Valg viser retningen

Politik: Denne måned byder på valg i Indien og EU. Valgene vil give politiske og økonomiske retningsskift – i hvert fald i Asien.

Artiklens øverste billede
Europaparlamentarikere i aktion i Strasbourg. Asiatiske investorer kan have svært ved at forstå Europas politiske projekt. Foto: Sara Galbiati

Private investorers tab på højtforrentede investeringsprodukter ser ud til at blive et stigende problem. Alle banker har stort set solgt produkterne til deres kunder. Indtil nu har de officielt kendte tab for investorerne været begrænsede, men de kommer.

Mange investorer i Kina er ikke vant til at vurdere finansielle risici, så tab på disse investeringer vil investorerne principielt ikke acceptere. Vi forventer, at det betyder en stor mængde krav mod bankerne. Så store, at vi mener, at det er et af de tre områder med størst tabsrisici for kinesiske banker. Udviklingen kunne meget vel tiltage i løbet af året og give en ny diskussion om sundhedstilstanden i Kinas banksystem samt dårlige overskrifter generelt.

Mere grundlæggende beskæftiger vi os med reformprocessen, som er det absolut vigtigste i Kina. Den skrider fremad, men vi fastholder den holdning, at hastigheden er for lav, hvis regeringen skal tilfredsstille de store forventninger i middelklassen. Kina vil fortsat vokse hurtigt og tilbyde myriader af muligheder, men den øvre del af middelklassen, vurderer vi, vil fortsat komme til at opleve et pres på levestandarden, hvor lavindkomsterne vil få højere indtægter.

Narendra Modi fra BJP står i Indien til at blive valgets store sejrherre, når resultatet for det nationale valg offentliggøres den 25. maj. Men hvordan det politiske landskab ser ud fremover forbliver uklart, måske også i en periode efter at valgresultatet er kendt. BJP håber på at vinde de 272 pladser i parlamentet, som giver det absolutte flertal. Sådan går det nu sjældent i Indien, men for at vurdere muligheden skal man holde øje med udviklingen i de sydlige delstater i Indien. Her står BJP ikke stærkt, og mange steder tales der ikke hindi, så det er et af områderne i Indien, der kan tippe vægtskålen.

Finansmarkedet har indregnet, at Modi overtager positionen som premierminister. Indiens ledende aktieindeks er på det højeste nogensinde, og det repræsenterer ganske godt de store forventninger om forandringer i Indien. Den nye regering vil givetvis føre en mere erhvervsvenlig og reformorienteret politik. Mange håber på yderligere store investeringer i infrastruktur. Men realiteten er, at Indien har store økonomiske problemer, som begrænser handlefriheden. Det er ikke første gang, at et aktiemarked har været for langt foran i sin optimisme.

Naturligvis er Tyskland, som altid, på rette vej. Industriproduktionen er tilbage med årlige vækstrater på 4 til 5 pct., men det er dog på baggrund af en negativ udvikling i samme periode sidste år. Selv om der formentlig ikke kommer den store overraskelse, når Tysklands BNP-vækst offentliggøres den 15. maj, så kan det alligevel blive spændende. Spørgsmålet er, om det giver anledning til en diskussion om, hvorvidt Tysklands økonomi bevæger sig hurtigt nok fremad eller ej.

Sidste år overtog kinesiske virksomheder 25 tyske virksomheder. Dermed er Tyskland sammen med Storbritannien den foretrukne destination for kinesiske virksomhedsovertagelser. Mange forventer, at den udvikling fortsætter, således at de kinesiske investeringer vil nå 2 mia. dollars (11 mia. kr.) i 2020 . Det er blot ét eksempel på investorer, som er tiltrukket af Europa, men spørgsmålet er, om resultatet af EU-valget den 25. maj kunne få investorer eller finansmarkedet til at se øgede risici.

Som grafikkerne viser, er valgdeltagelsen faldet for hvert valg til 43 pct. senest i 2009. Finansmarkedet vil ikke gå i chok, hvis valgdeltagelsen falder til under 40 pct. Skulle valgdeltagelsen i store nye EU-lande som Polen og Rumænien igen blive omkring 25 pct., kunne langfristede investorer dog begynde at overveje, hvor EU egentlig er på vej hen. Denne risiko forstærkes af EU-skeptiske partiers fremgang. Her er en af EU’s grundpiller, Frankrig, et godt eksempel med Front National, der fører meningsmålingerne. Dette scenario kan give stigende usikkerhed blandt investorer. Specielt asiatiske investorer kunne have voksende problemer med at forstå, hvad der egentlig sker i Europa.

Det er ikke nogen katastrofe, og de mest optimistiske vil sågar hæfte sig ved, at flere personer forventede højere indkomster i april sammenlignet med marts. Omvendt forventede færre at købe en bil og hårde hvidevarer inden for en overskuelig fremtid. Det hænger ikke sammen og bekræfter for mig fortsat blandede udsigter i stedet for en stærk og klar udvikling.

Lundgreen’s Capital rådgiver formuende kunder, virksomheder og kommuner i ind- og udland. Firmaet er repræsenteret i Danmark og Kina.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.