Thorning om ny åbning: Det ér rettidig omhu

Regeringen vil nu undersøge, om Venstres forslag om at indeksere børnechecken er imod EU-lov, som dens jurister siger.

Artiklens øverste billede
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Regeringens jurister er gang på gang blevet brugt som forsvar, når regeringen har skulle forsvare sin linje, når det gælder velfærdsturisme. 

Men nu åbner statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) for første gang op for, at juristernes vurdering af Danmarks mulighed for at udbetale børnecheck til EU-borgere skal under luppen.

For til dagens spørgetime i Folketingssalen gav statsministeren en håndsrækning til Venstre, der af flere omgange har foreslået at børnechecken bliver indekseret, så der i udbetalingen bliver taget hensyn til, i hvilket land børnene er bosiddende. Et forslag, som er blevet afvist af regeringens jurister gang på gang.

Test i EU

Konkret betyder det, at regeringen vil tage Venstres forslag med til EU-Kommissionen, for også at få Kommissionens vurdering.

Det på trods af, at regeringen fra juni sidste år har administreret efter gældende EU-lov og fastholdt, at Venstres forslag ikke er lovligt, og på trods af, at det fortsat er statsministerens overbevisning.

"Men Venstre bliver ved med at insistere på, at det er lovligt. Derfor har vi - som en udstrakt hånd til Venstre - sagt, at vi vil undersøge det en gang til, og finde ud af, om det forholder sig, som Venstre siger," forklarede statsministeren, der vil bruge åbningen til at lokke Venstre ind til forhandlingsbordet.

"Rettidig omhu"

Men i over et halvt år har regeringen administreret efter EU-loven og først nu kommer I med forslaget om, at man måske kunne gøre noget andet. Er det rettidig omhu?

”Ja, det er det, for vi har jo fulgt den lovgivning, der nu og engang er, og vi har selvfølgelig også fortalt Folketinget, at vi gjorde det. Det er jo naturligt, når vi ligger lovforslaget frem , at der kommer mere debat om det. I den sammenhæng har vi selvfølgelig lyttet til, hvad partierne i Folketinget siger, men også det der bliver sagt rundt omkring i landet. Det synes jeg er god grobund for, at vi tager den her sag op i Kommissionen og diskuterer, om man fremadrettet kan have værn, hvis en velfærdsydelse bliver meget presset," sagde statsministeren på pressemødet efter dagens spørgetime, og understregede, at der ikke findes nogle løsningsmodeller, som ikke har ulemper.

Hvis Kommissionen - modsat de regeringen og dens jurister - kommer frem til, at indeksering af den danske børnecheck er lovlig, så vil statsministeren desuden forsøge at få forordningen ændret, fortalte hun i spørgetimen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.