Smuglere hjælper flygtninge med at sammenligne vilkår i EU-lande

EU’s grænseagentur har interviewet asylsøgere, der havde detaljerede oplysninger om velfærdsydelser og vilkår i flere EU-lande, bl.a. Danmark.

Artiklens øverste billede
Menneskesmuglere forsyner flygtninge og migranter med detaljerede informationer om vilkårene i de enkelte EUlande, så de bl.a. kan tage bestik af størrelsen på velfærdsydelserne, før de afgør, hvor de vil søge asyl.

Menneskesmuglere forsyner flygtninge og migranter med detaljerede informationer om vilkårene i de enkelte EU-lande, så de bl.a. kan tage bestik af størrelsen på velfærdsydelserne, før de afgør, hvor de vil søge asyl.

Det fremgår af et ikke tidligere offentliggjort dokument fra EU’s grænseagentur, Frontex. Der er tale om et skema, som menneskesmuglere i sensommeren i fjor gjorde tilgængeligt for asylsøgere via en hjemmeside. Her kunne asylsøgerne bl.a. sammenligne ventetiden på familiesammenføring og den månedlige ydelse, de får i lande som Tyskland, Sverige og Danmark.

Integrationsminister Inger Støjberg (V) blev gjort bekendt med skemaet, da hun i sidste uge besøgte Frontex i Warszawa. For hende er det et bevis på, at vilkårene spiller en afgørende rolle for asylsøgernes valg af destination, og at det derfor var rigtigt af den nye Venstreregering at fremsætte et lovforslag, som barberer den månedlige ydelse til SU-niveau, for at nedbringe antallet af asylsøgere.

»Med dette papir i hånden kan man roligt konkludere, at opholdsvilkår har en betydning, og at det hele er styret af menneskesmuglere. Vi har nu strammet op på ydelsesniveauet, og der vil komme flere stramninger,« siger ministeren, som endnu ikke konkret vil melde ud, hvor der skal strammes.

Frontex’ talsperson, Ewa Moncure, ved ikke, om det konkrete skema stadig cirkulerer. Men det er et udtryk for, at nogle flygtningegrupper har stor viden om forholdene i de enkelte lande, siger hun.

»Vi ved, at menneskesmuglerne indsamler disse informationer og giver dem videre som en del af en pakke til deres potentielle kunder,« siger hun.

De Radikale afviser, som de tidligere gjort, at vilkårene – herunder ydelsernes størrelse – har nævneværdig betydning for tilstrømningen.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen