Enhedslisten: En militær indgriben vil være benzin på bålet

Torturbilleder fra Syrien er forfærdelige, men der er ingen nem løsning, siger Enhedslisten.

Artiklens øverste billede
Flere end 130.000 mennesker har mistet livet i Syrien i løbet af de sidste tre år, anslår FN.

Billederne gør ondt.

Forvredne kroppe af afpillede og udsultede mænd, der angiveligt har været tortureret af Assads regime, inden de til sidst er blevet kvalt eller er døde af sult.

Sådan ser de fotografier ud, der det senest døgn har været vist på nyhedsmedier overalt og som angiveligt kommer fra en afhopper i den syriske hær.

Hos Enhedslisten har også udenrigsordfører Christian Juhl set billederne.

»Forfærdeligt. Forfærdelig billeder,« siger han og sukker dybt.

De må stoppe

Kampene i Syrien har nu kostet over 100.000 livet og sendt millioner på flugt, og det er umiddelbart svært at se en hurtig løsning, der kan skaffe ro til det borgerkrigshærgede land.

Hos Enhedslisten insisterer Christian Juhl på, at der kun findes en politisk løsning.

Også selvom han selv har svært ved at se den.

»Billederne er meget voldsomme. Og det virker voldsom på alle, der kigger på dem. Men dette skal ikke afgøres ud fra hævn eller følelser. Vi må bruge de internationale organisationer,« siger Christian Juhl og peger på de nuværende første spænde trin til en egentlig våbenhvile.

»Det kan se håbløst ud, men vi har ikke andre veje. Hvis vi giver de to parter lov til at slås til døden, så får vi mere håbløshed. Vi er nødt til at arbejde for at de, der nu slår hinanden ihjel, skal give tilsagn til, at nu stopper vi med det. Det afgørende skridt vil være, at nogen siger, at nu stopper vi. Det kan ikke være i nogens interesse, at hele landet bliver smadret,« siger Christian Juhl.

Benzin på bålet

Enhedslisten har tidligere afvist, at internationale styrker skal bryde ind i konflikten, og det står Christian Juhl fast på.

»Vi kan ikke stoppe krigen. Der er højrisiko for, at militær indgriben bare vil virke som benzin på det bål. Vi har ikke just haft succeshistorier med den slags indblanding i Mellemøsten i de senere år,« siger Christian Juhl.

Hvis vi nu taler sammen om et år, og situationen i Syrien stort set er den samme - vil du så stadig være imod en militær aktion fra Vestens side?

»Hvis du nu var fortaler for at gribe ind, så ville jeg sige: Tror du selv, at det er en løsning? Hvis vi trådte ind på scenen, hvis Iran engagerede sig yderligere, hvis olielandene engagerede sig yderligere og der skete en optrapning fra alle sider, hvad så? Så har vi et medansvar. Man må spørge sig selv alvorligt: Er der en militær løsning? Jeg tror ikke på det. Og selv hvis vi kom med alle vores styrker og kunne ’låse’ situationen: Hvordan skulle der så bygges et demokrati op på det? Mange sammenligner med Afghanistan, men hvordan ser det ud i Afghanistan om et år? Det ved vi ikke. Det er forfærdeligt. Men jeg vil ikke trykke på en knap for at gå i krig. Der skal findes en politisk løsning,« siger Christian Juhl.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.