Rygning er en ramme om fællesskab

En ny bog om den danske virksomhedssucces Mac Baren og piberygningens kulturhistorie beskriver rygning som mere end nydelse, dårlig samvittighed og forbud.

Mikael Jalving, kommentator.

Lyden af Adam Wagners stemme er forsinket med et sekund. Det skyldes, at han tager telefonen i det nordligste Norge tæt på hav og fjeld, hvor han er bosat sammen med sin familie. Adam Wagner er historiker, ansat ved Svendborg Museum og aktuel med en bog om den fynske tobaksvirksomhed Mac Baren, der er en stor, succesrig, men i offentligheden overset, spiller på det internationale eksportmarked for pibetobak. Sammen med Scandinavian Tobacco Group står Mac Baren for ca. 80 pct. af al pibetobak i verden med eksport til bl.a. Centraleuropa, Kina og Afrika.

Adam Wagners bog ”Tobak til tiden – Mac Baren – en virksomhed i Svendborg”, udgivet af Svendborg Museum, er ikke alene en virksomhedshistorie. Den rummer også sider af piberygningens kulturhistorie og handler om mennesket som ånds- og vanevæsen.

»Mennesket handler ikke altid rationelt, vi gør mange mærkelige ting, herunder nyder tobak og alkohol«, siger Adam Wagner og fortsætter et sekund senere:

»Måske kan man sige det sådan, at det er i det irrationelle, vi bliver mennesker og træder ud over, hvad der har et formål og dér, vi bliver en person.«

Telefonen skratter, flere sekunder passerer forbi, jeg mister en sætning, måske to, men så går linjen til Norge klart igennem:

»Jeg ville ikke have fundet det spændende at skrive en antirygningsbog. Jeg interesserer jeg mig for, hvordan mennesket virkelig er, og der findes stadig mennesker, som holder af piber og tobak. I dag drikker alle kaffe. Hvad ville der f.eks. ske, hvis vi i morgen fik at vide, at det var forbudt at drikke kaffe?

Der ville udbryde revolution – hvis det altså ikke lige var regnvejr den dag…

»I hvert fald kan man sige, at vores hverdag er fuld af ritualer og fællesskaber. Ting, vi gør, ikke alene for nydelsens skyld, men fordi det bringer os sammen med andre mennesker. Vi er ikke for ingenting sociale væsener. Vores vaner betyder noget for den enkeltes identitet. De er med til at gøre os til dem, vi hver især er, og måske værdsætter vi især det, der ikke er rationelt og formålsstyret. Rygningen er en ramme om fællesskab. Læg bare mærke til, hvordan selv ikkerygere rykker ud til rygerne, når der er fest. Det er gerne dér, alt det sjove sker.«

Hvad er der specielt ved piberygning?

»Piberygning er forbundet med ro og med bestemte situationer. Nydelsen er kun en del af ritualet. Hvis vi reducerer rygning alene som noget, der handler om nikotinafhængighed og sundhedsfare, så tror jeg, vi mister en del af vores kulturarv eller i hvert fald en del af vores forståelse for vores kulturarv. Hvad skal vi mene om Grundtvig, der røg flere pibestop om dagen? Eller om operaen Carmen, hvor tobaksrøgen er mystisk, dragende, ja, sensuel? I virkeligheden ved vi ikke, om Grundtvig, Kierkegaard og Bellmann havde kunnet frembringe deres værker uden tobak. Mange af fortidens kunstnere ville hævde, at det kunne de i hvert fald ikke.

Men ikke nok med det. Vores manglende forståelse for den betydning, tobak kan have for folk, begynder ved, at vi ikke vil vide af den. Det begynder med, at populære figurer som f.eks. Kaptajn Haddock og Lucky Luke ikke må ryge. Lagde du mærke til, at i den Tintin-film, der kom for nogle år siden, der både drak og bandede Haddock – men han røg ikke? Og han plejede jo blot at ryge en hyggelig pibe.«

Vil du lade din datter ryge pibe, når hun bliver stor?

»Jeg mener ikke, rygning er noget for børn, så de må vente til de bliver 18. Og i øvrigt vil jeg ikke anbefale nogen at begynde at ryge, før de selv har sat børn i verden. Men ellers har jeg ingen kvababbelser, blot man husker det gamle ord: alt med måde.«

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.