Skatteadvokat om kørselsfradrag: Vi nærmer os selvsving

Politikerne kan sagtens sætte et loft over kørselsfradraget, men de skal tænke sig om, mener skatteadvokat.

Artiklens øverste billede
Udlændinge, der arbejder i Danmark, kan få store kørselsfradrag, hvis de jævnligt kører hjem.

Selvom udenlandske arbejdere kan opnå et massivt kørselsfradrag, hvis de pendler til Danmark tre gange om måneden, så bør politikerne nøje overveje, om de vil sætte et loft over fradraget.

Det mener skatteadvokat Torben Bagge, som er ekstern lektor i skatteret ved Aarhus Universitet.

- Jeg tror, man skal passe på, at Danmark ikke går i selvsving. Det er som om, det er legitimt at genere folk, der kommer udefra for arbejde, så længe man kalder det social dumping, siger han til Ritzau.

"Få håndører"

Torben Bagge har selv været med til at beregne to eksempler for Avisen.dk, som fredag beskriver, hvordan arbejdere fra Krakow i Polen og Sundsvall i Sverige kan nøjes med at betale henholdsvis 2400 og 4200 kroner om måneden i skat, hvis de arbejder i København og tager turen hjem tre gange om måneden.

Tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen viser, at der i løbet af sidste år var 80.898 udenlandske statsborgere, som arbejdede i Danmark uden at have bopæl i landet. Heraf var det dog kun 27.775, der var fuldtidsbeskæftigede.

- Jeg synes, man skal passe på med at lovregulere for meget ned i detaljen, for det handler om relativt få håndører i forhold til, at vi opkræver 950 milliarder kroner om året i skatter og afgifter, påpeger Torben Bagge.

Nemt at regulere

Skulle politikerne alligevel ønske at begrænse omfanget af kørselsfradraget, kan det gøres forholdsvis enkelt.

- Man kan sagtens sætte et loft på for eksempel 100 eller 150 kilometer. Men du kan ikke, så længe vi er med i EU, forskelsbehandle folk, der kommer fra et andet land, eller som kører ud over landets grænser. Man kan ikke sige, at det kun gælder i Danmark, forklarer Torben Bagge.

Han påpeger, at pendlerne ikke behøver dokumentere, at de har haft udgifter til deres rejse, for at få fradraget.

- Hvis otte mand kører sammen i en minibus, og chaufføren betaler benzinen, så får de syv andre også fradraget.

- Man kunne godt opstille et kriterium om, at man skulle have en dokumenteret udgift, men administrativt og kontrolmæssigt vil det blive tungt, og det er nok derfor, man ikke har gjort det, påpeger skatteadvokaten.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen