Kritik af Thorning-afgørelse

Departementschef Peter Loft kritiserer nu åbent afgørelsen i Thorning-familiens skattesag. Førende eksperter bakker op om kritikken.

Artiklens øverste billede
Efter sin sidste vidneafhøring onsdag tager den tidligere departementschef Peter Loft bladet fra munden. Han kritiserer både Skat og Helle Thornings (S) udtalelser. Foto: Stine Bidstrup

Fra flere sider rettes der nu kritik mod den mest omtalte skatteafgørelse i nyere tid, som i 2010 fritog Stephen Kinnock, gift med landets statsminister, for dansk skattepligt.

Kritikken kommer fra Skatteministeriets daværende departementschef Peter Loft, der bakkes op af bl.a. den tidligere og den nuværende formand for Skatterådet.

Peter Loft peger på, at flere fagpersoner siden frifindelsen har undret sig over, hvordan Kinnock som direktør i Schweiz kunne undgå at udføre arbejdsopgaver, når han var på weekend i Danmark. Skat skulle i afgørelsen have redegjort bedre for, hvordan vurderingen af Kinnocks arbejde kunne ende med en frifindelse, mener Peter Loft.

»Eftersom målet var at lave en afgørelse, som der ikke kunne rejses tvivl om, så skulle man have gjort mere ud af at argumentere for det her. Det er jo det, der har givet diskussion her bagefter.«

Også på et andet punkt sætter Peter Loft spørgsmålstegn ved Skats arbejde. Sagsbehandlerne valgte at se bort fra en tidligere afgørelse fra Skatterådet om, at man i maksimalt to-tre år kan leve som Kinnock uden at blive skattepligtig. Havde sagsbehandlerne ikke droppet to-treårsreglen, var Kinnock blevet skattepligtig.

»Der burde have stået i afgørelsen, at ”vi er bekendt med den regel, men vi ser bort fra den, fordi vi mener, at den er uden hjemmel”,« siger Peter Loft, der først udtaler sig nu, fordi han onsdag for sidste gang vidnede for Skattesagskommissionen, der undersøger sagen.

Bred enighed om kritik

Peter Loft får opbakning fra en række eksperter, bl.a. formand for Skatterådet, Hanne Søgaard Hansen.

»At man i en håndevending bare ser bort fra en skatterådsafgørelse, det synes jeg er forkert,« siger hun og tilføjer, at det havde været naturligt – men ikke nødvendigt – at skrive om arbejdsomfanget, hvis det havde betydning for Skats vurdering.

Også den tidligere formand for Skatterådet, Lida Hulgaard, støtter Peter Loft, ligesom skatteadvokat Torben Bagge siger, at Skat »selvfølgelig« skulle have gjort opmærksom på, at man ikke rettede sig efter Skatterådet. Han bakker også op om, at arbejdsomfanget skulle være beskrevet tydeligere:

»Også på det punkt er jeg fuldstændig enig med Loft.«

Daværende direktør for Skat København, Erling Andersen, skrev afgørelsen under. Han ønsker ikke at kommentere kritikken.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.