S-vælgerne foretrækker Thorning

S-krise. S-vælgere vil hellere have Thorning end Mette Frederiksen.

Artiklens øverste billede

De socialdemokratiske vælgere har ikke den store tiltro til, at S-formand Helle Thorning-Schmidt kan genvinde statsministerposten ved næste valg.

Men de har heller ikke den store fidus til partiets åbenlyse kronprinsesse, beskæftigelsesminister Mette Frederiksen.

Det viser en meningsmåling blandt socialdemokratiske vælgere fra analyseinstituttet Wilke. Vælgerne er blevet spurgt under den seneste uges optrappede socialdemokratiske krise.

24 pct.  vil have Mette F.

Når S-vælgerne bliver bedt om at vælge mellem Helle Thorning-Schmidt og Mette Frederiksen som S-formand, svarer 44,3 pct, at de foretrækker Thorning. Mens 24,5 pct. hellere vil have Mette Frederiksen. Resten er i tvivl eller ønsker ingen af de to.

Der er til gengæld mere dødt løb, når S-vælgerne skal pege på, hvem af de to der vil være bedst til at sikre genvalg til SR-regeringen. Så står den 33,9 pct. til Thorning og 31,3 pct. til Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen er dog topscorer, når det gælder troværdighed. Også sammenlignet med flere andre topsocialdemokrater.

Debat efterlyses

Målingen kan læses som en bekræftelse af behovet for en ny socialdemokratisk debatbog, der bliver præsenteret i en kronik i Jyllands-Posten i dag. Bogens redaktør, Anders Dybdal, anklager sit parti for årelang ideologisk og politisk »slingrekurs« og opfordrer til en ny socialdemokratisk idé-debat. Kritikken støttes af Herlev-borgmester Thomas Gyldal Petersen, som er en del af Mette Frederiksens netværk.

»Socialdemokraternes styrke har altid været, at vi har haft et stabilt kompas, som har været synkroniseret med et stort flertal af danskernes opfattelse af, hvad der er ret og rimeligt. Men det kompas er blevet gemt i en skuffe de seneste år, og når kompasset er væk, bliver alt ligegyldigt. Vi trænger til at få talt med hinanden om de ting igen,« siger han.

S-gruppeformand Henrik Dam Kristensen afviser kritikken, men ser gerne en idepolitisk debat i partiet. Wilke-målingen blandt S-vælgerne kalder han »uaktuel« og »uinteressant«.

"Vanskelig tid"

Under et krisemøde med S-baglandet i går sagde Helle Thorning-Schmidt, at hun ser utilfredsheden i partiet som et udtryk for, at »målingerne ikke er, som vi gerne vil have dem«.

»Der er meget frustration, og der er ingen tvivl om, at vi er i en vanskelig tid for Socialdemokraterne,« sagde Thorning, der dog også opfordrede parti og vælgere til at se på regeringens resultater.

»Der går på mange områder en lige linje fra det, vores bagland siger, til det, vi rent faktisk gør i regeringen,« sagde Thorning.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen