Danske vandløb skal have en overhaling

Kommuner og vandråd får 700 millioner kroner til at forbedre vandløb. Senere kommer krav om mindre kvælstof.

Artiklens øverste billede
Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) vil have forbedret de danske vandløb.

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) har sat gang i arbejdet med anden generation af vandplaner, som skal gælde 2016-2021.

Det sker, selv om den forsinkede første generation af vandplaner for perioden 2010-2015 afstedkom 7000 høringssvar og langt fra er på plads endnu.

De 23 nyoprettede lokale vandråd, der samler landbrug, grønne organisationer og sportsfiskere, får nu til deling 696 millioner kroner, som skal bruges til at restaurere og forbedre de danske vandløb. Senere på året følger mål for reduktion af kvælstof.

Virkemidler

Samtidig får kommuner og vandråd et katalog med virkemidler, de kan bruge, når de skal prioritere indsatsen for mellem 1600 og 2200 km vandløb, oplyser Kirsten Brosbøl på et pressemøde.

- Udgangspunktet er, at det danske vandmiljø kunne have det bedre. Vores vandløb skal være rene, og vores søer skal være levende, understreger ministeren.

De knap 700 millioner kroner, der nu bruges til ansigtsløftning af vandløbene, hentes på finansloven. Halvdelen af pengene hentes fra EU, og det skønnes, at 100-150 millioner kroner skal gå til at kompensere lodsejere, der får økonomiske tab.

Mere end diskussionsklubber

Vandrådene bliver mere end diskussionsklubber, lover miljøministeren.

- De skal træffe hårde og konkrete beslutninger. De får ikke blot mulighed for at vælge metode, men også hvilke vandløb der skal sættes ind over for.

- Det er de lokale, som kender vandområdet bedst, og jeg håber, de ude i landet ser dette som en mulighed for at komme ind i maskinrummet og skrue på knapperne, siger Kirsten Brosbøl.

Frist i oktober

Kommunerne og de 23 vandråd skal 7. oktober aflevere deres forslag til Naturstyrelsen. Sidst på året kommer planerne i offentlig høring, og 22. december fremlægger regeringen sit udspil til anden generation af vandplaner.

Danmarks smøleri med at udmønte EU's vandrammedirektiv og mindske udvaskningen af kvælstof har flere gange fået EU-Kommissionen til at true med en retssag.

VK-regeringen forsinkede planerne flere år, og efter regeringsskiftet måtte høringsprocessen gå om, fordi den var for kort.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen