Åben kamp om Søren Papes borgmesterpost

Valget af ny politisk leder risikerer at koste De Konservative en borgmesterpost.

Hvem bliver Viborgs nye borgmester?

Knap nok er Søren Pape Poulsen blevet enstemmigt valgt som Konservatives nye politiske leder, før spillet om, hvem der skal overtage hans borgmesterpost, er begyndt.

Valget ser ud til at stå mellem Venstre og Socialdemokraterne, som er kommunens to største partier med henholdsvis 12 og ni mandater i det 31 mand store byråd. Omvendt kan det endnu ikke helt udelukkes, at det lykkes Konservative at beholde borgmesterkæderne med det nuværende, brede flertal i ryggen.

Én ting er dog sikker. Søren Pape træder tilbage:

"Jeg kan ikke troværdigt passe mit borgmesterarbejde i Viborg samtidig med, at jeg skal være her (på Christiansborg, red.) det meste af ugen. Det vil være useriøst, fordi det kræver rigtig meget at være politisk leder for et parti," siger han til Jyllands-Posten og fortsætter:

"Så nu skal vi finde en løsning i Viborg, før jeg inden for en overskuelig fremtid træder tilbage, og så skal jeg have min daglige gang på Christiansborg. Men jeg bliver boende i det jyske."

Kamp mellem to største partier

Både Venstres spidskandidat Nina Hygum og Socialdemokraternes Per Møller Jensen siger åbent, at de er interesserede i borgmesterposten.

"Hvis pilen peger på mig, så er jeg klar til at tage opgaven på mig," siger Per Møller Jensen til Jyllands-Posten.

Og fra Nina Hygum er meldingen den samme:

"Jeg vil selvfølgelig være kandidat, hvis der kommer en ny mulighed. Men lige nu er det for tidligt at tale om," siger hun med henvisning til, at Søren Pape Poulsen endnu ikke har meddelt, hvornår han træder tilbage som borgmester.

Sandsynligvis vil det ske på næste byrådsmøde den 3. september.

"Hvis han vælger at træde tilbage, skal der ske en omkonstituering, og så bliver den, der kan samle et flertal borgmester," konstaterer Nina Hygum, som i dag er 1. viceborgmester i kommunen, hvor også Venstres europaparlamentariker Jens Rohde sidder i byrådet.

Konservative er uafklarede

I øjeblikket er der borgerligt flertal i Viborg byråd med Venstre som største parti. SF, Socialdemokraterne og muligvis Enhedslistens ene byrådsmedlem, ventes at ville have en socialdemokratisk borgmester, sådan som det var, før Søren Pape Poulsen kom til magten ved kommunalvalget i 2009. Ifølge Viborg Stifs Folkeblad er det også sandsynligt af de seks konservative byrådsmedlemmer vil bakke op om socialdemokraten Per Møller Jensen, som dermed har flertal.

Det er dog alt for tidligt at konkludere, fastslår den konservative gruppeformand, Torsten Nielsen:

"Det hele er så nyt, at vi endnu ikke ved, hvornår Søren (Pape, red.) trækker sig. Nu skal vi først samles i gruppen og lægge en slagplan. Men vi går selvfølgelig efter mest mulig indflydelse, siger han til Jyllands-Posten.

Resultatet af den nye konstituering tør han ikke spå om:

"Alting kan ske. Det væsentlige er, at vi kan fortsætte det brede samarbejde i kommunen, som kommer hele Viborg til gavn," understreger Torsten Nielsen.

Heller ikke Enhedslistens ene mandat i byrådet, Flemming Gundersen, har besluttet sig for hvem han vil pege på som ny borgmester.

Konfliktfyldt valgperiode

Efter kommunalvalget i 2009 valgte Konservative i Viborg at vende ryggen til Venstre og i stedet indtage borgmesterkontoret med støtte fra blandt andre SF og Socialdemokraternes stemmer.

Det skabte en del vrede i Venstre, som var blevet kommunens største parti ved valget. Ifølge Nina Hygum var den efterfølgende valgperiode meget konfliktfyldt.

Hovedpersonen selv: Der er mange muligheder

Men ved kommunalvalget i 2013 – hvor Pape fordoblede sit personlige stemmetal - valgte Venstre at gå med i en bred konstituering med alle partier undtagen Enhedslistens ene mandat. Det har siden ført til et godt og frugtbart samarbarbejde, understreger Nina Hygum.

Søren Pape Poulsen vil ikke afvise, at hans borgmesterpost nu ender hos en andet parti.

"Jeg tror, at man kan forestille sig rigtig meget, og det er der mange partier, som gør sig tanker om lige nu. Jeg er ikke i nærheden af at kunne give et ordentligt svar, fordi vi først skal have drøftet det godt og grundigt i den konservative gruppe, og dernæst skal vi forhandle med de andre partier derhjemme," siger han.

Selvom Konservative gik væsentligt tilbage ved seneste kommunalvalg lykkedes det partiet at få 12 borgmesterposter – samme antal som ved det foregående valg.

Søren Pape: Nu skal vi knokle

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.