Jeppe, siger du - hvem er det?

Danskerne har ringe kendskab til kandidaterne ved Europa-Parlamentsvalget.

Artiklens øverste billede
Det er kun godt hveranden vælger, der kender Socialdemokraternes spidskandidat ved Europa-Parlamentsvalget, Jeppe Kofod.

Søndag den 25. maj skal danskerne til det lokale valgsted for at sætte kryds ved den kandidat, som de vil have med i Europa-Parlamentet.

Men kendskabet til spidskandidaterne for partierne halter for mange vælgere, viser en repræsentativ undersøgelse, som Analyse Danmark har lavet for Ugebrevet A4. Her blev 1.012 danskere spurgt til, hvor mange af de otte spidskandidater, som de kender havnet på.

Hvor er mærkesagen?

Resultatet af rundspørgen vil sandsynligvis ikke blive modtaget med smil og glæde hos Socialdemokraternes spidskandidat, Jeppe Kofod. Det er nemlig kun 55 procent af de adspurgte i undersøgelsen, der har hørt om ham.

"Jeppe Kofod har ikke haft en mærkesag, hvor han for alvor er brændt igennem. Det dur ikke at være usynlig og lidt ligegyldig i politik," siger Derek Beach, der er ekspert i EU-afstemninger og lektor på Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet, til A4.

Han efterlyser, at Jeppe Kofod markerer sig mere i debatten om børnechecken til østeuropæiske arbejdere, fordi han, ifølge Derek Beach, hverken er en tung kandidat eller en ung løve og derfor er tvunget til at være meget tydelig på de kontroversielle og aktuelle dagsordener.

Fortrøstningsfuld Kofod

S-spidskandidaten tager undersøgelsen med ro og minder om, at valgkampen ikke er skudt i gang endnu.

"Det er ikke unormalt, at danskerne først finder ud af, hvad kandidaterne står for lige op til valgdagen. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at når folk går i stemmeboksen den 25. maj, er kendskabet til mig lige så stort som til de andre kandidater," siger han til A4.

Den forklaring deler Kasper Møller Hansen, der er professor på Institut for Statskundskab på Københavns Universitet. Han forsker blandt andet i Europa-Parlamentsvalg og mener, at Jeppe Kofod sagtens kan få et godt valg, selv om danskernes kendskab til ham er begrænset.

”Sådan en rundspørge bliver lavet ved hvert valg, og der er ikke noget banebrydende i, at danskerne ikke kender spidskandidaterne endnu. Valgkampen er ikke startet endnu, men erfaringen viser, at mange danskere stemmer til Europa-Parlamentsvalget. Når vi nærmer os valget, vil kandidaterne blive kendte, og så vil de få lige så mange stemmer som de plejer at få,” siger han til Jyllands-Posten.

Dan Jørgensen som forbillede

Kasper Møller Hansen mener sagtens, at Jeppe Kofod kan få et fint valg, selv om kun godt hver anden dansker ifølge A4's rundspørge kender hans navn.

”Der var også kritik, da Socialdemokraterne valgte Dan Jørgensen som spidskandidat, og han klarede sig fint, så det handler om at give Jeppe Kofod noget tid til at blive kendt i den brede offentlighed. Socialdemokraterne skal ikke være nervøse for den her undersøgelse, for kendskabet til Kofod skal nok komme. Kandidaterne får altid stor eksponering i medierne op til valget på grund af, at kandidaterne er de samme i hele landet,” siger professoren.

Han mener, at diskussionerne for og imod EU vil fylde en stor del af debatten, mens han peger på argumenterne for og imod velfærdsturisme som et andet afgørende punkt for, hvor vælgerne sætter deres stemmer.

”Temaerne vil ofte komme fra den landspolitiske scene. Hvis du f.eks. er Venstre-mand ved Folketingsvalg, er du det også til Europa-Parlamentet,” siger Kasper Møller Hansen.

Flest kender Messerschmidt

På en suveræn førsteplads i rundspørgen over kendskab til spidskandidater ligger Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt, som 77 procent af danskerne ifølge undersøgelsen kender til.

Fire ud af ti vælgere svarer, at de har et meget positivt eller positivt indtryk af DF-kandidaten, mens næsten lige så mange, 36 procent, har et negativt eller meget negativt indtryk af ham.

Nummer to på listen er Margrethe Auken fra SF og Ulle Tørnæs fra Venstre, som 69 procent af vælgerne kender til. Herefter følger Bendt Bendtsen fra Konservative og Morten Helveg Petersen fra de Radikale. Nederst på listen er Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU, som kun hver tiende dansker kender til. Endnu værre er det for Liberal Alliances spidskandidat, Christina Egelund, som med seks procent er den mindst kendte af de otte spidskandidater.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.