Engell: S-offensiv har ingen slagkraft

Socialdemokratiets beregninger af DF's forslag vil ikke flytte noget hos vælgerne, mener Hans Engell.

Artiklens øverste billede
Hans Engell analyserer Socialdemokratiets offensiv mod Dansk Folkeparti.

"Kritikken hagler ned over regeringen, imens Dansk Folkeparti kan gå på vandet. Vælgere i titusindvis er flygtet fra Socialdemokratiet, og meningsmålingerne har de seneste par måneder vist DF som landets næststørste parti. Og hvis det er rigtigt, vil det være en katastrofe for S." Det er bevæggrunden for den Socialdemokratiske offensiv mod Dansk Folkeparti, som i dag er lanceret, mener politisk kommentator Hans Engell.

I dag har Socialdemokratiet nemlig offentliggjort beregninger af, hvad alle de forslag,som Dansk Folkeparti er kommet med, ville koste til sammen.

Og resultatet er et svimlende beløb på 155 mia. kroner. Men selvom årsagen til offensiven er reel nok, kan den næppe kaldes en fuldtræffer. Og det er der to grunde til, mener Hans Engell.

Henrik Dam er for slap

"Det er simpelthen for lette skyts. Hvis Socialdemokratiet vil åbne en storoffensiv mod Dansk Folkeparti, må regeringstoppen på banen. At lade Henrik Dam Kristensen styre det, er simpelthen for slapt," siger Hans Engell med henvisning til, at det er den socialdemokratiske gruppeformand, der dagen igennem har forklaret og forsvaret kampagnen.

For at signalet skulle være skarpt nok, skulle det ifølge Hans Engell nemlig være enten statsministeren selv, Bjarne Corydon (S) eller Margrethe Vestager (R), der skulle tage kampen op med Dansk Folkeparti.

"Det har ikke den fornødne slagkraft, hverken for vælgerne eller for Dansk Folkeparti. Man kan jo også se, at det er DF's gruppeformand, Peter Skaarup og ikke Kristian Thulesen Dahl, der har svaret igen," siger han.

Kaster med sten

Men selv med regeringstoppen indblandet, ville dette plaster have svært ved at stoppe vælgerblødningen.

Det er nemlig svært for Socialdemokratiet at kaste med sten på andres økonomiske troværdighed og evne til at overholde løfter, mener Hans Engell.

"Der er grænser for, hvor hårdt regeringen kan angribe DF's troværdighed. Man skal huske på, at DFs politikere ikke har lagt deres forslag frem som en samlet, gennemarbejdet plan, hvor der er udtænkt finansiering for dem. Og det står i modsætning til S og SF's Fair Forandring," siger Hans Engell.

Vælgerne kan nemlig godt huske, at det udspil gik i vasken. Og de kan også godt gennemskue, at Dansk Folkeparti nu stiller forslag som en del af en debat, og at partiet vil påtage sig en helt anden økonomisk ansvarlighed, hvis det skulle blive en del af en regering.

Forlig eller krig

"Derfor vil det her ikke flytte stemmer. Samtidig er det meget forståeligt, at Socialdemokratiet laver sådan et udspil. Det er ikke latterligt, for de kunne jo heller ikke bare sidde stille og kigge på. Og Dansk Folkeparti har været meget rundhåndede med løfterne," siger Hans Engell.

Opgaven for Socialdemokraterne er nu at finde ud af, præcis hvordan de vil stå i forhold til det parti, der har overtaget mange af deres kernevælgere, mener Hans Engell.

"De skal beslutte, om de vil samarbejde eller slås med Dansk Folkeparti. Halvdelen af tiden vil de gerne lave forlig med DF, og halvdelen af tiden varsler de krig. De må beslutte sig."

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen