkret land at rejse videre til. Derfor undersøger flygtningene de enkelte landes vilkår for asyl,  opholdstilladelse og beskæftigelse, som var det varer i et shoppingcenter. LÆS ARTIKEL.


 

Som tusinder af andre syriske flygtninge, der kommer igennem banegården Milano Centrale, skulle Walid afgøre, om han ville med en smuglerbil til Holland, Danmark, Tyskland, Sverige eller til et helt femte land.

Asylland

Flygtningen, der lod skæbnen råde

Den 27-årige syriske flygtning og computeringeniør Walid stod med sit livs største valg:  Hvilket land skulle han flygte videre til? Han researchede, men endte med at lade skæbnen afgøre det. LÆS ARTIKEL.


 

JP i Syrien: Flygtninge må forlade alt

JP i Syrien: Flygtninge må efterlade alt

Se korrespondent Gunnar Willum i en flygtningelejr i byen Sorut cirka 10 kilometer fra den Syriske grænse.


 

På blot en uge er over 160.000 kurdere strømmet over grænsen til Tyrkiet. Og det på trods af, at tyrkerne har forsøgt at lukke grænsen.
Tusindvis venter i ingenmandsland

»I kan komme og hente hovederne. Vi har hugget dem af!«

Det var terroristerne, der tog telefonen, da Muhammed Beki ringede for at høre til de gamle og syge, der var blevet tilbage i landsbyen.  LÆS ARTIKEL.


 

Andelen af flygtninge, der i små, synkefærdige fartøjer forsøger at nå Europa over Middelhavet, er stigende. Arkivfoto: Antonella Nusca/AP
Humanitært visum

Er det Europas ansvar, at flygtninge drukner på vej til Europa?

Flere syrere er begyndt at søge til Europa, siger FN’s Flygtningesekretariat. De fleste har kun valget mellem farlige ruter. Det bør laves om, mener tysk politiker. LÆS ARTIKEL.


 

Tyrkiske politisoldater må vogte over kurdiske flygtninge i Suruc, der ønsker at vende hjem til deres landsbyer i Syrien – mange vil tilbage for at kæmpe mod jihadisterne fra Islamisk Stat. Foto: Zuma Press
Bombekampagne

Nødråb fra Kobani: Hvor er de vestlige bombefly?

Trods de amerikanske bomber fortsætter Islamisk Stat sin offensiv mod Kobani, hvor kurderne er belejret af tungt bevæbnede jihadister. LÆS ARTIKEL.


 

Historien om en syrers flugt

Mor frygtede, at menneskesmuglere ville voldtage døtrene

Vi ser dem hver aften i tv – de syriske flygtninge. Her er historien om en af dem. Fatima havde en dramatiske flugt til Danmark. Om kort tid er hun og  hendes børn en del af det danske samfund.. LÆS ARTIKEL.


 

Ægteparret Lars og Jette Lorenzen bor på Asylvej i Sønderbog, tæt på byens asylcenter. De støtter, at man hjælper folk i nød, men Jette synes også, at Danmark godt må tage imod færre flygtninge. Foto: Joachim Ladefoged

Danskerne på Asylvej

"Der er mange danskere, der har det dårligt, og som burde hjælpes først"

Hos danskere på en villavej i Sønderborg lurer der en bekymring over det stigende antal asylansøgere. Flere vil have stoppet udviklingen eller ligefrem have antallet til at falde. LÆS ARTIKEL.


 

Hafeza Al Rifai (siddende) med sin mand Marwan Al Zebak og parrets børn Omar (tre år) og Abd Al Karim (seks år) på deres værelse i Sønderborg. Til venstre står Hafezas søster Nagham Al Rifai. Familien tog fra Sverige til Danmark, fordi de mente, at forholdene for asylansøgere var bedre her. Men den ærgrer sig nu over fredagens regeringsindgreb. Foto: Joachim Ladefoged
Tidsbegrænset asyl

»Hvis vi havde vidst det, var vi blevet i Sverige«

Familien Al Rifai havde chancen for at søge asyl i Sverige, men de fem familiemedlemmer  valgte at krydse Øresund. De sidder nu på et flygtningecenter i Sønderborg og fortryder. LÆS ARTIKEL.


 

Det er på cafeer som Demir Cafe til venstre i billedet i området omkring Horhor, at menneskesmuglerne og syriske flygtninge kommer i kontakt med hinanden. Tyrkiske medier skønner, at der alene i dette område opererer omkring 50 menneske smuglere.
Billedeserie

Smuglerreden

Fra små cafeer i Istanbul styres en kynisk menneskesmugling til Europa. Se billederne.


 

På små caféer i menneskemylderet i Aksaray-kvarteret i det centrale Istanbul styrer kyniske menneskesmuglere deres forretning og sender desperate syriske flygtninge til Europa – eller i visse tilfælde i døden på Middelhavet. Danmark står højt på hitlisten over rejsemål for menneskesmuglerne og deres kunder. Foto: Joachim Ladefoged
Smuglerreden i Istanbul

»Jeg vil sende mange flere syrere til Europa. Strømmen af flygtninge bliver bare ved og ved«

Fra små cafeer i Istanbul sender kyniske menneskesmuglere desperate flygtninge til bl.a. Danmark.  LÆS ARTIKEL.


 

Om natten tæt på grænseposten mellem Tyrkiet og Bulgarien nord for den tyrkiske by Edirne er tusindvis af flygtninge blevet smuglet ind i Sydeuropa. Mange af flygtningene rejser straks videre nordpå.

Smuglet til Danmark

Fra Tyrkiet til Jelling - Den lange vej for Rami, hans gravide kone og tre børn

Det er ret let for flygtninge som Rami Anter at komme over grænsen, hvis blot de har en menneskesmugler til at vise en vej. LÆS ARTIKEL.


 

Snydt af smugleren

Sådan blev Alan Euje snydt af smugleren i Istanbul - og var ved at omkomme

Første forsøg på at blive smuglet til Europa gik galt. Nu venter han på forsøg nummer to. LÆS ARTIKEL.


 

130.000 flygtninge presser Tyrkiet

130.000 flygtninge presser Tyrkiet

Den tyrkiske premierminister efterlyser international hjælp til flygtningemasserne fra Syrien.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.