SF’ere udfordrer formands EU-kurs

På weekendens landsmøde kræver medlemmer ændringer i EU-forslag.

Artiklens øverste billede
Partiets medlem af EU-Parlamentet, Margrete Auken, har i årevis kæmpet for, at SF skulle melde sig ind i det grønne parti.

SF’s ledelse satser på, at medlemmerne på weekendens landsmøde vil vedtage indmeldelse i Det Europæiske Grønne Parti. En historisk speget sag, som tidligere har delt partiets røde og grønne fløj.

Allerede nu tegner der sig et slagsmål om sagen. For SF’erne på Bornholm stiller forslag om at udskyde beslutningen, som ellers er indskrevet i den fælles politiske udtalelse, som landsmødedeltagerne skal stemme om.

»Vi sætter pris på de historiske rødder på venstrefløjen, som SF har. Når det tidligere har været højpolitik i SF internt, synes vi, at beslutningen fortjener en opprioriteret behandling. At have det i en udtalelse er en nedprioritering,« siger medlem af landsledelsen Poul Overlund Sørensen, Bornholm.

Kæmpet i årevis

Partiets medlem af EU-Parlamentet, Margrete Auken, har i årevis kæmpet for, at SF skulle melde sig ind i det grønne parti. I 2004 trodsede hun en beslutning fra partiets hovedbestyrelsen og indgik et samarbejde med den grønne gruppe i parlamentet. Før hendes tid var SF ellers en del af venstrefløjsgruppen i Bruxelles. Med Auken som bannerføre på forslaget kan weekendens afstemning blive svær, erkender Overlund:

»Men det sker nogle gange, at man undervurderer rødderne. På ethvert landsmøde er der tradition for, at ledelsen får bank på mindst et punkt.«

SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, – som kommer fra SF’s grønne fløj – henviser til, at partiets landsledelse samlet står bag forslaget.

»Det har altså været igennem vores landsledelse og er blevet behandlet der. Jeg synes, at det er en gammeldags konflikt at dyrke op,« siger hun og påpeger, at både SF og de grønne i EU har nærmet sig hinanden.

»Vi har et godt samarbejde i den grønne gruppe, som har flyttet sig politisk og er et sted i dag, hvor SF hører hjemme.«

Fløjene i SF er ikke nær så delte som tidligere. Alligevel skriver det sig ind i en symbolsk vigtig kamp om partiets position. En række medlemmer af SF på Nørrebro foreslår en mellemvej, hvor det indskrives i teksten, at SF vil bevare de røde relationer i EU-politikken.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.