Venstre vakler i troen på Løkke

Vægelsind: Der er ingen entydig støtte til Venstre-formanden fra mange af de lokalformænd, som Lars Løkke Rasmussen har hasteindkaldt til et krisemøde på tirsdag.

Artiklens øverste billede
Lars Løkke Rasmussen på valgaftenen, da det stod klart, at Venstre havde tabt et mandat. Foto: Stine Bidstrup

Trods det sviende valgnederlag erklærede Venstre-leder Lars Løkke Rasmussen sig søndag nat klar til at blive som formand, hvis partiet fortsat ønsker ham på posten. Men det kan en lang række lokalformænd ikke sige klart, at de gør.

Venstres lokalformand i Roskilde, Fleming Friis Larsen, mener, at der er behov for få »renset ud«.

»Ellers bliver sagen ved med at køre, og det har vi ingen interesse i som parti. Jeg har svært ved at se andre muligheder, end at vi skal have en ny formand,« siger han.

I Kerteminde er den lokale Venstre-formand, Ole Holst, også kommet i tvivl.

»Jeg kan ikke sige, at han er den rigtige formand. Han har format. Men han har også den brist, at han har så svært ved at sige nej, når han får et godt tilbud,« siger han.

Tage Rækby, lokalformand i Lemvig, vil ikke forholde sig til, om Løkke kan fortsætte.

»Men ingen er uundværlig,« bemærker han.

Venstre opnåede blot 16,7 pct. ved søndagens valg og mistede et mandat i Europa-Parlamentet. Tilbagegangen har fået Lars Løkke til at indkalde partiets hovedbestyrelse til et hastemøde for at »få en snak om, hvordan Venstre kommer tilbage i sadlen«.

»Det er jeg indstillet på – hvis I vil,« sagde han søndag.

Alt er i spil på vigtigt møde

Men mange hovedbestyrelsesmedlemmer vil ikke erklære deres fulde støtte forud for mødet. Ikke engang i Køge – hvor Løkke er opstillet til folketingsvalget – er han sikret fremtidig opbakning.

»Jeg kan ikke sige til dig, at jeg også bakker op om Løkke efter hovedbestyrelsesmødet, når jeg ikke ved, hvad der kommer frem,« siger Henning Bjørn Christiansen, lokalformand i Køge.

Lokalformand i Mariagerfjord, Bjarne Møller Bertelsen fastslår, at »alt er i spil på det møde«, mens Henrik Buchhave, formand i Frederikshavn, først vil tale med sine partimedlemmer.

»Kan vi ikke få dem til at tro på fremtiden med den formand, vi har nu, må vi tage konsekvensen,« siger han.

Svarene er usædvanlige i et parti, hvor man udadtil plejer at bakke entydigt op om den øverste ledelse.

Ifølge hovedbestyrelsesmedlem Anders G. Christensen står Venstre i et dilemma.

»Hvis Lars trækker sig, så frygter jeg, at der kommer et formandsopgør. Og hvis han bliver, har vi stadig en udfordring med at genvinde vælgernes tillid,« siger han.

Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, medgiver, at »der er frustration rundt omkring i landet«:

»Og når man er frustreret, skal man have lov til at diskutere det. Det bliver der rig mulighed for på mødet i hovedbestyrelsen, og så håber jeg, at man bakker op om Lars Løkke bagefter.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen