Annonce
Politik

Jesper Langballe er død

Den markante præst og tidligere folketingspolitiker fra Dansk Folkeparti er død i en alder af 74 år.

Arkivfoto: Tobias Nørgaard Pedersen

Politikeren, præsten og provokatøren Jesper Langballe er død.

Den tidligere folketingspolitiker fra Dansk Folkeparti døde i en alder af 74 år. Det bekræfter partiets pressechef, Søren Søndergaard, lørdag over for Ritzau.

Tidehvervspræsten Jesper Langballe blev valgt ind i Folketinget samtidig med sin fætter og præstekollega, Søren Krarup, i 2001. Sammen indledte de to åndsfæller en kamp mod kulturradikalismen og en - efter deres mening - alt for blød indvandrerpolitik.

Skaffede DF større opbakning

Som sit partis udlændinge- og integrationsordfører havde Jesper Langballe en betydelig indflydelse på den borgerlige regerings flygtninge- og indvandrerpolitik under statsminister Anders Fogh Rasmussen (V).

Det var med til at give Dansk Folkeparti stadig større opbakning blandt vælgerne, men Langballes hårde linje kostede ham i december 2010 10 dagbøder á 500 kroner for følgende udtalelse om daværende formand for Trykkefrihedsselskabet, Lars Hedegaard:

- Selvfølgelig skulle Lars Hedegaard ikke have sagt, at der er muslimske fædre, der voldtager deres børn, når sandheden i stedet synes at være, at de nøjes med at slå døtrene ihjel (de såkaldte æresdrab) - og i øvrigt vender det blinde øje til.

Arbejdede ved Jyllands-Posten

Før karrieren som folkevalgt på Christiansborg arbejdede den journalistuddannede Jesper Langballe ved Jyllands-Posten fra 1964 til 1972. Herefter blev han uddannet præst og fungerede som sognepræst i Thorning.

Valget om at stille op til Folketinget tog han, da Dansk Folkepartis daværende partiformand, Pia Kjærsgaard, i 2000 ringede og spurgte ham, om han havde lyst til at stille op for partiet.

Indtil da havde han ment, at præster ikke må være medlemmer af politiske partier, men han forklarede efterfølgende, at han "ligesom modstandskæmperne under Anden Verdenskrig" ikke havde noget valg, da han fik opringningen fra Pia Kjærsgaard.

Farvel til Folketinget

Ligesom fætteren Søren Krarup sagde Jesper Langballe farvel til Folketinget ved valget i 2011. Forklaringen var, at man ikke kommer ind i Folketinget i sine 60'ere for at gøre en politisk karriere.

- Det var udelukkende, fordi der var en bestemt opgave, som skulle løses: Udlændingepolitikken. Og den er blevet løst.

- Man vil jo stadig kunne forklare sig selv, at der er ting, man kan gøre, og at man er så og så uundværlig ... Men altså det er man jo ikke, sagde han inden sit politiske farvel.

Thulesen Dahl: Langballe var en hædersmand

Søren Espersen: Langballe var umådeligt vigtig

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Kuppet mod Europa. Kuppet mod det fælles

Elsebeth Gerner Nielsen
Vi har brug for helt nye systemer, hvis Europa og nationalstaterne skal forsvares mod det værste i den globale udvikling.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her