Japans vilde økonomi

”Abenomics”: Væksten i Japan i 1. kvartal var en ren eksplosion.

Peter Lundgreen er direktør i Lundgreen’s Capital, der rådgiver formuende kunder, virksomheder og kommuner i ind- og udland. Firmaet er repræsenteret i Danmark og Kina.

Japans BNP voksede i 1. kvartal med hele 5,9 pct. og oversteg langt forventningerne, der lå omkring 4 pct. Tallet er det enkelte kvartals vækst omregnet til årsbasis, altså hvordan væksten ville blive for hele året, hvis aktiviteten fortsatte på samme niveau.

Det kommer nu ikke til at ske, men da forventningerne blev overgået så meget, er det naturligt med en fornyet fokus på, om Japan er kommet ud af recessionen.

Den 1. april blev momsen i Japan hævet fra 5 til 8 pct. Det var den primære forklaring på den høje økonomiske aktivitet i årets første tre måneder. De japanske forbrugere købte stort ind i det forløbne kvartal. Den årlige stigning i detailsalget i marts blev på hele 11 pct. foruden pæne stigninger i januar og februar på omkring 4 pct. Dette skal måles imod en normal gennemsnitlig stigning omkring 2 pct. Forud for store momsforhøjelser oplever ethvert land, at specielt indkøb af langvarige forbrugsgoder bliver rykket frem og indkøbt med den lave moms. Fra Japan rapporteres der dog om meget bredt indkøb, sågar cigaretter har nogle hamstret før momsen steg til 8 pct.

Alene intuitivt ville man slutte sig til, at privatforbruget falder i dette 2. kvartal. De foreløbige opgørelser fra forskellige detailsalgsled bekræfter dette, men spørgsmålet er naturligvis, hvor negativt det falder ud?

Når man påtænker, at Japan er verdens tredjestørste økonomi, er det vilde udsving. Af samme grund vil vi i finansmarkedet have svært ved at komme med en præcis vurdering af, om ”Abenomics” virker. Det er udtrykket for den japanske premierminister Shinzo Abe’s økonomiske redningsplan. Men på trods af de vilde udsving kunne tendensen for redningsplanen godt blive ret klar inden for de nærmeste måneder.

Hvis man skal omskrive de øjeblikkelige store udsving til en forventning om dette års BNP-vækst samlet set, er det en årlig BNP-vækst på 1,5 pct. Den vækstrate ville mange lande såmænd være glad for. Og et positivt tegn er rent faktisk, at erhvervslivets investeringer stiger mere end forventet. Hertil kommer diskussionen, om det er godt, at inflationen stiger, som grafikken th. viser.

Gennem en del år har Japan været kendt for deflation, og dermed har landets økonomi befundet sig i en slags dvaletilstand. På kort sigt har det dog haft en positiv effekt for forbrugerne, fordi det resulterer i en reallønsfremgang. Dermed har virksomhederne kunnet holde lønningerne i ro. Et helt grundlæggende trick ved ”Abenomics” er at skabe inflation i Japan med en forventning om, at virksomhederne giver lønforhøjelser. Almindelig prisinflation er nem at skabe gennem momsforhøjelser. Desuden tillod den øvrige verden, at Japan lod yennen falde kraftigt, altså en ”de facto” devaluering. Dette medvirker også til inflation grundet højere importpriser.

Den del af missionen, der hedder højere prisinflation, er lykkedes. Men de japanske virksomheder har kun i meget begrænset omfang puttet mere i lønningsposen. I forbindelse med den kraftige devaluering af yen steg eksportvirksomhedernes overskud. Premierminister Abe har lobbyet hårdt for, at en del af den fordel skulle gives videre til medarbejderne, men han har ikke haft succes. Her tegner sig allerede en sort sky på himlen, for uden højere lønninger resulterer prisinflationen i lavere købekraft for de private husholdninger. Det vil vise sig de næste seks måneder, men lige nu står barometret på stigende problemer.

I spillet omkring den højere inflation fik den japanske centralbank Bank of Japan (BOJ) oprindeligt vredet armen rundt på ryggen. I realiteten var BOJ ikke enig med Premierminister Abe i, at højere prisinflation ville være lykken. Men regeringen gennemtrumfede sin vilje, og nu arbejder BOJ pligtskyldigt hen imod et inflationsmål på 2 pct. Guvernør Haruhiko Kuroda bekræftede i sidste uge, at man fortsætter sine bestræbelser på at presse prisinflationen op. Det sker på samme måde som i USA, nemlig gennem en ekstrem monetær politik, hvor finansmarkedet oversvømmes med billig likviditet.

Grundet den manglende positive effekt hos forbrugerne, risikerer premierminister Abe at komme i klemme til oktober. Det er forudset, at momsen i Japan skal stige yderligere fra 8 til 10 pct. i oktober 2015. Men det skal naturligvis vedtages i forbindelse med den nye finanslov for finansåret, der begynder den 1. april næste år. Derfor er tiden mere knap, end man umiddelbart forestiller sig. Det understreges af, at devalueringen, der skulle have løftet Japans eksport op på et nyt niveau, ikke umiddelbart har haft den ønskede effekt. Detaljerne om BNP-væksten for 1. kvartal afslørede samtidig, at eksporten ikke stiger. Tværtimod bidrog samhandlen negativt til BNP-væksten med minus 0,3 pct. Grundet den enorme statsgæld vil regeringen formentlig fastholde momsforhøjelsen i 2015 ganske enkelt for at få indtægter. Men det er tiltagende sandsynligt, at man endnu en gang forsøger sig med gammelkendte offentlige investeringer. Dog ender forbrugerne som tabere, og flere økonomer peger nu på en stigende risiko for fornyet recession i 2015 – knap så vildt.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.