Løkke efterlyser højere løn til byrødder
Det er ikke populært, siger Løkke, men alligevel nødvendigt at hæve lønninger.
Han ved godt, at det ikke er voldsomt populært.
Og ja, der findes mennesker, der - med Lars Løkke Rasmussens ord - »aldrig bliver tilfredse, før politikerne tager penge med på arbejde«.
Men alligevel mener Venstres formand, at det er på tide at give en mærkbar lønforhøjelse til landets godt 2500 kommunalpolitikere.
»Vi vil gerne være med til at tage ansvaret for en løsning, der giver den menige kommunalpolitiker et lidt større vederlag,« siger Lars Løkke Rasmussen til Jyllands-Posten.
Tidligere på dagen sagde også økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), at det var på tide med højere lønninger, og afgående KL-formand Erik Nielsen sagde i Aalborg, at de nuværende lønninger var blevet »helt skævt efter kommunalreformen«
Billige point
Byrådspolitikerne har ikke fået en egentlig lønforhøjelse siden 1996, og det kalder Løkke »et efterslæb på næsten 20 år,« som i dag gør lønningerne utidssvarende. Og som ikke er »rimeligt«.
Alt afhængigt af kommunens størrelse og antallet af udvalg - som byrådspolitikerne fordeler mellem sig - så kan enkelte byrådspolitiker i dag få flere hundrede tusinde kroner om året i honorar for sit arbejde. Men mange må også nøjes med omkring 60.000-90.000 kroner for et arbejde, der nemt kan være 20 timer om ugen.
»60.000 for en indsats, der er mere end en halvtidsstilling, det er ikke ordentligt. Jeg tror faktisk godt, at danskerne kan forstå, at hvis vi vil have nogle ordentlige kommunalpolitikere, så er vi nødt til at give dem nogle ordentlige vilkår,« siger Løkke.
Endnu har Løkke ikke lagt sig fast på et beløb, men han mener, at regeringen nu bør invitere til forhandlinger, og så må man finde »et beløb, der tager udgangspunkt i den udvikling, der har været siden 1996«.
»Et eller andet sted kan du sige, at det aldrig er det rigtige tidspunkt at tale om det her - for politikerlønninger er aldrig i høj kurs. Og der skal nok være nogen, der vil gå efter nogle billige point, men selvom det ikke er populært, så vil vi gerne være med til at lægge ryg til det,« siger Løkke.
Trukket følehornene
Løkke mener, at kommunalpolitikerne de seneste år har oplevet, at »arbejdsbyrden og ansvaret er steget«.
»Uanset om vi har regeringen Helle Thorning-Schmidt, eller om jeg selv kommer igen - om vi har seks promilles realvækst eller ej - så bliver det hårdt at få pengene til at række. Og det kræver, at der er nogen derude i kommunerne, der står på mål for nogle meget svære prioriteringer. Det handler om respekt,« siger Løkke, der håber, at lidt højere lønninger vil få flere til at blive i kommunalpolitik.
»Jeg kender mange, der har snuset til kommunalpolitik, men som har trukket følehornene til sig efter én valgperiode,« siger Løkke.
Han mener, at et større vederlag vil hjælpe kommunalpolitikerne til nemmere at få hverdagen til at hænge sammen.
»Det vil ikke få folk til at stille sig op i lange køer for at gå ind i kommunalpolitik. Men der vil være færre politikere, der stiller sig op i køen ud. Og det ville også være godt,« siger Løkke.
Også flere af landets 98 borgmestre har talt om lønforhøjelse, men her er Løkke lidt mere varsom og vil gerne vente, selvom han erkender, at der »reelt nok er en udfordring«.