Spørg om penge: Sådan er reglerne om fordeling af en afdøds bolig, bil, indbo mv.

I arveloven er fastsat detaljerede regler om fordeling af arv efter en afdød person. Arvelovens regler kan fraviges i et testamente, således at arven fordeles på en anden måde, end hvad arveloven foreskriver. Men en sådan ændret fordeling kan kun foretages indenfor visse rammer. I sidste uge blev omtalt reglerne om tvangsarv, der drejer sig om fordelingen af afdødes værdier. Nedenfor omtales reglerne om fordeling af afdødes enkeltaktiver, f.eks. bolig, bil, indbo mv.

Forældrekøb i sameje med barnet – kan forældre anvende virksomhedsskatteordningen?

En læser vil gerne vide, om vedkommende kan anvende virksomhedsskatteordningen ved et forældrekøb af en lejlighed, når sønnen står som køber af halvdelen af lejligheden.

Spørg om penge: Arv kan ændres - men kun indenfor visse rammer

I arveloven er fastsat detaljerede regler om fordeling af arv efter en afdød person. Arvingerne er i første række afdødes nærmeste familiemedlemmer. Arvelovens regler kan fraviges i et testamente, således at arven fordeles på en anden måde, end hvad arveloven foreskriver. Men en sådan ændret fordeling kan kun foretages indenfor visse rammer. Én af disse rammer er reglerne om tvangsarv, som er ufravigelige.

Spørg om penge: Om skattefrit salg af ejerlejlighed i sameje

Spørgsmål: Kære Tommy - som mangeårig abonnent læser jeg altid dine artikler med ...

Spørg om penge: Lov har lettet ret til skattefradrag for lønudgifter ved etablering og udvidelse af virksomheden

Selvstændige erhvervsdrivende har skattemæssig fradragsret for driftsomkostninger. Derimod er etableringsudgifter i bred forstand ikke forbundet med skattemæssig fradragsret. Sondringen mellem de to udgiftstyper har givet anledning til talrige skattesager.

Spørg om penge: Kan din bolig sælges skattefrit?

Efter parcelhusreglen er det muligt at sælge en ejerbolig skattefrit, hvis bl.a. huset eller lejligheden har tjent til bolig for ejeren eller dennes husstand. Hvis familien er blevet opløst, eller familiemedlemmerne af andre grunde bor hver for sig, kan det være vanskeligt at afgøre, om en ejerbolig har været beboet af ejerens ”husstand” – og dermed om boligen kan sælges skattefrit.

Hvordan beskattes indtægter fra en aktiesparekonto?

Fra januar bliver det muligt at placere en del af sin opsparing på en aktiesparekonto til en lavere effektiv beskatning end hidtil.

Generationsskifte af fast ejendom ved overdragelse med succession

En nyere afgørelse fra Landsskatteretten har - særligt for overdragelse af fast ejendom - bidraget til afklaring af samspillet mellem på den ene side værdiansættelsescirkulæret og på den anden side reglerne om succession ved overdragelse af aktiver i levende live.

Spørg om penge

Tommy V. Christiansen, advokat (H), cand merc.

Spørgsmål, der udvælges til besvarelse, kan bringes under mærke, men redaktionen skal kende spørgerens identitet og adresse. Redaktionen forbeholder sig ret til at redigere og forkorte spørgsmål.

Svarene i brevkassen er ikke individuel rådgivning, men generel orientering, der bringes uden ansvar for Jyllands-Posten. Spørgsmål besvares ikke privat.

Skriv til tommy@v.dk eller per brev til: Morgenavisen Jyllands-Posten, Grøndalsvej 3, 8260 Viby J

Spørgsmål fra en læser: Om kreditforeningsvurdering efter boligsalg til barn

Kære Tommy. Tak for din udmærkede brevkasse. Vi har den 31. december 2017 overdraget en forældrekøbslejlighed til vores datter helt efter ...

Fri bil eller splitleasing?

Deleleasing kan være et attraktivt alternativ til fri bil, hvis medarbejderens private kørsel er beskedent.

Spørg om penge: Udlandsdanskere med sommerhus her i landet kan blive skattepligtig til Danmark

En ny afgørelse fra Østre Landsret kan betyde, at en udlandsdansker med sommerhus i Danmark, som er egnet til beboelse, får fuld skattepligt til Danmark.

JP Investerer
Mest Læste
 1. 1
  Hans søn har ikke spist og drukket i en uge: Redningsaktion for toårig i dyb skakt er kompliceret
  Spanske redningsfolk har nu i otte dage forsøgt at redde en toårig dreng på bunden af en dyb skakt. For hver dag ...
 1. 2
  260 flypassagerer strandet i 20 minusgrader efter teknisk fejl
  Uærlige studerende vil arbejde i finanssektoren. Theresa May fremlægger en ny brexitplan. Verdens ...
 1. 3
  IMF: Verdensøkonomien er under forstærket pres
  Globalt er der fortsat pæn vækst, men de store økonomier bremser op på grund af handelskrigene og de geopolitiske ...
Premium Tophistorier

Danske Banks omdømme er lige så negativt som Lehman Brothers

Hvidvaskskandalen har internationalt efterladt Danske Bank med et stærkt læderet omdømme. Kun investeringsbanken, der udløste finanskrisen, omtales mere negativt.

IMF: Verdensøkonomien er under forstærket pres

Globalt er der fortsat pæn vækst, men de store økonomier bremser op på grund af handelskrigene og de geopolitiske spændinger.

Analytiker: DSV-opkøb kan øge overskuddet med 45 pct.

Der er masser af mulighed for, at DSV kan sænke omkostningerne i Panalpina, vurderer Nordea i ny analyse.

Digitalt efterslæb i byggebranchen

På trods af at byggebranchen bliver stadig mere digital, foregår digitaliseringsprocessen slet ikke i samme takt som i erhvervslivets øvrige brancher. Det er foruroligende og kan komme til at koste flere virksomheder livet.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her