Borgerlige vil stemple færre som racister
Racismeparagraf: K og V nærmer sig DF. Der skal være udvidede rammer for at tale nedladende om andre uden at blive straffet for det.
For mange personer bliver stemplet som racister, når de tager del i samfundsdebatten. Derfor er der brug for et opgør med racismeparagraffen.
Det har Dansk Folkeparti ment i flere år, og nu åbner andre borgerlige partier for at ændre lovgivningen.
Det skal være muligt at sige, at mange muslimske mænd voldtager og dræber deres børn, uden at man bliver straffet for det, mener Lars Barfoed, formand for De Konservative.
»Man skal have lov til at have overbevisninger, der ikke er rigtige eller velfunderede. Hvem skal gøre sig til talsmand for, hvad der er velfunderet og korrekt? Der skal være plads til det ukorrekte,« siger Barfoed, der tidligere har været fortaler for den nuværende paragraf.
Har skiftet holdning
Men han har skiftet holdning, efter at bl.a. en iranskfødt kunstner sidste år blev dømt for at sige, at hun var »meget overbevist om, at muslimske mænd i meget stort omfang verden over både voldtager, mishandler og slår deres døtre ihjel«.
Barfoed foreslår, at Straffelovsrådet kommer med et udkast til en ny racismeparagraf. Det får fuld opbakning fra Venstre.
»Racismeparagraffen begrænser ytringsfriheden. Den har sin oprindelse i en hel anden tid, så der er god grund til at få Straffelovsrådet til at kigge på den,« siger politisk ordfører Ellen Trane Nørby (V).
Dansk Folkeparti glæder sig over ikke længere at være eneste fortaler for et opgør.
»Vi skal have en åben og fri debat, og vi skal kunne sige, hvad vi vil. Også selvom det er åndssvagt,« siger Søren Espersen (DF).
R: »Det gør ondt«
Hos regeringspartiet De Radikale er der ingen opbakning til den nye kurs fra den borgerlige blok.
»Hvis man udtrykker sig racistisk, gør det ondt på konkrete mennesker, og i sin ypperste form undertrykker det. Det vil vi ikke støtte. Man skal tænke sig om i forhold til at udtrykke sig meget nedladende,« siger Sofie Carsten Nielsen, gruppeformand for De Radikale.
Niels-Erik Hansen, jurist og leder af Dokumentations- og Rådgivningscentret mod Racediskrimination, frygter, at en udhuling af racismeparagraffen vil gøre vejen til folkedrab kortere.