Folkebevægelsen mod EU raser over "kulsort handelsaftale"

Et hidtil hemmeligholdt punkt i frihandelsaftalen mellem EU og USA har skabt splid blandt partierne.

Artiklens øverste billede
Udvinding af skifergas i det vestlige Colorado, USA.

Et hidtil hemmeligholdt punkt i EU-Kommissionens forhandlinger om en frihandelsaftale med USA, kaldet TTIP, har afsløret planer om at øge den transatlantiske handel med skifergas.

Punktet, som er blevet lækket af en ukendt kilde til avisen Huffington Post, har skabt røre i miljøorganisationer på begge sider af Atlanten, og nu blander de danske EU-politikere sig i debatten.

"Denne afsløring er jo blot den seneste i en lang række læk, der viser, at EU-Kommissionens PR-strategi,  som lover guld og grønne skove til alle, ligger meget langt væk fra den virkelighed, der foregår i de lyssky forhandlingslokaler," siger Folkebevægelsen mod EU's spidskandidat, Rina Ronja Kari.

Skifergas er en naturgas, som kun kan udvindes ved at bore ned i undergrunden og sprøjte kemikalier ind i stenvæggen, så den sprækker og dermed åbner for, at gassen kan komme ud. Folkebevægelsen, som er fortaler for, at EU skal benytte sig af mere grøn energi, kalder aftalen for "kulsort" og undrer sig samtidig over, at Socialdemokraterne og SF ikke vil sige klart nej til frihandelsaftalen.

LA: Hellere USA end Putin

Anderledes positiv over for aftalen - selv efter at de nye oplysninger er fremkommet - er Liberal Alliances Christina Egelund, som kritiserer grøn energi som vindenergi for ikke at være jobskabende, fordi den grønne omstilling betyder, at der forsvinder mange job i andre sektorer.

Samtidig "brænder vi alligevel rigtig meget kul af i Europa", lyder det fra Christina Egelund.

"Jeg vil langt hellere købe skifergas fra USA end være afhængig af gas fra Putin," lyder beskeden fra LA-kandidaten, som også kritiserer EU's klimakommissær, Connie Hedegaard, for at true med at nedlægge veto mod frihandelsaftalen, hvis den kommer til at omfatte en liberalisering af handel med råstoffer som f.eks. skifergas.

15.000 arbejdspladser

Socialdemokraternes Jeppe Kofod har også erklæret sig tilhænger af aftalen. Til Information siger han, at der kan skabes 15.000 arbejdspladser i Danmark som følge af aftalen.

Også Dansk Folkeparti er positiv over for aftalen, mens Folkebevægelsen ifølge avisen er det eneste parti, der er decideret modstander af TTIP.

Hele diskussionen handler om, hvorvidt en frihandelsaftale betyder, at EU retter ind efter USA's ofte noget lavere standarder på områder som dyrevelfærd, miljøhensyn samt brug af hormoner og kemiske stoffer, eller om det modsatte vil blive tilfældet.

Klorkyllinger

Et af kritikpunkterne går på, at USA tillader sine fjerkræslagterier vaske kyllingerne i klor, hvilket sidste år fik Forbrugerrådet til at advare daværende handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) om, at en aftale kunne risikere at udvande "væsentlige, hævdvundne beskyttelsesforanstaltninger".

De mere positive politikere vurderer modsat, at EU-aftalen kan trække USA op på højere standarder, end man nu opererer med - en holdning, Folkebevægelsen mod EU og andre skeptikere kalder for naiv.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.