Ny måling: Flere danskere vil stramme regler for asyl

Der kommer over 100 asylansøgere til landet hver dag. Fortsætter udviklingen, vil antallet nå over 20.000 i år

Artiklens øverste billede
33-årige Mahmoud lever på tålt ophold og har derfor daglig meldepligt og påbud om at bo på Center Sandholm, men siden 2011 har han i stedet boet hos sin kone og barn i Midtjylland.

Det stigende antal flygtninge, der beder om asyl i Danmark, får nu et klart flertal af borgerne i landet til at ønske strammere regler for at opnå asyl. Det viser en ny meningsmåling foretaget af Megafon for Politiken og TV 2.

I målingen svarer 55 procent, at de ønsker de eksisterende asylregler strammet. 24 procent siger, at reglerne skal forblive uændrede, mens 14 procent vil lempe reglerne for asyl.

Tallene kommer ikke bag på Jørgen Goul Andersen, der har forsket i danskernes syn på indvandrere siden 1990’erne og er professor i statskundskab ved Aalborg Universitet:

- Der har ikke på noget tidspunkt været et flertal for lempelser, siger Goul Andersen til Politiken.

Andelen af danskere, der ønsker stramninger, er dog større nu end i 00’erne. Det skifte skyldes især, at antallet af asylansøgere har været stærkt stigende de seneste måneder, vurderer professoren.

Ifølge Røde Kors kommer der over 100 nye til om dagen, og fortsætter den udvikling, vil antallet af asylansøgere løbe op i mere end 20.000 for 2014 - mange flere end forventet af regeringen.

Samtidig har det formentlig påvirket vælgerne, at både regering og opposition har talt for at stramme reglerne i den seneste tid.

På den anden side har forskning vist, at vælgerne bliver mere positive over for at tage imod flygtninge, når medierne bringer historier om deres lidelser.

- Man kunne have forventet, at den effekt ville slå igennem nu, men det ser altså ikke ud til at ske. Det kan skyldes, at danskerne har ændret sig, eller at syrerne er et folkefærd, der virker mere fremmed for danskerne, end bosniere gjorde, da de søgte asyl i 1990’erne, siger Jørgen Goul Andersen til Politiken.

Socialdemokraterne finder det forståeligt, at et flertal vil stramme.

- Vi bliver jo daglig bombarderet med nyheder om, at vi har det største pres på de danske grænser siden Anden Verdenskrig, siger integrationsordfører Mette Reissmann (S) til Politiken.

Hun mener dog, at regeringen har imødekommet flertallet med sit udspil sidste fredag. Her annoncerede den, at asylansøgere, som flygter fra krig, kun skal have tildelt opholdstilladelse i et år som en begyndelse. Syrerne har hidtil fået opholdstilladelse i fem år. Megafon-målingen er lavet i dagene efter regeringens udspil.

I Venstre vil integrationsordfører Martin Geertsen gå videre og blandt andet forringe de økonomiske vilkår, flygtninge får, når de kommer til Danmark:

- Så kan pengene i stedet bruges i nærområderne, hvor der er mere behov, siger Martin Geertsen til Politiken.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.