Gammeltoft-Hansen: Undtagelserne var ikke vores hensigt

Mørklægning: At regeringen undtog 87 offentligt ejede selskaber fra aktindsigt, var ikke Offentlighedskommissionens hensigt, siger formand Hans Gammeltoft-Hansen. Regeringen har ført kommissionen bag lyset, lyder det fra politikere.

Artiklens øverste billede
»Hensigten var i hvert fald, at det skulle være en undtagelsesbestemmelse,« siger Hans Gammeltoft-Hansen. Arkivfoto: Cecile Smetana

Regeringens lempelige brug af undtagelserne i offentlighedsloven flugter ikke med vores intensioner.

Sådan lyder det fra Offentlighedskommissionens formand, den tidl. ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen, der for første gang står frem og giver sit besyv med omkring den omstridte nye offentlighedslov, der trådte i kraft ved årsskiftet.

Ikke hensigten

Offentlighedsloven, der bygger på det arbejde, som kommissionen lavede frem til 2009, er løbende blevet kritiseret for at mørklægge væsentlige politiske beslutninger. Særligt én del af loven har været genstand for kritik: Som Jyllands-Posten tidligere har beskrevet, undtog regeringen hele 87 selskaber af i alt 144 offentligt ejede selskaber fra aktindsigt. Det, til trods for at netop adgangen til aktindsigt hos disse virksomhederne igen og igen blev fremhævet som en del af den nye, øgede åbenhed af daværende justitsminister Morten Bødskov (S).

Men ifølge Hans Gammeltoft-Hansen var det altså ikke kommissionens hensigt, at muligheden for at undtage virksomheder skulle bruges så omfattende.

Kom det bag på dig, hvor mange selskaber det rent faktisk kom til at dreje sig om?

»Så vidt jeg husker, var det i hvert fald ikke under udvalgsarbejdet oplyst, at det ville dreje sig om et så forholdsvist stort antal virksomheder,« siger Hans Gammeltoft-Hansen.

Var det jeres hensigt, at det skulle bruges på den måde, det er blevet brugt?

»Jeg kan jo ikke svare for alle udvalgsmedlemmer, men det var i hvert fald ikke oplyst. Så kan det jo heller ikke have været vores hensigt – hensigten var i hvert fald, at det skulle være en undtagelsesbestemmelse.«

Når du nu ved, hvor mange selskaber der faktisk blev undtaget – ville du så retrospektivt have gjort det mere klart i loven, hvornår undtagelsen skulle kunne bruges, og hvornår den ikke skulle kunne bruges?

»Hvis jeg skal se tilbage på det nu, så tror jeg, at jeg i udvalget ville have bedt om et notat om, hvilke og hvor mange selskaber det antageligt ville komme til at dreje sig om. Jeg ville have søgt oplysninger om det.«

Og hvis du havde fået det svar, at 58 selskaber ville blive undtaget?

»Så havde vi drøftet det i udvalget. Jeg kan jo ikke sige, hvad der var kommet ud af det, men jeg ville i hvert fald have søgt nærmere oplysninger om det,« siger Gammeltoft-Hansen.

Ført bag lyset

Et andet medlem af kommissionen mediejurist ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Oluf Jørgensen bakker op om formandens udlægning.

»Jeg kan fuldt ud bekræfte, at det ikke var vores hensigt. Det stod endda i bemærkningerne fra kommission, at selskaber kun kan undtages i meget begrænsede tilfælde, men siden har ministerierne undtaget med arme og ben,« siger Oluf Jørgensen.

På baggrund af Gammeltoft-Hansens udtalelser kræver flere politikere nu, at regeringen fremrykker evalueringen af offentlighedsloven, der ellers først skal foretages om tre år.

»Det her er simpelthen ikke i orden. Hvis kommissionen har haft en intension om, hvordan loven skal fortolkes, så må man antage, at justitsministeren har været informeret om den intension. Det bør regeringen selvfølgelig have fulgt i stedet for at bruge loven stik imod hensigten,« siger Pia Adelsteen fra Dansk Folkeparti.

Reklamesøjle

Hun bakkes op af retsordfører Pernille Skipper (EL), der mener, at kommissionen er blevet »ført bag lyset af regeringen«. Hun mener desuden, at Gammeltoft-Hansen løbende er blevet brugt til at legitimere loven.

»Jeg tror ikke, jeg har tal på, hvor mange gange regeringen har nævnt, at den tidligere ombudsmand sad i spidsen for denne her kommission i løbet af debatten. Hans Gammeltoft-Hansen er jo gang på gang blevet skubbet foran af Bødskov og fortalerne, så når han nu siger, som han gør, er det noget, regeringen bør tage meget alvorligt og fremrykke evalueringen af loven,« siger hun. De Konservatives retsordfører, Tom Behnke, vil nu tage sagen op med ministeren:

»Meningen var jo, at det skulle være en undtagelse – ikke en hovedregel.«

Ikke kommissionens skyld

Dansk Journalistforbund – som også havde en repræsentant i kommissionen – er enig i, at regeringen har misbrugt undtagelsesbestemmelsen. Formand Mogens Blicher Bjerregård mener dog hverken, at de, kommissionen eller Gammeltoft kan klandres for ikke at have spurgt mere ind til, hvordan repræsentanterne for centraladministrationen havde i sinde at fortolke reglerne.

»Jeg forstår sådan set godt, at kommissionen ikke havde fantasi til at forestille sig, at den ville blive brugt på den måde. Når man laver en undtagelsesbestemmelse, må man da selvfølgelig antage, at den bliver brugt sådan: altså som en undtagelse, og ikke som en regel,« siger Mogens Blicher Bjerregård.

Hans Gammeltoft-Hansen mener dog alligevel, at offentlighedsloven – i sin helhed – stadig er en forbedring af offentlighedsprincippet.

»I summen er der for mig ingen som helst tvivl om, at den nye lov, set fra offentlighedsprincippets synsvinkel, er en klar forbedring. Der er rigtig mange nydannelser i loven, og langt de fleste er jo udvidelser af offentlighedsprincippet,« siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Karen Hækkerup (S).

Premium bringer her et stort portrætinterview med Hans Gammeltoft-Hansen i anledning af hans 70-års fødselsdag i næste uge. For nogen har Hans Gammeltoft-Hansen altid været en retssikkerhedens vogter, mens andre kritiske røster har beskyldt ham for alt fra at være mere politiker end ombudsmand til at være arkitekten bag den »landsskadelige masseindvandring«. Klik på artiklen herunder og meld dig til Premium, hvis du ikke allerede er abonnent. Den første måned er gratis, og der er ingen binding.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.