Vilhelmsens største succes: Fik skilt socialdemokraterne fra

Tidligere SF-formand ser det som »det bedste,« at flere MF’er forlod partiet. Jeg løste min opgave, siger hun.

Artiklens øverste billede
Annette Vilhelmsen - her til SF's nu berømte krisemøde i DGI-Byen i København i januar 2014. Dagen efter trak hun partiet ud af regeringen.

Jesper Petersen. Astrid Krag. Ida Auken. Og Ole Sohn.

Fire medlemmer af Folketinget forlod SF under den tidligere formand Annette Vilhelmsens ledelse og meldte sig ind i enten Socialdemokratiet eller De Radikale.

Og dermed faldt SF fra 16 til 12 mandater i Folketinget.

Men det er intet problem for SF. Faktisk var det »det bedste« der skete.

Det fortæller Annette Vilhelmsen i et interview i singlen »I Det Røde Felt«, der udkom torsdag aften fra mediehuset Zetland.

Løste min opgave

Singlen fortæller historien om det til tider kaotiske forløb, der førte til Vilhelmsens eget farvel til formandsposten og SF’s farvel til regeringen.

Tilbage står dog én klar sejr, fastslår Vilhelmsen.

Og det var et farvel til de dele af partiet og de folketingsmedlemmer, der forsøgte at omdanne SF til et »socialdemokrati light«.

»Det bedste i min formandsperiode var, at det lykkedes at få skilt Socialdemokraterne fra. Det var vigtigt, og det handlede om partiets identitet. Så på den måde løste jeg opgaven,« siger Annette Vilhelmsen.

Anklager egne ambitioner

Især to af afhopperne får kærlige ord med på vejen.

Vilhelmsen kalder det således »tankevækkende,« at de to ministre - daværende sundhedsminister Astrid Krag og daværende miljøminister Ida Auken - så hurtigt forlod partiet og blev medlem af henholdsvis Socialdemokratiet og De Radikale.

»Jeg tror, at ens egen ambition spænder ben i den situation. Jeg ville hellere have, at vi rykkede sammen og tog arbejdshandskerne på. Jeg kan simpelthen ikke forstå, hvordan man kan stille op for et parti og være minister, og den næste dag være medlem af et andet parti. Det er jo en fundamental anden måde at være politiker på end sådan, som jeg er det,« siger Vilhelmsen i interviewet.

Alting ender alligevel på Facebook

»I Det Røde Felt« fortæller journalist Kristian Brårud Larsen efter interviews med 46 personer i SF’s inderkreds detaljeret om forløbet, da SF forlod regeringen.

Blandt andet kommer det frem, at Annette Vilhelmsen tilsyneladende ikke orienterede folketingsgruppen, før hun trak partiet ud af regeringen af frygt for, at oplysningerne skulle blive lækket til pressen.

Folketingsmedlemmer fik alene at vide, at statsminister Helle Thorning-Schmidt nu var orienteret om, at Vilhelmsen ville trække sig som formand.

»Der er mere, men jeg kan ikke sige det nu, for alting ender alligevel på Facebook. Vi mødes her igen klokken 9.45,« sagde Annette Vilhelmsen den 30. januar klokken ni.

På dette tidspunkt havde hun - efter en del besvær - dog allerede fået fat på Thorning og orienteret hende om, at partiet forlod regeringen.

Fuldstændig ligeglad

Først 9:44 samme dag fortalte Vilhelmsen en overrasket folketingsgruppe, at hun havde trukket partiet ud af regeringen.

I samme ombæring satte Vilhelmsen medlemmerne fri til at stemme, som de havde lyst i den omstridte sag om salget af Dong Energy til Goldman Sachs. Netop spørgsmålet om medlemmers stemme ved salget af Dong Energy havde ført til sammenbruddet i partiet.

Flere folketingsmedlemmer blev forvirret over meldingen fra Vilhelmsen, og de ville vide, hvad det mon betød.

Ifølge »I Det Røde Felt« rejste Annette Vilhelmsen sig herefter op og viste for første gang i løbet af samtlige DONG-sagens mange SF-møder »tydeligt tegn på irritation«.

»Det er jeg fuldstændig ligeglad med. Det må I selv finde ud af,« sagde hun.

Køreplan for exit var klar

Singlen afslører også, at SF allerede i oktober 2012 arbejdede med et afgørende dokument i tilfælde af, at partiet måtte forlade regeringen.

»Exit-dokumentet var tiltænkt skuffen, indtil den rigtige sag en dag dukkede op,« skriver Kristian Brårud Larsen og beskriver, at SF allerede var klar over, at sagen skulle have bred folkelig appel og skulle være symbolsk og af principiel karakter og basere sig på »venstreorienterede logikker«.

»Efterfølgende beskrev dokumentet i detaljer, hvordan SF skulle eksekvere et farvel til Helle og co«.

Dokumentet blev dog aldrig brugt, da forløbet op til SF’s farvel også kom bag på SF’s formand Annette Vilhelmsen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen