Lidegaard: Rusland har overskredet en grænse

Udenrigsministeren roser ukrainsk regering for dens tålmodighed. Men forstår Ukraines behov for handling.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) udtrykker mandag forståelse for den ukrainske regerings melding i weekenden om, at den forbereder en "fuldskala antiterroroperation" mod prorussiske aktivister i det østlige Ukraine.

- Den ukrainske regering har udvist en beundringsværdig tålmodighed indtil nu. Og jeg vil selvfølgelig opfordre dem til at gøre alt, hvad man kan, for ikke at optrappe situationen unødigt.

- Men når det er sagt, så må jeg sige, at jeg har forståelse for, at den ukrainske regering også har brug for at manifestere, at der er en grænse et sted. Og at den grænse er overskredet.

- Selvfølgelig er man nødt til også at prøve at få orden i eget hus, siger Lidegaard mandag på vej ind til EU-udenrigsministermøde i Luxembourg.

Han udtrykker dog håb om, at en ukrainsk aktion for at genskabe ro og orden "kan ske uden ofre" og "så kontrolleret som muligt".

Også den svenske udenrigsminister, Carl Bildt, gør det klart, at de ukrainske myndigheder er i deres fulde ret til at anvende magt.

- Politiet anvender altid vold. Også i Sverige. Man må have mulighed for at anvende vold for at opretholde den offentlige orden.

- Jeg kan ikke bedømme detaljerne i det, der sker. Men jeg er ganske overbevist om, at ingen demokratisk stat kan acceptere, at bevæbnede, illegale grupper overtager politistationer og administrationsbygninger, siger Bildt.

Den danske minister efterlyser også et klart signal fra Moskva til de prorussiske aktivister i Ukraine.

- Et entydigt signal om, at alle bør besinde sig. Det bekymrer mig, at Rusland overhovedet ikke signalerer noget i den dur, men tværtimod er med til at piske en stemning op.

- Jeg er dybt bekymret over den retorik, Rusland begynder at anvende, siger Martin Lidegaard, der også ser klare tegn på, at Rusland i nogen grad står bag urolighederne i det østlige Ukraine.

- Det tyder på, at det er organiseret. At det er professionelle folk, der står bag. Det er ikke et folkeoprør overhovedet.

- Jeg er ikke i tvivl om, at Rusland er involveret. Men på hvilket niveau, det kan man godt være i tvivl om, siger Lidegaard.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.