Officerernes formand: Forsvarsaftale skaber usikkerhed

Formand for Officerer i Danmark er frustreret over ny forsvarsaftale. Den skaber usikkerhed, mener han.

Artiklens øverste billede
Formanden for Hovedorganisationen af Officerer i Danmark (HOD), kommandør Bent Fabricius.

Den nye forsvarsaftale skaber usikkerhed og frustration.

Det siger formanden for Hovedorganisationen af Officerer i Danmark (HOD), kommandør Bent Fabricius, efter at forsvarsminister Nicolai Wammen (S) sammen med forligspartierne torsdag har nedlagt Forsvarskommandoen for at lægge den ind under Forsvarsministeriet.

- Aftalen giver ikke udtryk for, at man ønsker et professionelt forsvar, og politikerne tilgodeser heller ikke den bekymring, vi har haft omkring sikkerheden for udsendte soldater, siger han til Ritzau.

Procedure bekymrer

Han er især frustreret over, at forsvarschefen bliver frataget den fulde kommando, som betyder, at han indtil nu selv har kunnet beordre at forskellige tiltag blev iværksat.

Men i fremtiden skal forsvarschefen igennem departementet for at bede om hjælp, eksempelvis i form af materielle og personelle ting i forbindelse med en udsendt operation i Afghanistan.

- Og der er ingen garanti for, at han får den, og det skaber altså en usikkerhed for vores udsendte soldater, siger formanden.

Bent Fabricius er bekymret for, at den nye procedure tager længere tid og bliver nedprioriteret i departementet.

Som en del af aftalen fjernes der et ledelseslag i forsvaret, så der kommer langt færre generaler og topofficerer i fremtiden. Også den beslutning undrer Bent Fabricius.

- Vi er et af de forsvar i verden, hvor der er relativt færrest officerer, så for mig giver det ingen mening, siger han og påpeger, at der ikke er lavet nogle undersøgelser af, om behovet for officerer er blevet mindre.

- Havde jeg, med mine egne øjne set, at der ikke er behov for flere officerer, så havde man ikke hørt en lyd fra mig.

Værn lægges sammen

Aftalen betyder desuden, at forsvarets tre værn - hæren, flyvevåbnet og søværnet - lægges operativt sammen. Samtidig får Forsvarsministeriet ansvaret for økonomien.

Det var den daværende forsvarsminister Nick Hækkerup (S), der i 2012 besluttede at nedlægge Forsvarskommandoen for at lægge det ind under Forsvarsministeriet.

Han nævnte blandt andet i et interview med Berlingske, at forsvaret består af en del oberst Hackel-typer, som forsøger at modarbejde politikerne.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen