Flertal kræver Thornings skjulte papirer frem

»Af principielle årsager« vil Thorning holde Bødskov-papirer skjulte. Men det går slet ikke, siger V, DF, Ø, LA og K.

Artiklens øverste billede
Helle Thorning-Schmidt vil ikke fremlægge alle papirer i sagen om Morten Bødskov af »principielle årsager«.

Selv har statsministeren ikke meget lyst.

Men alle papirer i Statsministeriet i forbindelse med Bødskov-sagen skal frem i lyset. Også de interne notater.

Det siger et flertal udenom regeringen bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance og De Konservative.

Papirerne holdes foreløbigt skjult, da statsminister Helle Thorning-Schmidt mener, at der er tale om »interne dokumenter« eller »dokumenter udvekslet som led i regeringens interne samarbejde i forbindelse med udarbejdelse af materiale til statsministeren«.

»Jeg ønsker af principielle årsager ikke at udlevere disse dokumenter,« siger Thorning i et svar til Folketinget.

Skipper: Selvfølgelig skal de frem

Men sagen om nu tidligere justitsminister Morten Bødskov og løgnen om den aflyste tur til Christiania er så afgørende, at alt skal frem, mener oppositionen.

»Det er rigtigt, at hun ikke juridisk er forpligtet til at udlevere dem. Men dette er en meget alvorlig sag, og det er vigtigt, at alt bliver fuldstændigt belyst. Vi skal derfor selvfølgelig også se disse papirer,« siger Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper til Jyllands-Posten.

Liberal Alliances retsordfører Simon Emil Ammitzbøll kalder det en »hjemmestrikket forklaring,« at der findes papirer, der ikke skal frem i denne sag.

»Man skal huske på, at dette er en sag, der handler om, at Statsministeriet måske har været inde og dække over en løgn til Folketinget. Selvfølgelig skal vi have adgang til alle papirer,« siger Simon Emil Ammitzbøll, der mener, at Thorning af egen drift bør nedsætte en omfattende undersøgelse af forløbet i sagen.

Det mener også De Konservatives retsordfører Tom Behnke, der også vil se alle tilgængelige dokumenter i sagen.

»Dette er en sag, der kan være stærkt belastende for regeringen. Derfor vil det være helt afgørende for os, at vi får udvidet undersøgelsen af Justitsministeriet til også at omfatte Statsministeriets håndtering af denne sag,« siger Tom Behnke til Jyllands-Posten.

Et forkert billede

Ifølge Statsministeriet er dokumenterne såkaldte »bidrag« og »bemærkninger« fra Justitsministeriet, der er sendt til Statsministeriet efter den 19. november 2013.

Det var netop på denne dag, at flere udgaver af en meget omtalt udtalelse blev sendt til Statsministeriet fra Justitsministeriet.

De tre udgaver blev onsdag offentliggjort af netop Helle Thorning-Schmidt i forbindelse med en række spørgsmål fra retsudvalget.

Udtalelsen viser, at Bødskov var klar til at beklage, at han havde givet et »forkert billede« af baggrunden for aflysningen af et omstridt besøg til Christiania.

Men af endnu ikke oplyste grunde forsvandt denne sætning i det svar, der blev udsendt som pressemeddelelse senere samme dag.

Duer ikke

Dansk Folkeparti mener, at Thorning ikke kan nøjes med at vise nogle dokumenter. Alt skal frem.

»Det duer ikke i den her sag, at man putter med papirerne. Det vil tjene hendes og regeringens sag, hvis vi får alt ud. Også de interne papirer,« siger Peter Skaarup, retsordfører til Jyllands-Posten om Helle Thorning-Schmidt.

Også i Venstre er der lyst til at se papirerne.

»Vi vil sige til statsminister: Kære Helle Thorning-Schmidt. Med det, der allerede er kommet frem, så bør du snarest muligt selv lægge disse papirer frem. Hvis ministeriet ikke har haft kendskab til Bødskovs løgn, så er det jo en mulighed for at få renset dig selv. Ellers vil mistanken stå tilbage,« siger Kristian Jensen, gruppeformand for Venstre, til Jyllands-Posten.

Tror på svar

Kristian Jensen mener ikke, at Statsministeriet kan undskylde sig med, at papirerne er interne.

»Der kan være mange grunde til, at interne papirer kan forblive interne. Men her skal man huske på, at departementschefen er under anklage for at have skjult afgørende informationer. Det er væsentligt for at besvare tilliden til regeringen, at vi får afklaret, hvad der er sket,« siger Kristian Jensen, der selv tidligere har været skatteminister og derfor har erfaring fra centraladministrationen.

Han finder det »utænkeligt,« at Statsministeriet skulle have modtaget tre udgaver af det omstridte udkast uden at svare tilbage på den ene eller anden måde. Disse svar er endnu ikke kommet frem.

»Det ville være helt usædvanligt, hvis man ikke svarer. Skal man tro på, at de har reageret på så vigtig en besked med intet svar? Det finder jeg tvivlsomt,« siger Kristian Jensen.

Det meget omtalte samråd med Helle Thorning-Schmidt er sat til i morgen kl. 13.00.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.