Cordsen: SF-bog er kampen om historieskrivningen

Singlen "I Det Røde Felt" kommer ikke til at have mange politiske konsekvenser, mener lederen af Jyllands-Postens Christiansborg-redaktion, Christine Cordsen.

Artiklens øverste billede
I "I Det Røde Felt" fortæller tidligere SF-formand Annette Vilhelmsen sin version af forløbet op til partiets udtræden af regeringen.

Torsdag aften udkom singlen "I Det Røde Felt." En single er en journalistisk fortælling, som ligger i grænselandet mellem en artikel og en bog. Singlen, som er udgivet af mediehuset Zetland, omhandler tiden i SF, med Annette Vilhelmsen som formand, og hvordan det førte til SF's udtræden af regeringen.

Christine Cordsen er leder af Jyllands-Postens Christiansborg-redaktion og skriver analyser om dansk politik.

Hun tror, at Annette Vilhelmsen har haft et stort behov for at komme med sin version af forløbet.

"Med det kaos der opstod, da SF 'snublede' ud af regeringen og al den kritik, som hun var udsat for, så har hun haft et stort behov for at få fortalt sin udgave af historien. Det var også det, vi så på SF's landsmøde, hvor hun meget gerne ville ud med budskabet om, at det var venstrefløjen i SF, som var skyld i regeringsbruddet, og ikke fordi hun var en inkompetent og dårlig SF-formand," siger Christine Cordsen.

Ingen politiske konsekvenser

Hun mener ikke, at den nye single om SF kommer til at få den store betydning rent politisk.

"De implicerede i den situation har et behov for at sætte sit præg på, hvad der kommer til at stå i historiebøgerne. Men der er ikke ret mange informationer, som ikke har været fremme tidligere, og derfor tror jeg ikke, at singlen kommer til at få nogle politiske konsekvenser," siger Christine Cordsen.

Ifølge Cordsen har Pia Olsen Dyhr sat sig tungt på magten i partiet, og hun har marginaliseret den yderste venstrefløj i partiet, så dette vil ikke umiddelbart puste ild i konflikten mellem partiets to fløje.

Presset regering

I singlen bliver det afsløret, at SF under Vilhelmsens ledelse tidligt udarbejdede en strategi for, hvordan man kunne forlade regeringen.

"At partiets top følte behov for at have en exit-plan for regeringssamarbejdet viser, hvor svært SF havde det i den regering. Det var fra Annette Vilhelmsens indtræden som formand tydeligt, at det var et presset parti," siger Christine Cordsen.

I singlen fortæller Anette Vilhelmsen blandt andet, at hun anså det for en succes, at hun fik skilt socialdemokraterne ud fra partiet. Blandt andet langer hun kraftigt ud efter Astrid Krag og Ida Auken for at skifte parti dagen efter, at SF trådte ud af regeringen.

I en SMS til Jyllandsposten skriver Astrid Krag, at "det må stå for egen regning," og det har ikke været muligt at få yderligere kommentarer fra de to tidligere ministre.

Annette Vilhelmsen har efter udgivelsen udtalt, at hun ikke kan genkende alle forløb, som er beskrevet i siglen fra Zetland, men hun står inde for sit interview til bogen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.