Man skal møde til tiden

En medarbejder i et supermarked blev bortvist for at komme syv minutter for sent. En dom fastslår, at bortvisningen var berettiget.

Artiklens øverste billede
En bortvisning af en medarbejder kræver, at der foreligger væsentlig misligholdelse fra den ansattes side. I den sag, som retten i Glostrup har behandlet, var syv minutter for sen mødetid nok til at berettige en bortvisning af en medarbejder i et supermarked.

Kolleger og medarbejdere, der kommer dryssende og ikke møder til tiden, kan være et stort irritationsmoment.

Ingen kan vist være i tvivl om, at det er en medarbejders pligt at møde til tiden. Men kan det være rigtigt, at man kan miste jobbet ved at komme nogle få minutter for sent på arbejde? Og kan man endda blive bortvist?

En bortvisning af en medarbejder kræver, at der foreligger væsentlig misligholdelse fra medarbejderens side. Det må vurderes konkret i det enkelte tilfælde, hvorvidt der foreligger væsentlighed.

Den pågældende sag omhandlede en souschef i et supermarked, som blev bortvist, fordi han mødte syv minutter for sent på arbejde.

Medarbejderen havde tidligere mødt få minutter for sent, og det var gentagne gange blevet indskærpet over for ham, at han skulle møde til tiden.

I januar 2013 fik han en skriftlig advarsel, hvori han blev gjort opmærksom på, at hvis han igen mødte for sent, ville det kunne få ansættelsesretlige konsekvenser for ham. Da han endnu en gang ikke mødte til tiden, gav arbejdsgiveren ham i februar 2013 endnu en skriftlig advarsel, hvori det blev indskærpet, at han skulle sørge for at møde til tiden, og at han ville blive bortvist, hvis hans for sene fremmøde gentog sig.

Efter medarbejderen den 5. marts 2013 var mødt syv minutter for sent i forhold til den aftalte mødetid, blev han bortvist.

Det mente medarbejderen var helt urimeligt, fordi forsinkelserne efter hans opfattelse havde været ubetydelige. Medarbejderen anlagde derfor sag mod arbejdsgiveren.

Retten fandt, at bortvisningen var berettiget, idet medarbejderen tidligere var kommet for sent, idet forsinkelsen den pågældende dag ikke – og heller ikke ved de tidligere forsinkelser – skyldtes upåregnelige eller i øvrigt undskyldelige forhold, og idet det var blevet indskærpet over for ham, at arbejdsgiveren ikke ville acceptere for sent fremmøde, og at gentagelser ville medføre bortvisning.

Det indgik tillige i rettens vurdering, at medarbejderens mødetid kl. 6.45 var fastsat i forhold til supermarkedets åbningstid kl. 7.00, og at der forud for supermarkedets åbning skulle gennemføres en række vigtige morgenrutiner. Medarbejderens sene fremmøde betød derfor i praksis, at supermarkedet ikke kunne åbne til tiden eller ikke kunne være kundeklar. Forsinkelsen havde derfor driftsmæssig betydning.

Dommen viser, at selv meget små forsinkelser i en medarbejders fremmøde efter omstændighederne kan være så væsentlige i forhold til driften, at arbejdsgiver med rette kan ty til en bortvisning af medarbejderen. En bortvisning vil dog oftest kræve forudgående advarsel herom.

Hver måned bringer Jyllands-Posten en artikel om aktuel ansættelsesret udarbejdet af chefadvokat, HR, Tina Svanberg, Coop Danmark A/S, i samarbejde med Delacour Advokatpartnerselskab.
 
Dette er en Premium-artikel, der normalt kræver abonnement. Se det løbende udvalg af kvalitetsjournalistik på Premiumforsiden. Den første måned som Premium-abonnent er gratis, og der er ingen binding.
 

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.