Den faldende ulighed varer ikke ved

Antallet af fattige danskere er faldet, viser rapport. Men den faldende ulighed vil ikke vare ved, lyder det.

Artiklens øverste billede
Enhedslistens socialordfører, Finn Sørensen.

Fattigdommen er faldet i Danmark fra 2011-2012, viser en ny rapport fra Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Alle er enige om, at det er glædeligt nyt. Det siger Mads Lundby Hansen, der er cheføkonom for den liberale tænketank Cepos.

Men han gør opmærksom på, at rapporten ikke har medregnet konsekvenserne af kontanthjælpsreformen, skattereformen og førtidspensionsreformen.

- Rapporten har ikke indregnet effekten af disse reformer, da rapportens tal for ulighed og fattigdom kun omhandler 2012. De nævnte reformer træder først i kraft fra 2013 og frem, siger han i en pressemeddelelse.

Reformsporet

Men cheføkonomen siger, at regeringen bør fortsætte reformsporet for at øge vækst og beskæftigelse. Også selvom uligheden vil stige en smule.

- Det bør være til at leve med efter som uligheden er lav i Danmark. Øget ulighed er ikke et mål i sig selv. Det er derimod et mål i sig selv at få flere i beskæftigelse. Hvis det medfører øget ulighed, så er det til at leve med i Danmark, siger han.

Enhedslistens socialordfører, Finn Sørensen, påpeger også, at regeringen kun har valgt at medregne perioden frem til 2012.

- Det er smart, for i 2012 afskaffede vi de såkaldte fattigdomsydelser, og det fik i en kort periode fattigdommen til at falde. Men siden har regeringen jo gennemført en række fattigdomsskabende reformer, som trådte i kraft i de følgende år, siger socialordføreren i en pressemeddelelse.

- Førtidspensionsreformen og ikke mindst kontanthjælpsreformen som træder i kraft i år, vil uden tvivl øge antallet af fattige i Danmark. Særligt de nye fattigdomsydelser for unge arbejdsløse - som er lige så lave, som de fattigdomsydelser vi afskaffede i 2012 - vil øge fattigdommen. Og endelig er dagpengereformen, som også øger fattigdommen, ligeledes først trådt i kraft efter 2013.

Fattigdomsydelser

Formanden for Rådet for Socialt Udsatte, Jann Sjursen, påpeger, at faldet i antallet af fattige først og fremmest skyldes afskaffelsen af fattigdomsydelserne.

- Det bør være en advarsel til alle om, at en genindførelse af fattigdomsydelserne vil betyde flere fattige. Analyserne bør også få regeringen til at genoverveje kontanthjælpsreformen, så den sikrer, at uddannelseshjælpen til unge ikke bare bliver en ny fattigdomsydelse, siger han.

I 2013 fastsatte regeringen en officiel fattigdomsgrænse i Danmark. Det betyder, at man som dansker er fattig, hvis man tjener under 103.200 kroner om året.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.