Annonce
Politik

Ny udenrigsminister vil have Danmark med i euroen

Men først når euroen er »robust«. Regeringen mangler svar om folkeafstemning.

Den radikale udenrigsminister Martin Lidegaard vil personligt gerne have Danmark med i euroen. Arkivfoto: Jens Dresling

Hvis det stod til den radikale udenrigsminister Martin Lidegaard, så var Danmark på vej til at sige farvel til kronen og ja til euroen.

Det fortæller han i et kortfattet svar til Folketinget efter et spørgsmål fra Venstre.

»Det er min personlige opfattelse, at Danmark skal med i euroen, når det økonomiske fundament for euroens stabilitet og robusthed er på plads,« skriver Martin Lidegaard.

SF: Et usikkert projekt

Udenrigsministeren understreger, at det er »svært at spå om,« hvornår »den forudsætning« er på plads.

Men intentionen er der ingen tvivl om, og Lidegaard har da også tidligere talt for et stærkt EU.

Tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) sagde i januar ellers til Berlingske, at euroen var uinteressant for danskerne.

»Vi ligger fint placeret uden for euroen, og jeg mener derfor, at man bør holde sig uden for den. Det er stadig et for usikkert projekt, og der mangler stadigvæk en central økonomisk politik, og så længe man ikke har det, kan man ikke få en fælles mønt til at fungere på en ordentlig måde,« sagde Holger K. Nielsen til Berlingske og erklærede sig enig med den tidligere nationalbankdirektør Erik Hoffmeyer, der kalder euroen for en »fejlkonstruktion« i dens nuværende form.

Ikke taget stilling

Hvor Holger K. Nielsen altså blandt andet efterlyste »en central økonomisk politik,« så ønsker Martin Lidegaard således blot, at der skal være et »økonomisk fundament for euroens stabilitet og robusthed«.

I det meget omtalte regeringsgrundlag fra oktober 2011 skrev den daværende SF-leder Villy Søvndal sammen med de radikales leder Margrethe Vestager og S-formand Helle Thorning-Schmidt, at regeringen ville »søge« at få det såkaldte forsvarsforbehold afskaffet ved en folkeafstemning, men euroen blev ikke nævnt med ét eneste ord.

Martin Lidegaard fastslår da også, at dette ikke har ændret sig.

»Regeringen har ikke taget stilling til dansk deltagelse i euroen,« skriver han i svaret til Folketinget.

Danmark stemte seneste nej til euroen ved en folkeafstemning i september 2000. I 2008 lovede daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen en ny folkeafstemning, men efter Irlands nej til Lissabontraktaten blev det aldrig til noget.

Hvad mener du om at komme med i euroen?

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Lars Løkke koster Danmark dyrt i brexit-forhandlinger

Anders Vistisen
Dårlig forhandlingstaktik og EU-leflen gør, at Danmark kan tabe milliarder efter brexit. Regeringen har hovedansvaret.

Blog: Hvordan kan S glemme, at partiet er født af hårdtarbejdendes kamp?

Harun Demirtas
Det er yderst farligt at tvinge sundhedspersonale til at tage et arbejde, de ikke har lyst til, da det i sidste ende kan gå ud over menneskeliv, som de hver dag holder mellem hænderne.
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her