Udviklingsminister får på puklen for homo-strategi

Sanktioner og trusler skader mere end det gavner over for afrikanske lande, der lovgiver mod homoseksuelle, siger eksperter.

Artiklens øverste billede
Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S).

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensens (S) "kritiske dialog" over for Ugandas nye anti-homolovgivning vil give bagslag og skade langt mere end det gavner.

Det siger flere eksperter og organisationer efter at den nye minister både i retorik og standpunkter har ført en hård kurs over for et af Danmarks største modtagerlande af bistandsmidler.

"Jeg har klart markeret overfor sundhedsministeren, og lige om lidt vil jeg gøre det samme over for premierministeren, at loven strider mod menneskerettighederne og bør tages af bordet," sagde Mogens Jensen eksempelvis den 22. marts under et besøg i Uganda.

"Pisket en stemning op "

Mellemfolkeligt Samvirke har fra starten opfordret udviklingsministeren til at "fare med lempe" i sagen, og nu melder to danske eksperter i afrikanske forhold sig med endnu mere kritik af strategien.

Det nytter ikke noget, at Mogens Jensen og Danida kommer farende med deres bistandsmillioner og vil bruge dem til at pådutte de afrikanske befolkninger vores værdier. De vil ikke finde sig i det længere," siger professor Holger Bernt Hansen fra Københavns Universitet til Politiken.

Han mener, at ministeren har "pisket en stemning op imod Danmark," og at danske virksomheder vil få det svært, når de vil investere i Uganda.

Præsident vil lægge gift ud

Lederen af Center for Afrikastudier, Stig Jensen, peger på, at mange afrikanske lande i dag ikke er afhængige af bistanden fra de traditionelle donorlande. Nu strømmer investeringerne fra BRIK-landene og andre vækstøkonomier ind i lande som Uganda, og de afrikanske lande finder sig ikke i så meget mere, siger han.

Han mener, at Mogens Jensen "ødelægger vores relationer ikke bare til Uganda, men til rigtig mange afrikanske lande," og han frygter, at Ugandas præsident Yoweri Museweni vil lægge gift ud for dansk erhvervsliv i en række andre afrikanske lande.

Det samme har Mellemfolkeligt Samvirke tidligere advaret om.

"Musoveni bruger denne sag indenrigspolitisk, hvor det i høj grad handler om at skabe en "os og dem-dagsorden." Han forsøger at score nogle billige point på en populistisk sag og demonstrere styrke og uafhængighed i forhold til vesten. Voldsomme reaktioner fra vesten vil kunne spille ham den mulighed i hænde, og det vil kunne styrke ham indenrigspolitisk," sagde generalsekretær Frans Mikael Jensen allerede den 25. februar til Jyllands-Posten.

Minister: Værdier på spil

Mogens Jensen afviser kritikken og siger, at det handler om at forsvare sine værdier.

"Det handler ikke om at pådutte afrikanerne vores værdier, men at stå vagt om, at diskrimination, overgreb og forfølgelse af mindretal er uacceptabelt," siger Mogens Jensen til Politiken.

Krisen mellem Danmark og Uganda kommer på et tidspunkt, hvor dansk erhvervsliv står på tærskelen til at udnytte mange år opsparet goodwill i Afrikas lande.

Voldsom vækst i Afrika

En række afrikanske lande har tocifrede vækstrater, og gruppen af købestærke og kritiske forbrugere vokser i disse år, skriver foodculture.dk. Derfor skal Danmark passe på ikke at blive overhalet indenom, advarer Anna de Klauman, handelspolitisk chef i Landbrug & Fødevarer.

"Vi er virkelig nødt til at komme frem i bussen, når det gælder Afrika," siger Anna de Klauman til foodculture.dk.

Hun er bange for, at danske virksomheder kan blive overhalet indenom, og også Thomas Ravn-Pedersen, sekretariatsleder på Verdens Bedste Nyheder, peger på Afrikas store omvæltning.

"Der er ikke ret mange, der betragter Afrika som andet end et håbløst kontinent, men det er ved at gå op for folk, hvilken omvæltning, der sker på kontinentet lige nu. Der er mange unge mennesker, der er født med en smartphone i hånden og er lige så forvænte som unge i Danmark," siger han til foodculture.dk.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.